A vakondháló

A vakond hazánban védett állat! Tilos tehát bántani, vagy megölni ezt az állatot. Tény, hogy a kertünk díszgyepére nagy kockázatot jelent a vakond! Különösképpen azokon a területeken, ahol ténylegesen jelen van.

Több elképzelés és javaslat létezik arra, hogyan kell a vakondhálót lerakni azokban a kertekben, ahol van beépítve automata öntözőrendszer vagy ahol együtt épül a kettő! Kétség kívül már csak a kerti locsolórendszer szempontjából sem mindegy, de talán még fontosabb megvizsgálni a kérdést a füvesítés, illetve a gyepszőnyeg szempontjából!

Az öntözőrendszer és a vakondháló kapcsolata

Újonnan épített kertek esetében, vagy ott, ahol a kertfelújítás alkalmával a tervezett gyepes felületek alatt minimum 30 cm-es talajcsere történik, érdemes a vakondhálót a kerti locsolórendszer alá beépíteni. Ebben az esetben a későbbi átalakítások, ültetések, kerti beavatkozások nem fogják megbontani az egységes vakondháló rendszert. Márpedig az öntöző a növények növekedése következtében 5-10 évenként egészen biztosan némi korrekcióra fog szorulni a tökéletes működése érdekében. A 30-cm mélységben való hálózás esetében a gyep széleiben fel kell kanyarintani a háló szélét és felhozni a talajfelszín közelébe. Viszont még így is megnő a kockázata annak, hogy a vakond a háló és a gyep közötti termőtalaj közé bejut.

Amikor a hálót közvetlen a gyepszőnyeg vagy a magvetett talajfelszín alá helyezzük el, akkor a későbbiekben jelenthet problémát, amikor gyepszellőztetéssel szeretnénk a gyep állagán és egészségén javítani. A gyepszellőztető gépek késes vagy drótos tárcsája ugyanis átvágja, illetve felszaggatja, ha nincs kellő mélységben a háló. Ebben az esetben is minimum 5 cm-es mélységben a talajfelszín alá kell, hogy kerüljön. Persze ebben az esetben az öntözőberendezés csőhálózata és szerelvényeinek egy jelentős része a háló alá kerül, ami a háló megsértése nélkül a legtöbb alkalommal nem, vagy csak igen nehezen kivitelezve válik hozzáférhetővé!

Alternatív megoldás

Ha valahogy nem tud döntésre jutni a vakondhálóval kapcsolatban és ódzkodik attól, hogy ez a műanyag háló bele legyen építve a kert földjébe, akkor jó, ha tudja, hogy létezik még egy másik megoldás is, hogy a vakond távol legyen tartva a kertjétől! Ez pedig a biológiai védekezés, a talajfertőtlenítés.

Több erre a célra készített termék közül a legismertebb szárított marhatrágya és birkatrágya megfelelő arányú keverékéből áll, amit ricinusolajjal áztattak be. Környezeti terhelést ezért egyáltalán nem jelent és nem szükséges a termőföldbe keverni, hanem elhintéssel és beöntözéssel utólag is bevihető a kert talajába. A kezelés hatására a vakond táplálékállatai elmenekülnek és a vakond rövid idő alatt odébb áll. Sajnos a hátrányának felróható, hogy a hasznos talajállatkák is eltűnnek a területről, bár a sokak számára komoly gondot jelentő pajor és lótetűvel együtt!

Egyébként a pajor (mocskos pajor – cserebogár lárva) a gondozott gyepek talajában szeret a leginkább kifejlődni, ezért a díszkertek igencsak érintettek, hiszen a pajor a lótetűvel együtt a fű gyökérzetét rágja, amivel látványos esztétikai problémákat tud okozni!