Hazánk az öntözőrendszerek világában

Hazánk a globális öntözéstechnikai piacon mindösszesen egy porszem a sivatagban, míg Európa is csak egy kisebb pontocska az amerikai piachoz képest. Az öntözőrendszerek jelentős részét, mondhatni a tetemes hányadát bizony az Egyesült Államokban értékesítik, és alig hiszem, hogy ez megváltozna mostanában.

Ezen a tényen esetleg az időjárás globális rövid idő alatti megváltozása tudna billenteni, de remélhetőleg ez nem zajlik ilyen drasztikus sebességgel. Ha pedig egyelőre csak kisebb változásokkal tarkítva így maradnak a dolgok, akkor az öntözőrendszerek globális értékesítésének a megoszlása is így marad.

Mindettől függetlenül fajlagosan a hazai piacon értékesített öntözőrendszerek statisztikája is dinamikusan nő, amit erősen befolyásol a hazai időjárás szélsőséges megnyilvánulásai a csapadék elmaradásával, egyeletlen megoszlásával, és a forró időszakok korai és hosszú ideig kitartó jelenlétével. Magyarországon több amerikai cég is jelen van a kiváló termékeivel, ezért hazánkban az öntözőrendszerek palettáján elég sok nagyon jó termék van jelen és nem túl sok silány minőségű. Fontos tudni, hogy az amerikai márkák mindig nagyon jók és a silány minőségűek soha sem a tengeren túlról érkeznek. A kiváló minőségek mögött mindig találunk egy fő importőrt és néhány olyat, aki esetleg más vonalon hozza be ugyanazt a terméket. Vannak szakosodott öntözőrendszereket áruló öntözéstechnikai szaküzletek, amelyek általában igen jól felszereltek.

Biztosan megengedik nekem, hogy pozitívan nyilatkozzak a Mineralholding Kft.-ről, illetve a Vízöntők Bt.-ről, akik ugyan nem egyforma méretekben, de mindketten nagyon jól felszerelve és nagyon jó szakmai háttérrel rendelkezve várják a vásárlóikat vagy az érdeklődőket. Mint említettem, általában jellemző a kiváló felkészültség, ami nem csak az üzletekre, de az öntözőrendszerek telepítésére is igazak a piacon. Ennek legfontosabb oka, hogy már két évtizede a szakma folyamatos képzésben részesül, amit az importőrök munkáját dicséri. Nem állítom, hogy egyáltalán nincsenek a piacon kontárok, csak azt mondom, hogy a szakmára általánosságban a jól felkészültség, a korrektség jellemző.