Blog

Erre többféle megoldást is kínál a piac, de mindegyikközül a legelterjedtebb megoldás az, hogy a telepítést kompletten a beszerzéssel együtt egy automata öntözőrendszer szerelőre bízzák.

Az automata öntözőrendszer egy valóságos csoda a maga nemében, bizonyos szempontból olyan, mint a kerék vagy a tűz feltalálása. Egy saját magától elinduló és leálló önálló rendszer, amelynek csak valamilyen vízforrásra és elektromos áramra van szüksége ehhez az önálló működéshez.

Tapasztalatom alapján az emberek akkor, amikor automata öntözőrendszert szeretnének a kertjükbe telepíteni, akkor egy főbb problémájukat szeretnék megoldani. Ez a probléma általában azonos a legtöbb embernél, mert ezeket a problémákat olyan aktualitások okoznak, amik a legtöbbjükre érvényesek.

Csináltam egy felmérést azok a kerttulajdonosok között, akiknek automata öntözőrendszer működik a kertjükben, de korábban más öntözési módszerekkel próbálták meg kiváltani ezt a berendezést. Őszintén szólva még a vártnál is nagyobb meglepetést okozott az eredmény, mivel egy felkészült automata öntözőrendszer telepítő vagyok, és emiatt sokat kommunikálok az emberekkel erről.

Egyre népszerűbb hazánkban is az automata öntözőrendszer használata a kertes házaknál és az ipari övezetekben is. Míg korábban csak a luxus kategóriában volt elérhető, ma már az átlag, dolgozó ember udvarában is előfordul, sőt lassan már széleskörűnek mondható.

Bár a cikk címe csak töredékét mondja el, hogy az öntözőrendszer még minek a szolgája, én most leírom részletesen.

Mit is jelent pontosan az, hogy a kertre szabható öntözőrendszer? Ez pontosan azzal áll szoros összefüggésben, amikor az öntözőrendszer szerelő szakember azt mondja, hogy csak a kertjének a pontos paramétereinek az ismeretében, vagy a helyszíni felmérés után tud Önnek pontos árajánlatot adni a kertjébe illő öntözőrendszerre.

Magyarország időjárásának meleg és forró hónapjai lassan kitolódtak az áprilistól-októberig tartó tartományba, ami hét teljes hónapot jelent. Ezek közül is a kánikulának mondható időszakok három-négy hónapot is kitesznek. Az olyan szélsőséges hőmérsékletek - amelyek ilyenkor tartósan is megjelennek -, elképesztő károkat tudnak okozni a kertben, ha az nincs megfelelően megöntözve.

Tudom én is, és mindenki más is, aki ebben az országban él és dolgozik, hogy az idő az egyik legértékesebb dolog, amink csak van. Ennél talán a szabadidőnk értékesebb! Minden nagyon értékes dolog akkor válik azzá, ha nélkülözhetetlen, vagy szűkössé válik és elég kevés lesz belőle.

Jó kérdés! Gondolom, majd minden kerttulajdonos felteszi a kérdést magának minden év tavaszán, hogy ismét bevállalja-e azt a 300-400 óra kézi locsolást, vagy végre belevág az öntözőrendszer telepítésbe. Szeretnék, segíteni ezért leírom, hogy egyetlen olyan ügyfelem sem volt még - sem a halogatósak, sem pedig az azonnal belevágósak közül -, aki megbánta volna, hogy öntözőrendszert telepített a kertjébe!

Hazánk a globális öntözéstechnikai piacon mindösszesen egy porszem a sivatagban, míg Európa is csak egy kisebb pontocska az amerikai piachoz képest. Az öntözőrendszerek jelentős részét, mondhatni a tetemes hányadát bizony az Egyesült Államokban értékesítik, és alig hiszem, hogy ez megváltozna mostanában.

Alapos elemzést végeztünk annak kapcsán, hogy milyen okok miatt fogadnak el egy öntözőrendszer ajánlatot és mi alapján vetnek el egy másikat. Az emberek és az ügyfelek is azért természetesen valamelyest különbözőek, ezért a következő okfejtés nem állhatja meg minden egyes esetben a helyét, általánosságban azért valósnak mondható, igyekeztünk minden fontos részletre kitérni ebben az ügyben.

Egy jól megtervezett és jól megépített öntözőrendszer, ami minőségi öntözéstechnikai alkatrészekből van összerakva mindenképpen jól fog működni! Bizony előfordul egyszer-egyszer, hogy olyan kókler megoldásokkal találkozunk, ahol a csepegtető cső egy egyszerű tömlő, ami ki van lyuggatva, és a fővezetékek pedig nemes egyszerűséggel, slaggal vannak megoldva.

Már nyolc éve, hogy az öntözőrendszer alkatrészeket és kiegészítőket saját vállalkozásunk keretein belül az öntözéstechnikai szaküzletünkben is áruljuk. És már tizennyolc éve annak, hogy az öntözőrendszer telepítésével és karbantartásával foglalkozom. Szakmai felkészültségem és közel két évtizedes gyakorlatom minősít arra, hogy néhány őszinte szót ejtsek erről a témáról.

Nem véletlen kapták az öntözőrendszerek korunk háztartási berendezései közül a leghatékonyabb elnevezést! Ugyanis a minőségi öntözőrendszerek teljes mértékben megfelelnek minden olyan követelményeknek, amit a kert olcsó és biztonságos megöntözése, a fenntarthatóság szelleme, illetve a világ gyorsabb élettempót megkövetelő változásai idéznek elő!

Ma a piacon alapvetően két különböző árajánlatot figyelhetünk meg az öntözőrendszerek tekintetében. Ez a két féle árajánlat némiképp tükrözi is az anyagminőséget és a munkadíjszabást is.

Általában elmondható a kerttulajdonosok nagy részéről, hogy amikor öntözőrendszert szeretnének a kertjükbe beépíttetni, akkor jellemzően egy nagyobb, vagy maximum két problémájukat kívánják megoldani a berendezés használatával.

Ezt a cikket az öntözőrendszer víztakarékosságáról csak egyetlen cél reményében írom, mégpedig azért, hogy megmagyarázzam azt, hogy az öntözőrendszer bármennyire is víztakarékos nem fog kisebb vízfogyasztást okozni abban az esetben, ha a kert NEM, vagy csak GYÉREN van meglocsolva!

Az öntözőrendszer működéséhez alapvető és elengedhetetlen tényező a víz. A vízellátása kulcstényező már az öntözőrendszer megtervezésénél is, valamint az öntöző elemek kiválasztásában és felhasználásában is.

A vakond hazánban védett állat! Tilos tehát bántani, vagy megölni ezt az állatot. Tény, hogy a kertünk díszgyepére nagy kockázatot jelent a vakond! Különösképpen azokon a területeken, ahol ténylegesen jelen van.

Azt tapasztalom a hazai piacon, hogy ezt a berendezést elég sokféleképpen nevezik, pedig valójában mindig az derül ki, hogy ugyanarról az elképzelésről beszélgetünk, csak máshogy nevezzük meg.

Teljesen meg tudom érteni, ha valaki egy olyan helyzetben, amikor a barátjánál vagy családtagjánál egy jól működő öntözőberendezést lát – amivel természetesen nagyon elégedettek -, akkor úgy gondolja, hogy ez egy megbízható márka okán van így. 

Több féle módja is van annak, hogy hozzájussak a megfelelő adatokhoz ahhoz, hogy egy előzetes ajánlatot tudjak elkészíteni az öntözőrendszerről, amiből kiderül, hogy mire számíthat az ügyfél.

Mennyi idővel gondolkodjak előre? Ha lehet, minél előbb, mivel ha magamból indulok ki, akkor általában két hónapnyi munkát görgetek magam előtt, amik között jónéhány nagyobb munka is van. Ezeket leginkább nyárra szoktam igazítani, míg a családi házak kertjeinek a locsolóberendezéseit általában tavaszra és őszre ütemezem. Ismerek több korrekt telepítőt is, akiknél a helyzet csaknem ugyanilyen, tehát ha biztosra akar menni, akkor ne tavasszal keressen meg, ha tavasszal szeretné a telepítést, hanem már télen vagy még ősszel is akár.

A tavasz megérkezésével minden kerttulajdonos alig várja - de legalábbis biztosan tudja -, hogy a kerti tevékenységeket elkezdhesse és a kertben azokhoz az alakításokhoz, csinosítgatásokhoz hozzáfoghasson, amiket az évben eltervezett. Az első munkálatok egyike közé tartozik, hogy a gondosan téliesített öntözőrendszert bekapcsolja, hiszen a növényeknek, hacsak tavasszal még kis mértékben is, de szüksége lesz a locsolásra.

1. oldal / 2

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További részletekért kattinton: IDE.

  Kérjük fogadja el a cookie-k használatát!