ÜZEMBEN TARTÁS ÉS KARBANTARTÁS

A locsolórendszer szakszerű megépítése garantálja a jó működést, azonban a hosszú távú hibátlan működéséhez elengedhetetlen, hogy az éves karbantartásai is el legyenek végezve.

A javasolt éves karbantartás három fő része:

 • tavaszi indítás
 • szezonális átvizsgálás
 • téliesítés kompresszoros kifújása

Hogyan indítsam újra az öntözőrendszert?

Általában áprilisban, de nem ritka az sem, hogy már márciusban szükségessé válik a locsolórendszerek beüzemelése. Az általam telepített rendszerek mennyiségéhez képest elenyésző azoknak az ügyfeleimnek a száma, akik azzal keresnek meg, hogy indítsam én újra, mivel ez a folyamat annyira egyszerű, hogy könnyen elvégezhető házilag is. Nagy, vagy összetett műszaki megoldásokat tartalmazó berendezések esetében természetesen továbbra is én szoktam elvégezni az újra indítását.

Hálózati vízzel működő berendezés esetén ezt kell tenni:

 1. Ha a főnyomócsövön van szűrű, akkor ellenőrizze, hogy a szűrőbetét mennyire tiszta. Ha koszosnak találja, akkor öblítse át.
 2. Nyissa meg a főnyomócsövön lévő mágnesszelepet (ha van mesterszelep és nem lenne nyitva), amit általában a nyak alatt egy kis elforgatható karral, vagy a mágnes (szolenoid- amibe két kábel csatlakozik) elforgatásával lehet megtenni.
 3. Nyissa meg a főcsapot. A téliesítést követően a szelepeknek nyitott állásban kell lenniük, ezért a víz végig fog áramolni minden zónán és elkerüljük a hirtelen beáramlás következtében fellépő sérüléseket.
 4. Amikor azt tapasztaljuk, hogy az öntöző elemeken kis mennyiségben jön a víz, akkor zárjuk el a szelepeket.
 5. Ha áramtalanítva lett az öntöző vezérlő automatika, akkor helyezzük ismét áram alá.
 6. A vezérlő automatika segítségével minden egyes zónát indítsunk el és vizsgáljuk meg a szórófejek, illetve más elemek működését. Elviekben úgy fognak viselkedni, ahogy ősszel hagytuk, gyakorlatban viszont történhetnek apróbb elállítódások.
 7. Programozzuk be a vezérlő menüjében indítási napokat és időket, figyelembe véve a tavaszi igényeket. Lásd: A gyep öntözése és A növények öntözése

Vízgépészettel ellátott (szivattyús) berendezés esetén:

 1. Nyissa meg a főnyomócsövön lévő mágnesszelepet (ha van mesterszelep és nem lenne nyitva), amit általában a nyak alatt egy kis elforgatható karral, vagy a mágnes (szolenoid- amibe két kábel csatlakozik) elforgatásával lehet megtenni.
 2. Ellenőrizze, hogy nyitva vannak-e a szelepek. A téliesítést követően a szelepeknek nyitott állásban kell lenniük, ezért a víz végig fog áramolni minden zónán és elkerüljük a hirtelen beáramlás következtében fellépő sérüléseket.
 3. Üzemeljük be a szivattyút.
 4. Centrifugál szivattyú (házi vízmű is) esetén a szivattyú szívócsövét töltsük fel vízzel és csatlakoztassuk a szivattyúhoz, majd a szivattyú tetején lévő vízbetöltő nyíláson keresztül töltsük fel vízzel a szivattyúházat is. Amennyiben a szívóágon található szűrő, akkor ellenőrizzük annak a tisztaságát is. Helyezzük áram alá a vízgépészetet (következő 4.).
 5. Búvár szivattyú esetén (amit télire nem szoktunk kivenni a kútból) helyezze áram alá a készüléket. A szivattyúnak el kell indulnia és a szállított víznek minden zónában meg kell mutatkoznia.
 6. Zárjuk el a zónákat irányító szelepeket és figyeljük meg, hogy a szivattyút irányító áramláskapcsoló (Házi vízmű esetében nyomáskapcsoló) lekapcsolja-e a szivattyút röviddel az után, hogy elzártunk minden szelepet. Ha nem, akkor áramtalanítsa, mert valamilyen probléma merült fel!
 7. Ha áramtalanítva lett az öntöző vezérlő automatika, akkor helyezzük ismét áram alá.
 8. A vezérlő automatika segítségével minden egyes zónát indítsunk el és vizsgáljuk meg a szórófejek, illetve más elemek működését. Elviekben úgy fognak viselkedni, ahogy ősszel hagytuk, gyakorlatban viszont történhetnek apróbb elállítódások.
 9. Programozzuk be a vezérlő menüjében indítási napokat és időket, figyelembe véve a tavaszi igényeket. Lásd: A gyep öntözése és A növények öntözése

Szezonális átvizsgálás és eseti karbantartás

Léteznek speciális adottságokkal rendelkező vízgépészetek. Van úgy, hogy egy kút annyira homokol, hogy szükségessé válik a leválasztása. Ha a leválasztása hydrociklonnal történik, akkor ennek az időszakos ürítését is el kell végezni a biztonságos működéséhez. Ez általában házilag is egyszerűen megoldható. Azonban van, hogy a homokot ciszternába ürítjük, aminek a tároló kapacitása megengedi, hogy egy évben csak egyszer legyen kilapátolva belőle.

Miért szükséges a téliesítés?

Az öntözőberendezés vízcsőhálózata nincs a fagyhatár alá telepítve, átlagosan egy ásónyom, azaz 20-30 cm mélyen húzódik. Emiatt a benne lévő víz télen (tartós mínuszok esetén) megfagyhat, és annak következtében, hogy ez egy zárt műanyag rendszer, a víz hőtágulása megrepesztheti és a finomabb technikákat tönkre is teheti.

A téliesítés ritkán tart tovább fél óránál, nagyobb vagy műszakilag bonyolultabb rendszerek esetében lehet csak hosszabb. Célszerű a nagyobb fagyok beállta előtt elvégezni, az elmúlt néhány évet tekintve valamikor novemberben.

Miért használunk kompresszort?

A víz eltávolításának egyetlen tökéletes módszere a vízcsőhálózatból az, ha nagynyomású levegővel kifújjuk belőle. Ellenkező esetben maradhat benne annyi víz, amennyi elég ahhoz, hogy fagyási kár keletkezzen.

Hogyan téliesítsem az öntözőrendszert?

A locsolórendszer egyik elkerülhetetlen karbantartása a téliesítése. Ennek célja, hogy eltávolítsuk a benne lévő vizet a fagyos hónapok beállta előtt.

Korábban építettek olyan rendszereket, amelyek zónáin ürítőszelepek vannak elhelyezve, aminek következtében minden öntözés után elszivárog a víz a csőhálózatból. Ilyen eseteknél a következőt lehet tenni:

 1. Zárja el a főcsapot és téliesítse a vízforrást. Kerti csap esetében nyissa meg a fagycsapot, amit leginkább a vízaknában találunk.
 2. Helyezze manuálisan nyitott állásba a mágnesszelepeket és a víztelenítő csavarokat lazítsa meg rajtuk.
 3. Tegye off (kikapcsol) állásba a vezérlő automatikát vagy áramtalanítsa.

Hagyományos építésű rendszerek esetén így téliesítünk kompresszorral:

 1. A főcsap elzárásával szakítsuk meg a vízforrástól a rendszert.
 2. Ha van a főnyomócsövön mesterszelep, akkor győződjünk meg róla, hogy nyitott állásban van.
 3. Csatlakozzunk rá a főnyomócsőre a kompresszornak kiépített csatlakozón, vagy a kerti csapon, vagy egy vízkonektoron keresztül
 4. Töltsük fel a kompresszor tartályát 4 bar-ig, majd nyissuk rá a rendszerre.
 5. Egy zóna megnyitásával fújjuk ki a vizet a szórófejeken keresztül, majd feltöltve újra a kompresszort, fújjunk ki az összes többi zónát is. Ha van, akkor a csepegtető zónát is kifújhatjuk.

Tanácsok a kifújáshoz:

Kis kompresszor, vagy nagyobb zónák esetében a biztonságos ürítés végett többször is ráfújhatunk egy zónára. Ne aggódjon, néhány csepp víz nem fog károsodást okozni.

Ha nem jön a ráfújás után a zónából a víz, akkor ellenőrizze, hogy kinyílt-e a szelep. Ha ki van nyitva, akkor lehetséges, hogy jégdugó alakult már ki. A jégdugó először a felszínen alakul ki, próbálja keresni olyan helyen, ahol a főnyomócső a felszínen van. Hajszárító használatával olvassza meg a jeget valamennyire, hogy a levegő utat találjon.

4 bar fölötti nyomás már okozhat kárt a szórófejekben, ezért ügyeljen rá. A korszerű kompresszorokon a kimeneti nyomás értéke fokozatmentesen állítható, ezért nem kell a nyomásmérőt figyelemmel kísérni.

Miért nem ajánlom az automata ürítőszelepes víztelenítést?

 • Vízpazarló. Kivétel nélkül, minden egyes öntözéskor a rendszerben lévő víz leürül.
 • Meghibásodási forrás. Bár jól megcsinálni nem nehéz, ugyan akkor, ha az évek vas foga megrágja, akkor szivárgás helyett folyhat, vagy eldugulhat.
 • Kiépítési költsége van. Mint minden alkatrésznek, ennek is költsége van. Ezen kívül még kavicságyat is létre kell hozni, hogy a szivárgó víz el legyen vezetve.
 • Zavaró. A leürült csővezetéket feltöltő víz a levegőt a szórófejeken tolja ki, ami sivító hangot is tud produkálni.

Kérje árajánlatomat, akár online is!