A NÖVÉNYEK ÖNTÖZÉSE

Tartalom:
Az öntözés célja
A növények öntözéséről általában
Öntözési tanácsok
Az örökzöld sövénynövények csepegtető öntözése

 

Vannak, akiknek nem reális, hogy a kert is a lakókörnyezetük és annak ápolása és kulturáltan tartása nem kizárólag saját maguk számára fontos vagy érdektelen, hanem a környezetükben élők számára is. Hiszen kinek esik jól nézni egy elhanyagolt kertet, amit felver a gaz, vagy a sár?

Sajnos gyakran látom ezt olyan ház körül, amibe láthatóan rengeteg pénzt fektettek, de a figyelmük kizárólag addig terjedt, amíg fel nem épült a ház. Nem egyszer a házhoz tartozó autó kerekeiből futná egy alapszintű, de rendezett kertre. Azon kívül, hogy ez igen rosszul néz ki, még bizony groteszk is.

Az öntözés célja

Az öntözés célja, hogy pótolja kertünkben azt a vízhiányt, ami a természetes csapadék egyenetlen eloszlása és az optimálishoz képest jelentősen kisebb mennyisége okoz.

Az öntözés célja továbbá, hogy a kertünkben lévő növényzetnek a legoptimálisabb vízellátást biztosítsa, ami alapvető szükséglete minden élő vegetációnak.

Az öntözés célja egy szebb és egészségesebb élő környezet megteremtése, amiben jobban érezheti magát, és amiért felelősséget vállalhat. Több infó: Automata öntözőrendszer

A növények öntözéséről általában

Növények öntözése

A fent leírtakban sikerült meghatározni, hogy mi az öntözés célja. Most nézzünk néhány általánosságban összefoglalható szabályt.

Általános szabály, hogy az öntözéskor a maximális öntözővíz adagot használjuk fel, és ezt követően tartson hosszabb szünetet. Ezzel hagyja, hogy a talaj felmelegedjen, és a felső réteg kiszáradjon. A gyakran ismétlődő öntözés hűtve tartja a talajt, állandó felszíni nedvességet tartva kedvez a gombás fertőzések kialakulásának.

Az öntözés lényege, hogy a gyökérszinten legyen megfelelő mennyiségű nedvesség. Elsősorban talajtakarással, ismétlődő talajlazítással próbálja intenzíven tartani a gyökérszintű nedvességet, és csak a végső esetben további öntözéssel. Ebben az esetben nem csak a pénztárcáját kíméli, de egészségesebben tartja a talajt is.

A gyakori locsolás ront a talaj szerkezetén, és kilúgozza a tápanyagokat a talajból. Gyengíti a levegőző képességét, és a gyökereket nem ösztönzi a lentebbi régiókba. Ha nem automata öntözőrendszerrel végezzük a locsolást, hanem kézzel, akkor ez több feladattal is jár.

Nem mindig a nedvességpótlás a cél!

Elterjedt tévhit, hogy a nyári napsütésben, a forró déli időszakokban nem szabad megöntözni a növényeket és a gyepet, mert leforrázza, illetve perzseli azokat. Az öntözést ugyan a leggyakrabban a nedvességpótlás miatt végezzük, de nem mindig. Így van ez akkor is, amikor a hőség hatására a gyep és a növények élettevékenysége lecsökken, és nem tudják a talajban lévő vizet felszívni. a frissítő öntözés ilyenkor lehűti a növényeket, és beindítja az életfolyamatokat. Több tévhit: Öntözőrendszer tévhitek 

Öntözési tanácsok

  • Az esti öntözés hatékonyabb, mivel az alacsonyabb hőmérsékletnek köszönhetően van ideje leszivárogni a víznek a gyökerekig, alacsony párolgási veszteséggel.
  • A nyári záporok a talaj felső szintjét tudják csak megnedvesíteni – a nagy mennyiségű víz ellenére is -, de helyettesíteni nem tudják a mély öntözést.
  • Az elhervadt levelek jelenségét okozhatja a túl kevés, és a túl sok öntözés is. Egyaránt lehetnek a fokozottan száraz és a fokozottan nedves talaj mutatói is. Ezt a jelenséget – elsősorban automata öntözőrendszer használata mellett – figyelhetjük meg akkor is, ha az erőteljes locsolás hatására a talaj tápanyagtartalma kimerül.
  • A fáknak és sövényeknek alapos öntözésre van szükségük a nyár végétől az ősz beálltáig, azaz szeptember és október hónapokban.
  • A nagyméretű fák legyökeresedése évekig tartó folyamat. Az első években különös figyelmet kell fordítania a nyári hónapokban rájuk. Ilyenkor több öntözést igényelnek, hogy életerejüket megtartsák.
  • A nagy fák alatti, vagy más takarásban növő növényeknek több öntözésre van szükségük a kitakarásból kifolyólag. Ezek a növények a megfelelő öntözés hiányában hamar kiszáradhatnak.
  • A cserépben, kaspóban, kosarakban, balkonládában, dézsában lévő növények mindennapos öntözést igényelnek, és jó vízáteresztő képességű talajt. Használjunk vízmegkötő golyókat (polimerek), amelyek hatására több vizet tud egyszerre felvenni a közeg. 

Az örökzöld sövénynövények csepegtető öntözése

Növények öntözése

Amit a következőkben leírok, az egy időben nagyon gyakori jelenség volt, és az öntözés tudásának a hiányosságából eredt. Továbbá teljes mértékben az automata öntözőrendszer megjelenésével volt összefüggésben.

Amikor a 90-es évek vége felé megjelentek az új tehetősebb emberek házai, és a kertjükbe igény merült fel az – akkor még méregdrága – automata öntözőrendszer kiépítésére, akkor nagyon népszerű volt egy örökzöld növény sövényként való ültetése is, ami a Leylandi ciprus volt.

Természetesen a sövénynövények alá csepegtető öntözőcső került. A hibát ott követték el, hogy mindennapos öntözésre állították be az öntözőrendszer vezérlő egységét. Ezért ezek a hatalmasra növő növények gyökerei nem erősödtek meg. Néhány év múlva – a 2000-es évek elején -, sorba dőltek ki, amikor egy nagyobb szél jött. Egy-egy ilyen kiadós szél után a rózsadombon szabályosan utcákba lehetett rekedni tőlük.

Fogadja meg a tanácsom! Ha sövénynek örökzöld fákat szeretne, ha pedig leylandit, akkor különösen figyeljen arra, hogy az ültetés utáni intenzív öntözésből hamar szoktassa át őket a ritka, de kiadós öntözésre!

Kérje árajánlatomat, akár online is!