TAKARÉKOS ÖNTÖZŐRENDSZER

Tartalom:
Fontos figyelmeztetés
Mitől takarékos az öntözőrendszer?
Miért fontos hogy az öntözőrendszer víztakarékos legyen?
Csapadékpótlási táblázat
Az öntözési mennyiség
Mitől víztakarékos az öntözőrendszer?
Tapasztalatok és tippek
Környzetvédelem és víztakarékosság

Fontos figyelmeztetés

Amennyiben Ön nem öntözi a kertjét, vagy nem alaposan öntözi, akkor az automata öntözőrendszer nem fog kevesebb vizet fogyasztani! A más öntöző módszerekhez – slag, bólogató öntöző, stb.- képest tudja a kertet hatékonyan, azaz a felsorolt módszerek vízfelhasználásának töredékéből megöntözni.

Mitől takarékos az öntözőrendszer?

Víztakarékos öntözőrendszer

Az automata öntözőrendszer legtöbb előnye a hatékonyságában és a takarékosságában rejlik. Ugyan azok az előnyök, amik néhány éve még a kényelmet jelentették, mára már a takarékosságot jelentik. Hiszen korábban az a gondolat, hogy az öntözőrendszer megszabadít az öntözés kényelmetlenségétől átfordult abba, hogy az öntözőrendszer időt takarít meg nekem, amit nem az öntözéssel kell eltöltsek. Tehát az idővel, a szabadidővel takarékos!

Az ismert öntöző megoldások közül összességébe véve nem csak a leghatékonyabb, de a leginkább víztakarékos is. Mérnökök évtizedes fejlesztési munkája révén tudja a leggazdaságosabban felhasználni a vizet, amit tovább fokoz az, hogy a legoptimálisabb időben képes öntözni, amikor mi jobbára alszunk. A párolgási veszteség ugyanis hajnalban a legkisebb. Egy laikusnak ez lehet, hogy csak „dumának” tűnik, de az igazság az, hogy ez napközben akár 50% is lehet. Tehát a vízzel is nagyon takarékos!

Bár nem a legmegterhelőbb feladat az öntözés – és jól tudom, hogy vannak, akiknek ez relaxáló – mégis energiát igényel, tehát fárasztó tevékenység. Legfőképpen késő este, vagy kora hajnalban, amik a legoptimálisabb időpontjai. Az automata öntözőrendszer semennyire sem igényli a jelenlétét, mivel a programja szerint öntöz Ön helyett. Tehát az Ön energiájával is takarékos!

Nem rabolja az Ön drága idejét, a pénzét, és az energiáját!

Miért fontos hogy az öntözőrendszer víztakarékos legyen?

Takarékos öntözőrendszer

Országunk időjárása egyre szélsőségesebbé vált, ami ráadásul az uralkodó szárazság irányába halad, és jól érzékelhető aszállyal jár. Az évi átlag csapadék (500 – 600 mm) egyre kevesebbé válik, míg napsütötte órák száma növekszik.

Sajnos a jó talajvízadottságok ellenére is a kutakban és vízgyűjtőkben is egyaránt jelentős apadás, és néhol kiszáradás is tapasztalható.

Mindezek mellett a legsúlyosabb érv arra, hogy víztakarékos öntözőrendszer működésével történjen a kert öntözése az, hogy a víz, mint energiaforrás nem csak egyre szűkösebbé válik, hanem egyre többet is kell fizetnünk érte közvetlen, vagy közvetve.

Hiszen amikor beruházunk egy öntözőkútba, vagy egy esővízgyűjtőbe, öntözővíz tárolóba, akkor közvetve van kiadásunk annak érdekébe, hogy minimalizáljuk a közvetlen kiadásunkat, ami a vezetékes vízre költött pénz.

Az automata öntözőrendszer beszerelése és üzembe helyezése ilyen körülmények között jó döntés, de számos előnye ellenére is ma már nem elegendő, hogy jól működjön.

Az automata öntözőrendszer víztakarékossága is szükségessé vált!

Csapadékpótlási táblázat

Csapadékpótlási táblázat

Az öntözési mennyiség

Víztakarékos öntözőrendszerek tervezése

A kert öntözővíz szükségességét, és a víztakarékos öntözőrendszer kialakítását a következők fogják meghatározni:

Talajszerkezet
Az öntözővíz szükségességének mennyiségét – így az öntözőrendszer kialakítását – a talajszerkezet fajtája is meghatározza. Öt alapvető talajtípus létezik: homok-, agyag-, mész-, vályog-, és tőzegtalaj. Ezek különböző vízmegtartó képessége határozza meg a kert öntözővíz szükségességét.

Növényzet
A különböző növényeknek különböző a vízigényük. A kert növényzetének összetétele ez által meghatározza az öntözővíz szükséges mennyiségét, valamint az automata öntözőrendszer kialakítását is. Mennyiségét tekintve a gyep, illetve a gyepfelület a legnagyobb vízigényű növényzet.

Évszakok
Az öntözés szempontjából fontos hónapok csapadékmennyisége és hőmérséklete különböző, ezért különböző mennyiségű öntözővíz pótlást is igényel a kert.
Amikor semmilyen vízpótlásra sincs szükség, akkor az öntözőrendszer nem öntöz.

Árnyékos és napos kertfelületek
A kert napos felületei több vizet igényelnek, mint az árnyékos felületek. Az öntözőrendszer kialakításából, valamint a vízmegtakarítás szempontjából is ez meghatározó tényező.

Szeles területek
A szeles területekre telepített öntözőrendszernek igen speciális kialakítása van. A kijuttatott vízmennyiségét ebben az esetben növelni kell, mivel a szél intenzívebben szárít, és csökkenti az öntözés pontosságát.

Rézsűk és sík terepek
A sík területek az öntözőrendszer kialakítását tekintve elég egyszerűek. A kert rézsűit kevesebb ideig, de többször kell öntözni ahhoz, hogy a víz ne folyjon le, hanem ideje legyen beszívódni. 

Mitől víztakarékos az öntözőrendszer?

Pontosan annyit öntöz, pont oda és pont akkor, ahova, és amikor kell.

Az automata öntözőrendszer ezért, az ismert leggazdaságosabb öntözési módszer.

Töredékét fogyasztja, mint bármely locsolótömlős megoldás.

A víztakarékos öntözőrendszer használatával a kerttulajdonosok sok pénzt, időt és energiát spórolhatnak, míg kertjük szebb lesz, mint valaha!

Kertre szabott kialakítás
Aligha van két egyforma kert.
Az öntözőrendszer a kert adottságaira van szabva, ezáltal igazodik a kert növényzetéhez, talajszerkezetéhez, sík és rézsűs kialakításához. Hiszen más és más vízmennyiség szükséges az árnyékos területek vagy a napos gyepfelületek öntözéséhez.

Automatizált öntözés
Éjszaka is öntözhet az automata öntözőrendszer, amikor a párolgási veszteség a legkisebb. Ez napközben akár 50% veszteséget is jelenthet. A manuális berendezések ezt nem tudják.

Programozott öntözés Kertre szabott kialakítás
Az öntözés szükséges mennyisége változó, hiszen az öntözést igénylő évszakok csapadékmennyisége és a napsütötte órák száma is változik. Az automata öntözőrendszer programozhatóságával egyszerűen tudjuk kezelni ezt a helyzetet.

Esőérzékelés
Csapadékos időszakokban az automata öntözőrendszert blokkolja az esőérzékelő.

Alternatív vízforrásról is
Az öntözőrendszer köthető kútra és ciszternára is, de lehet automatikusan váltó is. Ha lefogyott a kútból a víz, automatikusan vált vezetékes vízre. 

Tapasztalatok és tippek

Öntözőrendszer tippek

A vízfelhasználás minimalizálása a jó hatékonyság megtartása mellett az, amit optimálisnak nevezhetünk, és ez által tud az öntözőrendszerünk víztakarékossá válni.

Néhány tanács az optimum eléréséhez:

Amik gazdaságosabbá és hatékonyabbá teszik az öntözőrendszer működését:
– Ciszterna, esővízgyűjtés kiépítése
– A szükségtelen medencevíz ciszternába való átemelése, kezelése.
– Kút esetében a kevés vízhozam esetén ciszternába átemeléssel.
– Az öntözési forma helyes megválasztása.
– Jól beállított öntözőrendszer.
– Jól beállított öntözőrendszer vezérlőegység.
– Jó minőségű, egyenletes szórásképet biztosító öntöző szórófejek, helyesen megválasztott fúvókákkal.

Amik pazarlóvá vagy felületessé teszik az öntözőrendszer működését:
– Spórolás a szükséges öntöző zónák kialakításával.
– Az öntözési forma helytelen megválasztása.
– Rosszul beállított öntözőrendszer.
– Rosszul programozott vezérlő automatika vezérlőegység.
– Rossz minőségű, vagy egyenetlen szórásképet biztosító öntöző szórófejek

Környezetvédelem és víztakarékosság

Manapság egyre nagyobb hangsúly kerül a környezetvédelemre az élet minden területén, joggal, hiszen ahogy a mondás tartja a föld nem a mienk, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön és kötelességünk vigyázni rá. A vízgazdálkodás, vízfelhasználás terén is konganak a vészharangok, fogy a föld édesvíz készlete, ezért a tudósok folyamatosan kutatják a probléma megoldását. Mindemellett természetes igényünk, hogy szeretnénk a szép házunk dúsan zöldellő kertjét is élvezni, amellett, hogy a nem tékozoljuk a drága öntözővizet.

A jó hírünk az, hogy ez ma már könnyűszerrel megvalósítható a segítségünkkel. A mai modern öntözőrendszerek, berendezések gyártása során is minden környeztvédelmi szempontok figyelembevételével történik és a telepítésnél is a főbb szempontok egyike a takarékosság és környezetvédelem. Az egyik igen fontos tényező a felhasznált szórófejek minősége. Ma már nem használnak a működésükhöz kenőanyagot, ezzel is csökkentve a kert vegyszerterhelését valamint az öntözőrendszer tervezése során olyan típusú és hatékonyságú öntözőfejet javasolunk, amely a lehető leggazdaságosabban biztosítja az ön növényeinek megfelelő és elégséges vízmennyiséget. Tehát az általunk tervezett és kivitelezett öntözőrendszerek esetében mindkét alapvető környezetvédelmi szempont érvényesül. Az öntözőrendszereink teljes automatizálása biztosítja azt is, hogy az ön növényei a legkisebb öntözési veszteséggel kapják meg a számukra ideális mennyiségű öntözővizet, a hajnali órákban, hiszen ekkor a legkisebb a párolgási veszteség.

Kényelmes és takarékos

Ön nyilván nem szívesen kelne fel hajnali háromkor, hogy három-négy órán át öntözze a kertjét, de ezt a tökéletesen működő automata öntözőrendszere elvégzi ön helyett. Szakembereink pontos tervezéssel garantálják, hogy a kertjében ültetett növények és pázsit a szükséges és elégséges mennyiségű vizet kapják. A kerttervezés, kertépítés során pedig ügyelünk arra, hogy a talaj típusának a kert elhelyezkedésének és környezetbe esztétikai szempontok szerint is maximálisan harmonikusan illő, alacsony vízigényű dísznövények kerüljenek ültetésre. Az öntözéssel a növények számára azzal teremtünk ideális körülményeket, hogy nem kell energiát fordítaniuk a vízháztartásuk állandó felügyeletére, hiszen rendszeres megkapják a megfelelő, számukra ideális vízmennyiséget, így harsogóan zölden pompázhatnak.

Kérje árajánlatomat, akár online is!