Öntöző SZAKSZÓTÁR

 

Ez az oldal az öntözéstechnika, és azon belül az automata öntözőrendszer, valamint a tárgykörhöz szorosan kapcsolódó eszközök és tevékenységek szóhasználatát szeretné bemutatni annak reményében, hogy az olvasó pontosabban megértse a weboldalon szereplő szakmai írásaimat.

*A magyarázó szövegben kékkel jelölt szó megtalálható önállóan meghatározva is.

 

A Á B C CS D E É F G GY H I J K L M N NY O Ö P R S T U Ü V X Y Z ZS

32-es: 1”-os, tehát 32 mm átmérőjű. Lásd, Col.

25-ös: 3”-os, tehát 25 mm átmérőjű. Lásd, Col.

20-as: 1”-os, tehát 20 mm átmérőjű. Lásd, Col.

16-os: 3/8”-os, 16 mm átmérőjű. Lásd, Col.

Automata: Önműködő.

Automata öntözőrendszer: A más néven öntözőberendezésnek vagy locsoló automatának nevezett precíziós műszer egy a kertünkbe szinte láthatatlanul beépített önműködő locsolórendszer, amely emberi felügyelet nélkül, program alapján öntözi meg a kertet.

Automatika: Az automata öntözőrendszer programozható elméje. Általában falra, vagy közvetlenül a vízcsőre szerelhető, elektromosan működő LCD panel. Az öntözőrendszer működésében betöltött szerepe, hogy 24 V-os, vagy 9 V-os jelleadással vezérelje az öntöző zónákat megnyitó mágnes szelepeket a betáplált programja alapján. Az igényeket és az elhelyezés körülményeit figyelembe véve beltéri és kültéri változatban is választhatók. Gyakran vezérlőként is nevezik.

Adatpter: Átalakító készülék, vagy berendezés.

Állítható fúvóka: Olyan fúvóka, amely vízkilépési szöge állítható, azaz nem fix.

Alternatív vízforrás: Bármely vízforrás, ami nem természetes vízforrás, illetve nem hálózati vízből érkezik. Ilyen például a kút, vagy az esővízgyűjtő tartály.

Árok: A talajba ásott 25-30 cm mélységű, ásónyom szélességű bemélyedés, melybe az öntözőrendszer alkatrészeit, pl.: csöveket, kábelt, szórófejeket szerelik bele. Az öntözőrendszert az árokba szerelése után visszatemetik.

Árokásó: Az öntözőrendszerek telepítésénél használatos benzinmotoros gép, amely kiássa a csővezeték lefektetéséhez szükséges árkokat a beállítható mélységben.

Ásott kút: Az ásott kút jellemzője, hogy nagy mennyiségű vizet tárol, ezért gyenge vízadó képességű rétegben is jól használható, továbbá az alsó vastag kavicsoszlop következtében a lökésszerű vízkivétel sem okoz problémát. Kivitelezési technológia szerint az ásott kút két típusa különböztethető meg: a normál kivitelű ásott kút és a süllyesztett kút.

Forrás: http://fenntarthato.hu/epites/leirasok/epulet/vizgazdalkodas/vizellatas/kuttipusok-rajzokkal

Átfolyás kapcsoló: Press control. Szivattyúsgépészeteknél használt elektromos berendezés, amely az átfolyást érzékeli, és ennek függvényében indítja, illetve állítja le a szivattyú működését. A szivattyú vezérlése, ami védelmet nyújt a szárazra futás ellen is.

Átfolyó vízmennyiség: Zárt térben egységnyi idő alatt átfolyó víz mennyisége. Mértékegysége a m3/h. vagy l/min.

Balpontos: Olyan beállítható szórófejeket vagy fúvókákat nevezünk balpontosnak, amelyeket egy bal fixponthoz képest lehet jobbra kinyitni.

Bár: Nyomás.

Behúz: A mágnes szelep szolenoidjában acélmag található, ami az elektromos jel hatására „behúzódik” és ezzel megnyitja a szelepet, szabad utat adva a víz áramlásának.

Beltéri: Csak a környezeti hatásoktól – eső, fagy, szél – mentes, beltérben elhelyezhető. Legtöbbször az öntözőrendszer ilyen kialakítású automatikáját hívjuk így.

Betáp: Szleng szakszó. Főnyomócső, Fővezeték.

Béklyó: Másnevén megfúró bilincs, mivel át fogja a vízcsövet és az át fogott csövet meg tudjuk ez által csapolni. Ennek segítségével a vízcsőről vizet tudunk nyerni a szórófejeknek.

Bilincs: Azokat az alkatrészeket nevezzük így, amelyek segítségével rászoríthatjuk a csövet egy tetszőleges alkatrészre. Például kobra bilincs.

Bm: Belső menet, belső menettel ellátott.

Búvárszivattyú: Jellemzően kutakban használt elektromos merülő szivattyú, amely a meghajtott lapátjai segítségével képes szállítani, illetve felemelni a vizet.

Ciszterna: Esővízgyűjtő tartály.

Col: Mértékegység, belsőátmérőt jelöl angol hüvelykben, 1” (col) az 32mm.

1/8″;10mm;6mm;
1/4″;13.25mm;8mm;
3/8″;16.75mm;10mm;
1/2″;21.25mm;15mm;
3/4″;26.75mm;20mm;
1″;33.3mm;25mm;
1.1/4″;42.23mm;32mm;
1.1/2″;48.25mm;40mm;
2″;60mm;50mm;
2.1/2″;75.5mm;65mm;
3″;88.25mm;80mm;
4″;113.5mm;100mm;
5″;139mm;125mm;
6″;164.5mm;150mm;

Csap: Nyitó-illetve zárószerkezet, amely egy kar vagy fül mozgatásával nyitható vagy zárható.

Csapadék: Az öntözőrendszer vonatkozásában a kijuttatott vizet hívják csapadéknak. Egyébként a levegő páratartalma, és a nyomáskülönbségek miatt a talajra hulló folyékony (eső), illetve szilárd (hó, jég) halmazállapotú víz.

Csapadékintenzitás: Mesterséges vagy természetes csapadék egységnyi idő alatt a talajra hulló mennyisége. 1 m2 felületre kijuttatott 1 liter víz 1 mm-nyi csapadékot jelent. Mértékegysége mm/h.

Csapszekrény: Fedeles csap.

Csepegtető cső: Olyan csővezeték, amely a nyomás hatására perforációin keresztül engedi ki cseppek formájában a vizet. Létezik olyan (izzadó) típus is, amely anyagában engedi át a vizet.

Csepegtetőtest: Csepegtető csőbe szerelt, cseppek formájában öntöző alkatrész. Vízkibocsátása 2, 4, 8l/h. Hagyományos és nyomáskompenzált fajtái léteznek.

Csepegtető gomba: Közvetlenül vagy közvetett (mikrocsővel bekötött) módon a csőre rögzíthető, és szabályozható vízkibocsátású öntöző elem.

Csőhálózat: Az öntözőrendszer teljes vizet szállító csövei, ami behálózza a kertet.

Csővágó: A kpe és lpe csövek vágására használt olló.

Dinamikus nyomás: Zárt, nyomás alatt lévő, keringetett közeget tartalmazó rendszerben a nyomás két elemből tevődik össze: statikus és dinamikus nyomásból. A dinamikus nyomás a teljes nyomásnak azt a hányadát jelöli, amely a csőben áramló közeg sebességéből adódik.

Drén: Vízelvezető réteg, gyakran mosott kő.

Drénréteg: Kavicságy

Drénszelep: A víznyomására elzáró, a víznyomás megszűnésére kinyitó automata rugósszelep, amely az adott csőhálózat vizét az öntözés után leengedi a csőből.

Elektromos vezeték: Az öntözéstechnikában jellemzően az automatikát a mágnes szelepekkel összekötő elektromos vezeték, amelyen az automatika azt az elektromos jelet küldi a szelepnek, amely hatására az megnyílik. Az elektromos vezeték keresztmetszetét és az érszámát az automatika és a szelepek közti távolság, illetve a szelepek száma határozza meg.Más nevén kábel.

Esőérzékelő: A túlöntözés elkerülése, és a víztakarékosság érdekében működő szabályozó műszer, ami blokkolja az öntözőrendszert, ha esik az eső. Rádiós és vezetékes (hagyományos) kivitelben is kapható. Állítható érzékenységű 3-30 mm tartományban.

Esővízgyűjtő tartály: Egy (műanyag, vagy beton) tartály, amely arra szolgál, hogy a tetőn összegyűlt nagy mennyiségű esővizet összegyűjtse és tárolja. Süllyesztett, vagy felszín feletti is lehet.

Érzékelő: Esőérzékelő, Fagyérzékelő, Talajnedvességérzékelő.

Fagyérzékelő: Továbbfejlesztett érzékelő, amely az esőérzékelés mellett a fagyot is érzékeli. A fagyhatár közelében (2C) blokkolja az öntözést, így megvédi a berendezést a fagykártól, míg a növényeket is a sokkhatástól! Rádiós és vezetékes (hagyományos) kivitelben is kapható.

Fagyhatár: A talajban lefelé haladva az a pont, ahol nem fagy tovább meg a talaj. 80cm.

Fedeles csap: Földbe süllyesztésre kitalált, fűzöld fedelű csapszekrény. Praktikus megoldása a kerti csap diszkrét elhelyezésnek a fűben, vagy a kertben. Az öntözőrendszer főnyomócsövére, vagy annak leágazására szereljük.

Fejbekötő cső: Flexibilis cső, amely a szórófejek bekötésére szolgál.

Fejkiosztás: A szórófejek elrendezése a kertben. A kert adottságainak, és a szórófejek hatótávolságának megfelelő elrendeződés.

Fejtől-fejig öntözés: Az öntözés egyik legismertebb alapelve és axiómája a szórófejtől – szórófejig terjedő öntözés. Az iskolaöntözés, amikor a szórófejeket egymáshoz képest akkora távolságra telepítjük, hogy azok szórási kapacitása pont a másik szórófejig tartson. Amikor így öntözünk, akkor közelítjük meg leginkább a legegyenletesebb öntözést.

Feles: 20-as. 20 mm átmérőjű, szabvány.

Fix fúvóka: Olyan fúvóka, amely vízkilépési szöge nem állítható, tehát fix.

Flex: Körfűrész, egy elektromos kéziszerszám.

Flexibilis: Rugalmas, hajlékony. A szórófejek felfüggesztésénél, illetve szivattyús gépészeteknél használunk ilyet. Van gumi, illetve fémbevonatos flexibilis cső is.

Forduló: Szleng szakszó. L alakú idom, azaz derékszögű. Az egyik végén a csövet rögzíthetjük hozzá, míg a másik végén egy belső vagy külső menet (Bm, Km) található.

Főnyomócső: Olyan vízcsőszakasz, amely közvetlenül látja el a szelepeket a vízforrásból érkező vízzel. Jellemzően állandó nyomás alatt van, kivéve, ha mesterszelep van a legelején, vagy, ha szivattyú táplálja a vizet, amit egy indító relé működtet.

Fővezeték: Főnyomócső.

Fúrt kút: A kútfúrást általában nagyobb mélységű kutak létesítése esetében alkalmazzák, de nem kizárt kis mélységű kialakítása sem. A fúrt kút csak jó áteresztőképességű vízadó rétegben szolgáltat elegendő vízhozamot. A vízáteresztő-képesség által meghatározottnál nagyobb vízigény esetén, a szűrőzött csőszakasz körül kavicsköpenyt alakítanak ki, amely megnöveli a kút hatékony átmérőjét, és ez által a kitermelhető vízhozamot. A talajvízre telepített fúrt kút általában egyrétegű béléscsővel készül.

Forrás: http://fenntarthato.hu/epites/leirasok/epulet/vizgazdalkodas/vizellatas/kuttipusok-rajzokkal

Fúvóka: A szórófejekbe szerelhető alkatrész, amellyel szabályozhatjuk a kiáramló vízsugár távolságát, szórásképét, kilépési szögét, valamint víz mennyiségét.

Gerincvezeték: Főnyomócső.

Golyóscsap: A víz útjának a tetszőleges elzárására és megnyitására szolgáló szerkezet. Általában egy kar vagy egy fül segítségével lehet nyitni, illetve elzárni. A szerkezet úgy működik, hogy a belsejében van egy átfúrt golyó, amelynek tengelyirányú mozgatásával lehet az átfolyó víz útját leszűkíteni vagy elzárni.

Gumigyűrű: Gumiból készült O gyűrű, ami a két elem megszorításakor elzárja a víz útját, ezzel tömíti a hézagot. Megakadályozza a csepegést.

Gumigyűrűs közcsavar: Gumiból készült O gyűrűvel ellátott közcsavar, amely a betekerését követően a két elem között szigetel, elzárja a víz útját.

Gumikábel: Gumival bevont elektromos kábel, amit leginkább vizes környezetekben történő alkalmazásra javasolt. Használata elterjedt a merülő szivattyúk elektromos megtáplálásánál.

Gyantás zsugorcső: Gyantás belsejű, hő hatására méretre zsugorodó szigetelő anyag, amit elektromos kábelek toldásánál használnak a külső vízmentes szigetelésre.

Hálózati víz: Az a víz, amit a szolgáltatótól a hálózatból veszünk. Vezetékes víz.

Háromnegyedes: 25-ös, 25 mm átmérőjű, szabvány.

Hidrociklon: Homokleválasztó. Mechanikai úton választja le a homokot a kútból szállított vízből úgy, hogy a homok a fajsúlyánál fogva egy centrifugált vízmozgás következtében a falához csapódik, majd alul összegyűlik. A homok mennyiségének függvényében szükséges a tartályát üríteni.

Hidrofor tartály: A szivattyús gépészeteknél sűrűn használatos, a víznyomását szabályozó és kiegyenlítő tartály. Szerepe a kis vízelvétel biztosítása a szivattyú ki-bekapcsolása nélkül. A tartály mérete néhány literestől a több száz literesig is terjedhet. Jellemző kiegészítője a nyomáskapcsoló.

Hobbi öntözőrendszer: Nem professzionális elvárásoknak megfelelő öntözőrendszer.

Hollandi: Rögzítésre szolgáló szerkezet, ami a szerkezeti hossz megváltoztatása nélküli, egyszerű szerelhetőséget és oldhatóságot biztosít. Merev csőhálózatokon célszerű alkalmazni, ahol az alkatrészek cserélése és karbantartása időnként szükségessé válhat.

Homokleválasztó: Hidrociklon.

Horganyzott: Fémes elem (cink), a fémeket vonják be vele a korrózió elkerülése érdekében.

Hunter: Professzionális amerikai öntözőrendszer alkatrészeket gyártó, nagy múltú cég márkaneve.

Idom: A vízcsővezeték rögzítésére, elosztására, átalakítására, megtoldására használatos műanyag vagy réz elemek.

Impulzus: Jel.

Indítási idő: Az időpont, amikor az öntözőrendszer működésbe lép.

Indító relé: Szivattyúindító relé.

Induló: Szakmai szleng szó. A mágnes szelepek és a vízcsővezetékekkel összekötésére alkalmas tokos idom.

Jel: Elektromos impulzus, amit a vezérlő automatika ad le a szelepeknek.

Jelkábel: Elektromos kábel, amivel egy elektromos impulzust (jelet) szállítunk.

Jobbpontos: Olyan beállítható szórófejeket vagy fúvókákat nevezünk balpontosnak, amelyeket egy jobb fixponthoz képest lehet balra kinyitni.

Kábel: Az elektromos impulzus szállítására való vezeték.

Karmantyú: Mindkét oldalán belső menettel ellátott idom.

Kavicságy: Drén. Vízelvezető szerepe van. Az öntözőrendszer zónáit irányító szelepek leggyakrabban süllyesztett módon vannak elhelyezve a földben, egy erre kialakított szelepdobozban, amelynek az alja nyitott. Ide gyakran egy 20-30 cm mélységben kavicsot helyeznek el, ami elvezeti a szelepektől az ott lecsapódott vagy összegyűlt nedvességet.

Kavitáció: „A kavitáció egy fizikai jelenség, mely akkor következik be, ha egy anyag folyadék fázisból hirtelen gáz fázisba megy át a nyomás esése következtében. Ha a folyadék sebessége hirtelen megnő, akkor az energiamegmaradás törvénye értelmében (Bernoulli törvénye) a nyomása leesik. A keletkező gőzbuborék, ha az áramlás mentén olyan helyre ér, ahol a nyomás nagyobb az ottani hőmérséklethez tartozó telítettgőz nyomásnál, a buborék hirtelen összeroskad, az egymásnak csattanó folyadékfelületek erős akusztikus lökéshullámot keltenek, ami egyrészt erős zajjal, rezgéssel, másrészt a környező szilárd testek eróziójával jár. Ilyen eset fordul elő például nem teljesen elzárt vízcsap szűk áramlási keresztmetszetében, szivattyúknál vagy hajócsavaroknál. Szivattyúknál, ha a jelenség kiterjed az egész áramlási keresztmetszetre, a vízoszlop el is szakadhat, és a szivattyú nem képes folyadékot szállítani.”

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kavit%C3%A1ci%C3%B3

Kiegyenlítő tartály: Hidrofor tartály.

Kifúvatás: Az öntözőrendszert téli víztelenítése, amit kompresszoros kifúvatással végzünk el.

Kifújás: Kifúvatás.

Kisfej: Szakmai szleng. A spray típusú szórófejeket hívjuk kisfejnek, mivel kis távolságra vannak kitalálva, illetve a méretik is kisebb a többitől.

Kisvég: Szakmai szleng. 1”-os külső menetben végződő tokos könyökidom, amit a cső végére szerelünk.

Km: Külső menet, külső menettel szerelt.

KPE: Műanyag egy fajtája, amiből az öntözőrendszerek építésekor a vízcsőhálózat készül. Kemény polietilén cső.

KPE olló: Csővágó olló.

Kobra bilincs: A 16-os, illetve 20-as csövet egy idomhoz rögzítő fém bilincs, amely összepattintható.

Kóc: Kenderkóc, a horganyzott vagy réz alkatrészek tömítésére, szivárgásmentesítésére szolgáló anyag. Kenderből készül.

Kompresszor: Elektromos vagy erősebb fajtáinál benzinmotoros készülék, amely sűrített levegőt hoz létre a tartályában. Ezzel a sűrített levegővel végezzük az öntözőrendszerek kifúvatását.

Kompresszoros kifúvatás: Az öntözőrendszerek téli vízeltávolítási eljárását, kompresszorral való kífújását jelenti.

Kör: Szleng szakszó. Az öntözőrendszer egy zónáját hívjuk egy önálló körnek. Például egy olyan zónát, amin csepegtető cső végzi az öntözést csepegtető körnek hívjuk. Továbbá az öntözőrendszer programozható irányítását végző automatikában beprogramozott 1-es zónát, 1-es körnek nevezzük.

Körcikk: A kör középpontjától kifelé haladva egy tetszőleges szögben átfogott terület.

Közcsavar: Mindkét oldalán külső menettel ellátott idom.

Könyökidom: L alakú idom, melynek mind a két végét csatlakoztatni tudjuk a vízcsőhöz, vagy csak az egyik végét, míg a másik végén menettel haladhatunk tovább. Arra szolgál, hogy be-, le-, fel-, fordulni tudjunk a csővel, vagy tudjunk rászerelni.

K-Ran: Professzionális amerikai öntözőrendszer alkatrészeket gyártó, nagy múltú cég márkaneve.

Kültéri: (Outdoor) A környezeti hatásoknak kitett kültéren is elhelyezhető. Legtöbbször az öntözőrendszer ilyen kialakítású automatikáját hívjuk kültéri automatikának.

Kültéri doboz: Általában beltéri vezérlő automatikák kültéri felhasználásához gyártott szerelhető doboz.

Lábszelep: Általában felső szívású szivattyúk szívóágának a végre szerelt réz, vagy műanyag alkatrész (szelep). Ez gátolja meg, hogy nagyobb szennyeződést szívjon fel a szivattyú, valamint üzemen kívüli időszakban a víz a csőből visszafolyjon a kútba, ezáltal a szivattyú rendszeréből is távozva nehezítse vagy megakadályozza annak üzemelését.

LCD panel: Nyomtatott áramkörök által elektromosság hatására működő panel, kristályszerkezetű kijelzővel.

Lebegő szennyeződés: A vízben oldott nagyon finom szennyeződés.

Leszúró tüske: A csepegtető cső, vagy más vékony átmérőjű LPE cső talajhoz rögzítésére szolgáló tüske.

LPE: Műanyag egy fajtája, amiből az öntözőrendszerek építésekor a vízcsőhálózat egyes, kisebb nyomású részei készülnek. Lágy polietilén cső.

Lock tite: Tömítő anyag márkaneve.

Mágnes szelep: Feszültség (230V, 24V, 9V) hatására nyitó elzáró szelep, amivel az öntözőrendszer zónái vezérelhetők. A hagyományos öntözőrendszereknél a 24V-os és a 9V-os szelepeket használjuk, a vezérléshez szükséges jelet (feszültség) az automatikától kapja.

Manométer: Nyomásmérő.

Megfúró bilincs: Béklyó.

Membrán: Az öntözéstechnikában jellemzően a mágnes szelepben lévő tányérszerű gumi alkatrészt jelenti.

Menet: Csigavonalú spirál csavarorsó külső és csavaranya belső felületén; mélyedések sora, amelyek összeillesztve (egymásba csavarva) biztos rögzítést tesznek lehetővé.

Forrás: http://wikiszotar.hu/wiki/magyar_ertelmezo_szotar/Menet

Menetsűrűség: Két csigavonalú spirál közti távolság adja meg a menet sűrűségét.

Merülő szivattyú: Elektromos szivattyú, amelyet vízben helyeznek el, és onnan emeli fel a lapátjai segítségével a vizet.

Mesterszelep: Egy közönséges mágnes szelep, bár mesterszelepnek inkább az erősebb típusokat használjuk. Az öntözőrendszer főnyomócsövének (lehetőleg) az elejére van beépítve azért, hogy a főnyomócső teher mentesüljön az állandó nyomás alól. Ez egy biztonsági megoldás, amivel következménykárok kerülhetők el.

Metrikus: Mértékes, mértékre vett. A szórófejekhez adnak meg a gyártók egy metrikus táblázatot, amely azt mutatja, hogy egy adott nyomás mellett milyen távolságot fog a szórófej elérni, valamint azt is, hogy melyik fúvókánál és mennyi vízfogyasztással.

Metrikus táblázat: Metrikus.

Mikrocső: Másnevén spagetti cső. Mikroszórók, csepegtető gombák bekötésére szolgál.

Mikroszóró: Közvetlenül a csőbe szúrható, vagy fixen pálcára szerelt, kis vízkibocsátású, permetszerűen terítő öntöző elem. Sziklakertek, bokorcsoportok, melegházak öntözésére kiváló.

Mini: Szakmai szleng szó. A Minipro, illetve a mini8-as kisrotoros szórófej neve.

Nagyfej: Szakmai szleng szó. A közép -, illetve a nagy rotoros szórófejeket hívjuk nagyfejeknek, amelyek közép-, illetve nagytávolságok megöntözésére valók.

Nagyvég: Szakmai szleng. 3/4”-os külső menetben végződő tokos könyökidom, amit a cső végére szerelünk.

Normál kivitelű kút: Ásott kút.

Norton kút: A Norton-kút tömör heggyel felszerelt, a vízadó réteg szintjén perforált acélcső, melyet veréssel hajtanak le a vízadó rétegbe. Átmérője 80-100 mm, mélysége 10-15 m. A perforált csőszakaszt szűrőszövet boríthatja. Verés közben a szűrőszövet könnyen megsérülhet és ekkor – homokos vízadó réteg esetén – a kút rövid idő alatt eltömődhet.

Forrás: http://fenntarthato.hu/epites/leirasok/epulet/vizgazdalkodas/vizellatas/kuttipusok-rajzokkal

Nyomás: A nyomás fizikai mennyiség, az anyagok egyik fizikai jellemzője. A nyomás mértékegysége a bar; 1 bar hozzávetőlegesen 10 m vízoszlop súlyával egyenlő. Ezt az energiát használjuk az öntözéstechnikában arra, hogy a vizet eljuttassuk a kívánt helyre az öntözőrendszeren keresztül.

Nyomáskapcsoló: Elektromos alkatrész, amely a szivattyú szabályozását végzi. Ha nyomáscsökkenés keletkezik a rendszerben, akkor elindítja a szivattyút, ha eléri a nyomás felsőhatárát, akkor lekapcsolja a szivattyút. A nyomáskapcsolón az alsó és a felső értékek szabályozhatók. A nyomáskapcsolót jellemzően egy hidrofor tartályra szerelve találjuk.

Nyomásmérő: A víznyomás mérésére alkalmas műszer. Szokásos tartománya: 0-10 bar, de a jobb karakterisztikájú mérők min. 15 – bar nyomásig mérnek.

Nyomásveszteség: Amikor az áramló víz a súrlódás, vagy az emelkedés következtében veszít a nyomásából.

Nyomóág: A szivattyúkon az a csővezeték, amelyen a szivattyú emeli vagy tolja a vizet az öntözőrendszerbe.

Orbit: Professzionális amerikai öntözőrendszer alkatrészeket gyártó, nagy múltú cég márkaneve.

Osztó: Szakmai szleng szó. A mágnes szelepek és a hozzájuk tartozó szerelvények együttese.

Önfelszívó szivattyú: Szárazbeépítésű szivattyú, amely egy szívóágon keresztül szívja fel a vizet és nem vízálló kiképzésű. Ellentétben a merülő szivattyúkkal, amelyek a vízbe helyezve tolják fel a vizet.

Öntözési idő: Az időtartam, ameddig egy zóna öntöz, tehát működésben van.

Öntözési nap: Azok a napok, amikor az öntözőrendszer megöntözi a kertet.

Öntöző elem: Szórófej, mikroszóró, csepegtetőcső, csepegtető gomba, stb…

Perforáció: Átlyukasztás.

Pipa: A szórófejek egyfajta flexibilis bekötésére használható menetes könyökidom.

Press control: Nyomás kapcsoló, de nálunk az átfolyás kapcsolót hívjuk így.

Professzionális: Abban az adott dologban kimagaslóan jó, profi.

Professzionális öntözőrendszer: Speciális a legmagasabb öntözéstechnikai elvárásoknak megfelelő profi öntözőrendszer.

Program: Az automatikába (vezérlő egység) táplált információ együttes, aminek alapján megvalósul a kívánt öntözés.

Puffer tartály: Hidrofor tartály, kiegyenlítő tartály.

Rádiós: Rádió jellel irányított, vezeték nélküli jelátvitel.

Rain-Bird: Professzionális amerikai öntözőrendszer alkatrészeket gyártó, nagy múltú cég márkaneve.

Relé: Lásd, Szivattyúindító relé.

Resetelni: Újraindítani, gombnyomással újra működésbe hozni.

Roppantós: Szakmai szleng szó. A KPE idomokat a vízcsőre úgy lehet felszerelni, hogy a végüknél egy műanyag alkatrészt erősen tekerve kell megszorítani, „rároppantani”. Innen a kifejezés, hogy roppantós idom.

Rotátor: Egy igen széles körben elterjedt fúvóka típust hívunk rotátornak, amelyből a víz, forgó mozgással áramlik ki.

Rotor szerkezet: A rotoros szórófejek forgószerkezete.

Rotoros szórófej: Forgást végző szórófej. Ezek a szórófejek a rotorszerkezetüknek köszönhetően a beállított szög tartományában ide-oda forogva, egy sugárban terítve a vizet működnek. Általában nagyobb, nyitott területeken alkalmazzuk.

Sávszóró: Sávszóró fúvóka, amely képes négyzetes formában öntözni, a körcikk helyett.

Spagetti cső: Mikrocső.

Spray szórófej: Esőztető vagy permetező szórófej. Jellemzően a kis és tagolt területekre alkalmazható, változatos módon felhasználható szórófej, amely a fúvókák széleskörű lehetőségével variálhatók.

Sodrony: Jellemzően fémből készült szálak összesodrásával elért nagyon magas szakítószilárdságú kötél.

Súrlódási veszteség: A súrlódás következtében létrejövő nyomásveszteség, amelyet az áramló víz zárt térben szenved el.

Süllyesztett: Az öntözéstechnikában a föld szintjével párhuzamosan, a földbe elhelyezett alkatrészt jelent.

Süllyesztett kút: A süllyesztett kút meghatározó méretei a belső átmérő és a mélység. Ezek határozzák meg a kút anyagát is. A belső átmérő 0,8 – 3,0 m között változik. A kiesebb átmérőjűek rendszerint kisebb mélységűek és többnyire előre gyártott kútgyűrűből készülnek.

Forrás: http://fenntarthato.hu/epites/leirasok/epulet/vizgazdalkodas/vizellatas/kuttipusok-rajzokkal

Standard: Irányadó, szabvány. Az öntözéstechnikában még egy szelepdoboz méret neve is.

Startidő: Indítási idő. Az időpont, amikor az automatika elindítja az öntözőrendszert.

Statikus nyomás: A zárt térben lévő közeg nyomását jelenti.

Szabvány: A szabvány elismert szervezet által alkotott vagy jóváhagyott, közmegegyezéssel elfogadott olyan műszaki (technikai) dokumentum, amely tevékenységre vagy azok eredményére vonatkozik, és olyan általános és ismételten alkalmazható szabályokat, útmutatókat vagy jellemzőket tartalmaz, amelyek alkalmazásával a rendező hatás az adott feltételek között a legkedvezőbb. A magyar szabványokat az 1995. évi XXVIII. törvény szabályozza.” http://hu.wikipedia.org/wiki/Szabv%C3%A1ny

Szárazbeépítésű szivattyú: Önfelszívó szivattyú.

Szárazra futás: Amikor a szivattyú vízbeáramlási nyílásai, vagy a szívóág környezetéből a víz teljesen vagy részlegesen elfogy.

Szekció: Egy bizonyos terület. Az öntözéstechnikában egy adott zónát jelent.

Szelep: Mágnes szelep.

Szelepdoboz: A szelepek elhelyezésére és védelmére szolgáló, földbe süllyesztett műanyag akna. Mérete az elhelyezett szelepek számától függ. Standard méretekben kapható. A legkisebbtől kezdve mini, junior, standard és a legnagyobb jumbó kivitelben.

Szelepkötő: A szelepek egymáshoz kötésére szolgáló idomok. Leggyakrabban hollenderes idomok.

Szerelvény: Csővezetékek és csővezetéki elemek együttese.

Szivattyú: Az öntözéstechnikában legtöbbször egy elektromos motor, amely képes a vizet nyomással szállítani. Alapvető működését szerint osztályozva kétféle szivattyú típus van, a szárazbeépítésű és a merülő.

Szivattyúindító relé: Váltóáramú kapcsoló, amely az automatika által kiadott 24 V feszültség hatására kapcsolja be a szivattyúba kötött áramot. A szárazra futás elleni védelem ilyenkor mindenképpen szükséges, hiszen ez a rendszer nem érzékeli azt, hogy a kútban található-e víz.

Szivattyús gépészet: A szivattyú, a vezérlése, a puffer tartály, és bármi kiegészítő alkatrész, ami felhasználásra került a gépészet kiépítésénél.

Szívóág: A szárazbeépítésű szivattyúk sajátossága az, hogy egy csövön keresztül szívják ki a vizet a vízforrásból, majd egy nyomóágon keresztül biztosítják az öntözőrendszerbe.

Szoknya: Szleng szakszó. A mélykút szivattyúk elhelyezésénél, ha nincs meg a szivattyú hűtéséhez megfelelő vízáramlás, akkor egy csőbe helyezik el a szivattyút, hogy az áramlás felgyorsuljon. Ezt a csövet hívják szoknyának.

Szórási sugár: A szórófej hatótávolsága. Az a tartomány, ameddig a szórófej elöntöz.

Szóráskép: A vízkép, amit a szórófejből kiáramló permetszerű víz alkot.

Szórófej: Az öntözőrendszer leggyakoribb öntözést végrehajtó eleme. Két alapvető típusát különböztetjük meg: a spray típusú (esőztető) szórófejeket, illetve a rotoros (forgó) szórófejeket.

Szórófejház: A szórófejek külső műanyag burkolata, ami tubusszerű, és a szórófej belső szerkezete körül van.

Szolenoid: A mágnes szelep része. A mágnes szelep nyitását és zárását irányító elektromos alkatrész. Működése nagyon egyszerű, mert amikor a szolenoidot áram éri, akkor az elektromágnesesség a benne lévő vasmagot egy rugó ellenében felhúzza, és a szelep megnyílik.

Szűkített: Egy menetméretről egy másik, kisebb menetméretre szűkülő idom.

Szűrő: Műanyag vagy fémhálós betéttel tisztító szerkezet, amelyen a víz átáramlik és a szennyeződés mechanikai úton fennakad.

Talajnedvesség érzékelő: Olyan – általában bonyolultabb műszer -, amely a talaj nedvességét érzékelve irányítja az öntözést.

Talajvíz: Ha több csapadékvíz szivárog a talajba, mint amennyit elraktározhat, a felesleg a mélybe szivárog, és a felszínhez legközelebb elhelyezkedő vízzáró réteg (pl. agyag) fölött felhalmozódik. A legfelső vízzáró réteg fölött felgyülemlő víz a talajvíz.

Forrás:http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/foldrajz/termeszetfoldrajz/szarazfoldi-vizkeszlet/felszin-alatti-vizek

Teflonszalag: Elsősorban műanyag menetekhez való tömítő anyag, amely megszünteti, illetve megelőzi a víz szivárgását.

Téliesítés: Kifúvatás.

Természetes vízforrás: Olyan vízforrás, ami a természetben előfordul. Ilyen például a tó, vagy a patak.

Trajektória: Kiemelkedési szög. Jellemzően a vízsugár szórófejből történő kilépési szögére értjük.

Tokos: Csövek egymáshoz és más alkatrészekhez való rögzítésére szolgáló technika.

Toldó: A vízcsövek egymáshoz kötésére való egyenes idom, amely mind a két végén alkalmas a cső rögzítésére.

Toro: Professzionális amerikai öntözőrendszer alkatrészeket gyártó, nagy múltú cég márkaneve.

Tömítő anyag: Szivárgásmentesítésére való anyag. Például kóc, vagy teflonszalag.

Tubus: Szórófejház.

Túlöntözés: A talaj és fényviszonyokhoz, valamint a növények vízigényéhez képest több, nagyobb mennyiségű öntözés.

Ürítő csap:

  1. A fagyhatár (80cm) alá szerelt speciális csap, amely megnyitásakor a kerti csap fagyhatár felett lévő részéből elszivárog a víz. Ezzel meggátolva a annak szétfagyását.
  2. Az öntözőrendszer egy pontjára felszerelt golyóscsap, amire csatlakoztatva a kompresszort elvégezhető a kompresszoros kifúvatás.

Ürítő szelep: Drénszelep

Végdugó: Vizet szállító cső végének lezárására szolgáló idom. Lehet tokos, vagy menetes is.

Vert kút (norton kút): A vert kutak többnyire csak kis vízhozamok kielégítésére alkalmasak, jó hatásfokkal csak kavicsos vízadó rétegben alkalmazhatók. Létesítésére elsősorban az ismert mélységű (optimálisan 4-6 m közötti) homokos kavics vagy kavics vízadó réteg alkalmas.

Forrás: http://fenntarthato.hu/epites/leirasok/epulet/vizgazdalkodas/vizellatas/kuttipusok-rajzokkal

Vezérlő: Automatika.

Vezetékes víz: Hálózati víz.

Visszacsapó szelep: Olyan szerkezet, amelyet az áramló víz nyit meg és tart nyitva. Az áramlás megszűnésekor elzárja a víz útját az áramlással ellenkező irányba. Vannak rugós, valamint rugós-membrános visszacsapó szelepek is.

Visszafolyás gátló: Amikor a szórófejeket lejtős területekre telepítjük, akkor a lejtésből fakadóan a víznek nyomása keletkezik a lent elhelyezkedő szórófejeknél, amelyekből ez által szivárogni fog a csőhálózatban megrekedt víz. A visszafolyás gátló a szórófejekből megakadályozza ezt a szivárgást.

Vízcső: Vízszállításra használatos, vagy vizet szállító cső.

Vízforrás: Az öntözőrendszer megtáplálásához használatos vízvételi hely. Leggyakrabban a hálózati víz, azonban ez lehet alternatív vízforrás (kút, esővízgyűjtő), vagy természetes (patak, tó) vízforrás is. Lehet ezek kombinációja is.

Vízhozam: Az egységnyi idő alatt átfolyó víz mennyisége.

Vízkalapács: Ez egy nagyon erőteljes és veszélyessé válható jelensége a csőhálózatokban áramló víznek. Ilyenkor a víz egy pillanatra nagyon nagy erővel megüti a csőhálózat egy vagy több részét, a szokásos nyomás többszörös értékével. Vízelzáró szerkezetek nyitásánál és zárásánál alakulhat ki, amit erős rezgések és hanghatások kísérnek. A budai oldalon gyakrabban figyelhető meg, de bizonyos szivattyús gépészetek sajátossága is.

Vízkilépési szög: Amilyen szögtartományban hagyja el az öntöző elemet a víz.

Vízkonnektor: Vízvételi szerkezet, amelyet folyamatos nyomás alatt álló szakaszokra szerelnek, vagy olyan szakaszokra, ahol a nyomásesés következtében a szivattyús gépészet elindítja a vizet. Zárható fedelű és földbe süllyeszthető szerkezet, amelyből egy idom segítségével nyerjük ki a vizet. Tulajdonképpen egy visszacsapó szelep.

Vízsugár: Az összefüggő vízpermet kiáramlása a szórófejből.

Víztelenítés: Kifúvatás.

Zóna: Az öntözőrendszer szekciókra (zónákra) van felosztva annak érdekében, hogy a legoptimálisabb öntözést produkálják. Az egyszerre működő szórófej csoport, vagy a csepegtetőcsövek mind egy zónához tartoznak.

Zónavezeték: Egy adott zónához tartozó összes csővezeték.

Zsírszigetelésű kábelcsatlakozó: Az elektromos kábelek összekötésére és vízhatlanságára kiképzett hüvely, illetve csatlakozó persely, amelyben a vízmentességet egy zsírszerű szilikonos anyag képezi.

Zsugorcső: Gyantás zsugorcső.

YSLY kábel: Nagyon magas minőségű, hosszú jelvezetési képességű elektromos kábel neve.