Mi az, hogy professzionális öntözőrendszer?

Én magam is sokszor hangoztatom, hogy csak is a professzionális öntözőrendszer kategóriából szabad választani, ha hosszú távú és idegállapotot kímélő megoldást szeretnénk! Ennek ellenére sem csökken évente azoknak az eseteknek a száma, amibe csak én botlok, és szörnyülködve tapasztalom azt, hogy ez a tudás még nem ment át kellőképpen az emberekbe! Úgy gondolom, hogy a hiszékenység mellett, a megértés hiánya lehet ezzel kapcsolatban, ezért leírom röviden, hogy mi a hobby, és a profi öntözőrendszer között a különbség.

Kezdjük a hobby, vagy gagyi öntözőrendszerrel! E kettő nem ugyanaz, de sajnos működési megbízhatóságát tekintve hasonlóképpen fejezném ki matematikailag. Tehát a hobby kategória az, amelyet rendszerint barkács áruházakban lehet kapni nem ritkán előre összeállított egységcsomagokban. Mivel nincs két egyforma kert az öntözési paramétereit tekintve, ezért nem is értem, hogy mi az, hogy egységcsomag?! Mihez képest egységcsomag?
A kertek és parkok öntözésére specializálódott profi öntözéstechnikai gyártó cégek mind amerikaiak. Öt-hat ilyen cég képviselteti magát hazánkban is, magas színvonalú termékpalettával és nagy gyakorlattal rendelkező öntözőrendszer telepítő szakember gárdával. A fél évszázados gyártási és fejlesztési múlt eredményein kívül, a legfontosabb különbség a hobbyval szemben az, hogy minden, akár a legapróbb helyzetekre, paraméterekre is profi eszköz áll rendelkezésre.
Szörnyű kimondani, de a legtöbb esetben azt tapasztalom, hogy a gagyi, vagy hobby öntözőrendszer végső kialakítási ára túlhaladta, nem egyszer messze túlhaladta a profi árát. Ezért a legtöbb, amit ajánlhatok az, hogy keressen egy korrekt öntözőrendszer telepítőt, mert az biztos, hogy profi öntözéstechnikai alkatrészekkel dolgozik!