ÖNTÖZÉSTECHNIKA

 A nem mezőgazdasági jellegű öntözés, hanem a díszkertek és parkok automatizált öntözése hazánkban viszonylag új keletű dolog, mindössze három évtizedre tekint vissza. Korábban az automata öntözőrendszerek a luxus szimbólumának számítottak, ma már szinte standard alapjai egy épülő kertnek és sok már évtizedes díszkertbe utólag lett beépítve. Megemlítve azt, hogy már az ókorban igen magas színvonalon volt jelen az öntözési kultúra, mégis jóval később az USA-ban fejlesztették és fejlesztik a mai napig is a legmagasabb színvonalon az öntözéstechnika márkák termékeit.

A TERMÉKEK FEJLŐDÉSE 

A felgyorsult tempó következtében az emberek keresni kezdték a módját, hogyan váltsák ki a mindennapi rutinszerű tevékenységeiket olyan gépekkel vagy eszközökkel, amelyek sikeresen elvégzik helyettük. Ezért amikor az automata öntözőrendszerek ára elérhető színvonalra csökkent, sokak számára evidens lett, hogy felváltsák vele a kézi locsolást. Azóta is egyre csak fejlődő öntözéstechnika mára már olyan okos megoldásokat kínál, amelyek csaknem teljesen igazodnak a környezeti feltételekhez és szinte semmilyen más emberi hozzájárulást nem igényelnek, mint a wifi-re való csatlakoztatást és a téli kompresszoros víztelenítést. Gyakorlatilag az időjárást figyelő műholdak által biztosított információk alapján állítja naprakészen saját magát és ezen információk kiértékelését azonnal küldik gazdájuk okos telefonjára. Érdemes azonban megemlíteni azt is, hogy ezek az okos termékek egyelőre az értékesítés 1-2%-át teszik csak ki. Az áruk egyelőre magas és a „korábbi” technológiák még mindig igen jól szerepelnek és a valóságos problémát még mindig hatékonyan képesek kezelni.

ÖNTÖZÉSTECHNIKAI MÁRKÁK

A hazai piacon lévő vezető öntözéstechnika márkák a Hunter, a Rain Bird, a Toro, az Irritrol, a K-Rain, az Orbit és a Signature, valamint a Rain. Ezen gyártóktól származó alkatrészek mind nagyon jó és megbízható minőségűek és bizonyos termékek tekintetében pedig kiemelkedők. Legendásan megbízható és felhasználóbarát vezérlő volt a Toro Greenkeeper és ugyanilyen népszerűségnek örvend a K-Rain rotoros szórófejek családja! De a mai napig nem gyártottak jobban működő rotoros fúvókát a Hunter MP-Rotátornál. Ugyanakkor, ha egy automata öntözőrendszer csak Rain Bird vagy csak Rain termékekből van összerakva, akkor is számíthatunk a kiváló működésre! Nem tudom elégszer hangsúlyozni viszont azt, hogy mindez abban az esetben igaz, ha a telepítését végző szakember jól ismeri a termékek és alkatrészek sajátosságait, gyakorlattal rendelkezik és igényes a munkavégzésére! Hiszen ez nem olyan, mint egy TV vagy egy hűtőszekrény, mivel ezt a helyszínen kell alkatrészek sokaságából összerakni.

Egy automata öntözőrendszer alkatrészek gyártására specializálódott gyártótól (pl. Rain Bird) beszerezhető termékek a teljesség igénye nélkül a következők:

 • Vezérlő egység
 • Esőérzékelő vagy talajnedvesség érzékelő
 • Szórófejek és fúvókák
 • Szelepek
 • Mikro szórók

Más öntözéstechnika gyártóktól (akár hazai vagy környező országok béli) beszerezhető és az öntözőrendszerek építéséhez elengedhetetlen alkatrészek a teljesség igénye nélkül a következők:

 • Kpe csövek
 • Csepegtető csövek
 • Menetes Idomok
 • Tokos idomok
 • Fittingek
 • Szelepdobozok
 • Szűrők
 • Csapok
 • Kábelek
 • Szivattyú

Sajnos nem elég, hogy a főbb öntözéstechnikai alkatrészek valamelyik vezető márka gyártmányai legyenek! Nem elég, ha csak az öntöző elemek, a szórófejek üzemelnek jól! Fontos, hogy a kiegészítő termékek, mint a kpe cső, vagy a menetes idomok, de még a szűrők minősége is kiváló legyen! Ezek nyomás alatt vannak, meghibásodásuk jelentős vízveszteséghez, vagy ami még rosszabb, az elfolyt víz okozta károkhoz vezethet! Ezek közül az alacsony minőség tekintetében leginkább problémákat felvető termékek a kpe csövek. Ha a cső minősége nem megfelelő, ami a telepítés után derül ki, akkor bizony az egész cső szakasz kicserélésével orvosolható csak, ami igen komoly és költséges utómunkálat!

Szerencsére a kpe csövek és menetes idomok gyártásában van egy itthoni szereplő is, amely cég igen jó és változatlan minőségben gyárt nagy tételben csöveket, szűrőket és más használatos termékeket. Ezért az öntözőrendszer forgalmazó üzletek javarészébe ez a gyártó szállít, így könnyű hozzájutni jó alkatrészekhez.

Kérje árajánlatomat, akár online is!