Az öntözőrendszerek árkalkulációja!

Ma a piacon alapvetően két különböző árajánlatot figyelhetünk meg az öntözőrendszerek tekintetében. Ez a két féle árajánlat némiképp tükrözi is az anyagminőséget és a munkadíjszabást is.

Az öntözőrendszerek általános alkatrész ára (mint minden más műszaki cikkekre jellemzően) tükrözi az anyagminőségét is, de kivételt képeznek a barkács áruházi hobbi öntözőrendszerek teljesen elrugaszkodott ára. Szóval a korrekt és professzionális öntözőrendszereket gyártó cégek termékeinek a minősége jellemzően tükröződik az árukban is. Egy ideje sűrűn fordulnak elő olyan árajánlatok, amelyeknél az alkatrész szükséglet ára hasonló vagy kisebb, mint a munkadíj. Ennek az oka az, hogy feltornázva a munkadíjat ne lógjon ki a többi árajánlat közül és ezzel jelentős profitra tegyen szert. Sok olyan kerttulajdonos van, aki csak a végösszeget nézi, és nem érdekli, hogy miként oszlik az meg. Nem érdekli, hogy az öntözőrendszer alkatrész, ami majd a kertjébe marad és nem az elvégzett munka. Persze az elvégzett munka minősége ugyanolyan fontos, mint az alkatrész minőség ahhoz, hogy sikeres öntözőrendszereket telepítsünk, de én abból indulok ki, hogy a telepítők korrekt szakemberek és becsületes munkát végeznek! Ez szerencsére többnyire így is van!

Felteszek egy kérdést Önnek? Ön milyen öntözőrendszert szeretne? Olyat, ahol olcsó az alkatrész és drága a munkadíj? Vagy olyat, ahol az alkatrész teszi ki az összeg jelentős részét és a munkadíj a kevesebb? Számomra elég egyértelmű akkor, ha a végösszeg ugyanannyi! Azonban Ön dönt!

A legjobban akkor teszi, ha több ajánlatot is kér. Akkor kiderül, ha bármilyen turpisság is van az öntözőrendszerek körül. Egy adatot csak egy másik hasonlórendű adat társaságában lehet kiértékelni. Nincs ez másképpen akkor sem, ha az öntözőrendszerekről, illetve az árajánlataikról van szó. A korrekt, tételes árajánlatokban nincs semmi rejtegetni való, hiszen a munka végén a darabszámok tekintetében teljesen elszámolhatóvá válik. Meg lehet nézni, hogy az a vezérlő került-e beszerelésre és annyi mágnes szelep, illetve annyi szórófej van-e, mint amennyit az árajánlat tartalmaz. Egy becsületes öntözőrendszereket telepítő kolléga biztosan ahhoz tartja magát!