Kertre szabható öntözőrendszer

Mit is jelent pontosan az, hogy a kertre szabható öntözőrendszer? Ez pontosan azzal áll szoros összefüggésben, amikor az öntözőrendszer szerelő szakember azt mondja, hogy csak a kertjének a pontos paramétereinek az ismeretében, vagy a helyszíni felmérés után tud Önnek pontos árajánlatot adni a kertjébe illő öntözőrendszerre.

A csúcsminőségű öntözőrendszer márkákból bármely elrendezésű, fekvésű vagy kialakítású kertbe beszerelhető egy pontosan abba a kertbe való, pontosan annak a kertnek a paramétereire szabott öntözőberendezés. Ezt megelőzően viszont mindenképpen szükséges nem is kevés adat, amire megtervezhető és melynek ismeretében már megépíthető az öntözőrendszer. Rengeteg tényezője van annak, ami befolyásolhatja a végső kialakítást.

Ilyen befolyásoló tényező például a rendelkezésre álló víz. Szükséges ismerni a víz percenkénti mennyiségét és a víznyomás pontos értékét. Fontos tudni a vízforrás helyét és minőségét, azaz vezetékes vízről, kútból, tóból, vagy esővízgyűjtőből, vagy esetleg vegyes felhasználással történik-e a vízforrások kiaknázása. Fontos még a víz tisztasága, illetve még fontosabb az esetleges szennyezettsége.

Az öntözőrendszer kialakítását mindenképpen befolyásolni fogja a kert elhelyezkedése, térbeli változatossága, tagoltsága és a méretei. Ezek egyértelműen meg fogják határozni a felhasználásra kerülő öntözéstechnikai alkatrészek minőségét és a mennyiségét.

A kialakításhoz szükséges ismerni még a talajszerkezetet, a napos/árnyékos területeket, az uralkodó széljárást is. A végső kialakításhoz pedig elengedhetetlen, hogy ismerjük a meglévő, vagy az ültetendő növényeket és elhelyezkedésüket is, mivel az öntözőrendszer végső formáját ez fogja megadni. Ehhez lesznek kiválasztva és hozzá igazítva azok az öntöző elemek, amelyek a tényleges öntözést végzik majd el.

Ezt a végső képet pedig módosíthatja a megrendelő saját igényei is, hiszen választhat érintő képernyős vezérlőegységet vagy távirányítót, esetleg fagyérzékelőt is. Vannak még speciális módosító tényezők is, amelyek közül az elektromosság hiánya, vagy a föld alatt elhelyezkedő tárgyak kerülnek most említésre.

Ezek egy öntözőrendszer nagyvonalait befolyásoló tényezők a kertben, de még számos eseti példa hozható fel, amely nem is biztos, hogy az Ön kertjéből hiányzik. Ezért szükséges a kert pontos ismerete.