Idén is kézzel öntözöl?

Jó kérdés! Gondolom, majd minden kerttulajdonos felteszi a kérdést magának minden év tavaszán, hogy ismét bevállalja-e azt a 300-400 óra kézi locsolást, vagy végre belevág az öntözőrendszer telepítésbe. Szeretnék, segíteni ezért leírom, hogy egyetlen olyan ügyfelem sem volt még – sem a halogatósak, sem pedig az azonnal belevágósak közül -, aki megbánta volna, hogy öntözőrendszert telepített a kertjébe!

És nincs is mit csodálkozni ezen, mivel ha a kertben szeretné eltölteni az idejét, akkor tegye. Nagyon sokféleképpen megteheti ezt a nélkül is, hogy közben a locsolócsövet kellene tartani. Továbbá számtalan más időtöltésre is felhasználható az az időmennyiség, amit felszabadít az öntözőrendszer, hiszen a kertünk szépségéhez elengedhetetlen munkát végez el úgy, hogy semmilyen részvételünket vagy erőfeszítésünket sem igényli.

Az időmegtakarításon és a fizikai fáradság megtakarításán kívül még az öntözőrendszer szuper víztakarékosan is képes kijuttatni az öntözővizet. Ezt az egyenletes vízkibocsátásnak, a kertre szabott kialakításának és a programozhatóságának köszönheti. Továbbá köszönheti annak, hogy bármilyen más vízforrásra is közvetlenül vagy közvetve is ráköthető. A kutak és esővízgyűjtő tartályok egyaránt megfelelnek, de szóba jöhet még a természetes tó vagy patak vize is. Nem kielégítő vízhozam esetében akár ezek kombinációi is megoldhatók, sőt még a hálózati vízzel rásegítve is. Ezeknél a kombinációknál illetve természetes vagy alternatív vízforrásoknál az öntözőrendszer megtáplálása mindig egy megfelelő szivattyús gépészettel történik. Nyomásfokozó szivattyút használunk abban az esetben, ha nem kielégítő a meglévő nyomás ahhoz, hogy az öntözőberendezés optimumon tudjon működni.

Az öntözőrendszer a kézi öntözéssel összevetve jócskán kiemelkedik majd minden kézi, illetve locsolótömlős megoldás közül. Számtalan előnye közül csak néhányat említettem meg de nem véletlen, hogy a kertes házak tekintetében korunk egyik legzseniálisabb és leghatékonyabb háztartási berendezésének tartják.