ÖNTÖZŐRENDSZER – GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Tartalomjegyzék

Általában az automata öntözőrendszerről

Tartós az öntözőrendszer?

Igen, meglehetősen tartós, ha szakszerűen van telepítve és minőségi anyagok felhasználásával készül. Ismerek 20 éve telepített öntözőrendszert is.

Javítható az öntözőrendszer?

Természetesen javítható, alkatrészei cserélhetők.

Alakítható, bővíthető az öntözőrendszer?

Igen, könnyen alakítható és bővíthető a későbbiekben, ha a kert megváltozik.

Milyen öntöző szórófejek vannak?

Általánosságban két fő csoportra oszthatók az öntöző szórófejek. Vannak a spray, azaz a fix szórásképű permetező szórófejek, és a rotoros, azaz forgó szórófejek. Létezik néhány éve egy az előbb felsoroltak ötvözete is, ami a rotary fúvóka.

Mi az eső és fagyérzékelő szerepe?

Az öntözőrendszer működését szabályozó alkatrész, amely az esőben vagy a hajnali fagyban addig blokkolja a működését, míg újra szükségessé válik az öntözés.

Mi a manuális öntözőrendszer?

Kézi vezérlésű, azaz nem automata berendezés. A vezérlő automatika és az elektromos szelepek létrehozta automatikus vezérlés helyett, egyszerűen csapok megnyitásával indítható. Tehát emberi felügyeletet igénylő berendezés. Több infó: Automata öntözőrendszer

Mi a hibrid öntözőrendszer?

A hibrid lehet manuális és automata is. Nem ez határozza meg, hanem az, hogy több öntöző alkatrészeket gyártó cég termékeinek a vegyes felhasználásával készül. Több infó: Automata öntözőrendszer

Fűnyíróval lehet kárt okozni az öntöző szórófejekben?

Csak abban az esetben, ha az öntöző szórófejek elhelyezése szakszerűtlenül történt és nem a földfelszín síkjában van.

Az öntözőrendszer egységcsomagok is megfelelnek?

Nem ajánlom. Egyszerű oka az, hogy minden kert más és más. Ezért kérdem, hogy melyik kerthez egységcsomag?

Akkor mihez készült az egységcsomag?

Jó kérdés!

Miért a K-Rain vagy az Orbit?

A K-Rain fogalom az iparágban, mivel a legtöbb szabadalom tulajdonosa. A leginnovatívabb cégként való fejlesztéseit mindig a felhasználóbarátság, és a magas minőség jellemzi. Az Orbit cég palettája olyan széles, hogy nem létezik olyan speciális helyzet, amire a cég ne fejlesztett volna ki megfelelő megoldást. E két márka ötvözéséből árban, ár-érték arányban verhetetlennek érzem magam.

Az automata öntözőrendszer előnyei

Több vizet fogyaszt az öntöző, mint a slagos vagy locsolófejes öntözés?

Fajlagosan nem, hanem sokkal kevesebbet fogyaszt. Az automata öntözőrendszer speciálisan a leghatékonyabb vízfelhasználásra van kifejlesztve. Természetesen, ha a kert soha, vagy csak ritkán van öntözve, akkor nőni fog a vízfogyasztás. Több infó: Víztakarékos öntözőrendszer

Mennyi lehet a megtérülési idő?

  • Az anyagiak
    Ha Ön lelkesen öntözi a kertjét, akkor jelentősen több vizet fogyaszt, mint amennyiből az öntözőrendszer alaposan megöntöz. Amennyiben ez nem így van, akkor a vízfogyasztását meg fogja emelni. Általánosságban véve 3-4 évet mondanak az anyagi megtérülésre.
  • Az idő
    Nevéből adódóan teljesen automatán működik. Az öntözési szezon minden reggelén és estéjén megöntözi a kertet. Ezzel akár naponta 2-5 órát (évente 250-600)is megtakaríthat, amit Ön bármi másra fordíthat. Az idő pedig ma igen értékes dolog.
  • Az energia
    A locsolás nem nagyon fárasztó dolog, de azért hajnal 3 és 4 óra között – amikor is a legideálisabb az öntözés -, mégsem mindig kellemes. Több infó: Automata öntözőrendszer

Mitől víztakarékos az öntözőrendszer?

Attól, hogy speciálisan az ésszerű vízfelhasználásra fejlesztik már évtizedek óta. Több infó: Víztakarékos öntözőrendszer

Az automata öntözőrendszer karbantartásai

Csak szakember tudja javítani az öntözőrendszert?

Nem. Egy jó műszaki érzékkel rendelkező ember – véleményem szerint – képes megjavítani egyes hibákat. Én azt javaslom, hogy forduljon szakemberhez, ha meghibásodott.

Karbantartások szükségesek az öntöző jó állapotban tartásához?

Igen! Elengedhetetlen, hogy a téli karbantartásai el legyenek végezve.

Egyéb karbantartásokat is igényel az öntözőrendszer?

Általában nem. De ha például homokoló kútra van csatlakoztatva az öntözőrendszer, akkor olyan heti vagy kétheti karbantartást igényel, amelyet szinte bárki elvégezhet néhány perc alatt. Ilyenkor homokleválasztót, azaz hidrociklont alkalmazok.

Mi történik, ha hirtelen fagy lett?

Ha a fagy csak éjszakai, és nem tartós, akkor nem kell megijedni, mert még kifújható az öntözőrendszerből a víz. Ha tartós, és már több mint két napja van, akkor jelenthet ez problémát.

A korszerű eső és-fagyérzékelő viszont remélhetőleg blokkolta az öntözést, és így legalább a növényei nem kaptak fagysokkot.

Az automata öntözőrendszer kiépítése

Télen is telepíthető az öntözőrendszer?

Igen, télen is folyhat az öntözőrendszer telepítése, de csak abban az esetben, ha a föld nincs megfagyva, vagy nem borítja hó.

Kész kertbe is telepíthető öntözőrendszer?

Igen. Sőt, a munkáink felét már meglévő kertekbe telepített öntözőrendszer teszi ki. Mivel ilyenkor a kert kialakult formájához van igazítva az öntözőrendszer, ezért ez a telepítési forma nagyon pontos. Több infó: Automata öntözőrendszer

Lehet alternatív vízforrásokról öntözni?

Természetesen lehet. Lehet kútról, esővízgyűjtő tartályból, ritkább esetekben előfordul, hogy tóból, vagy patakból is működhet az öntözőrendszer.

Mekkora bontással jár az öntöző készkertbe telepítése?

Látszólag nagy, de valójában nem az. Ez akkor látható igazán, amikor az öntözőrendszer elkészült, és minden visszakerült a helyére. Egyébként csak nagyon ritkán fordul elő az, hogy növényeket, vagy tereptárgyakat kell megmozgatni.

Mennyi ideig tart az öntözőrendszer telepítése?

A kert mérete, tagoltsága és a különböző öntöző megoldások használata határozza meg. Általában egy kisebb kert (100-200 m2)esetében 1-2 nap, míg egy nagyobb, vagy bonyolultabb kert esetében az öntözőrendszer letelepítése 3-5 napot vehet igénybe.

Csak szakember tudja elkészíteni az öntözőrendszert?

Nem. De tizenhat év tapasztalatából nézve csak nagyon kevés öntözőrendszer van ugyanúgy, mint ahogyan azt a nem szakember szerelte össze.

Spórolok, ha magam készítem el?

Ez attól függ, hogy milyen drága az Ön ideje!

Ha ön ezermester típus és jártas a vízszerelés szakmájában is, akkor igen. Bár a szakember által mondott időt szorozza meg kettővel.

A gyep öntözése

Milyen időnként szükséges a gyepet öntözni?

A legideálisabbnak tartott gyepöntözési elv a ritkábban, de nagyobbat elve. Ami azt jelenti, hogy a tavaszi és az őszi időszakokban 2-3 naponta egyszer elegendő megöntözni, viszont ilyenkor alaposan. A nyári szezon forró időszakában naponta alaposan öntözze meg, és ha még szükséges, akkor többször is egészítse ki kisebb mennyiséggel.

Ez nem vonatkozik a friss füvesítésre!

Mekkora mennyiségben szükséges a gyepet öntözni?

A gyep vízigénye a hőmérséklet függvényében
Napi Celsius (maximum)Vízigény/ mm/napAz öntözés gyakorisága napokban amennyiben a vízkijuttatás kb. 10 mm
35 C felett8 felettNaponta, akár többször is!
30 – 35 C6 – 8Heti 5-6 alkalom
25 – 30 C4 – 6Heti 4 alkalom
20 – 253 – 4Heti 3 alkalom
15 – 202 – 3Heti 2 alkalom

Melyik napszak a legmegfelelőbb a gyep öntözésére?

A késő esti és a kora reggeli órák. Vigyázzon azonban a forró nyári időszakok éjszakáira, mert a 20-25C feletti éjszakai öntözés könnyen gombásodáshoz vezethet!

Mikortól szükséges elkezdeni a gyep öntözését?

Teljes mértékben függ az időjárástól. Általában áprilisban már gyakran meleg és száraz az idő. Ilyenkor célszerű bekapcsolni az öntözőrendszert.

Mikor szükséges a befejezni a gyep öntözését?

Teljes mértékben függ az időjárástól. Ezt is az időjárás határozza meg. Az elmúlt években az öntözőrendszereket októberben kapcsoltam ki.

Kérje árajánlatomat, akár online is!