Az öntözőrendszerben rejlő lehetőségek

Általában elmondható a kerttulajdonosok nagy részéről, hogy amikor öntözőrendszert szeretnének a kertjükbe beépíttetni, akkor jellemzően egy nagyobb, vagy maximum két problémájukat kívánják megoldani a berendezés használatával.

Természetesen a későbbiekben nagy örömmel fogadják a felismert további előnyöket, megtakarításokat, praktikusságokat, vagy éppen a kényelmi szempontokat, amiket az öntözőrendszer üzembe helyezése után tapasztalnak. Ma a leggyakoribb előnye egy úgynevezett közvetett előny, ami az idő megtakarítása, amit így nem kell a locsolásra ráfordítani. Ez tényleg egy nagyon fontos szempont, hiszen nem sok értékesebb dolog emelkedett ki ma a gyors ütemű élettempónkból, mint az időnk és a szabadidőnk. Van, aki ezt a megtakarított idejét pihenésre fordítja leginkább, de akad olyan is a családjára vagy bármely aktív időtöltésre, mondjuk, a hobbijára fordítja. Látható tehát ebből is, hogy az időmegtakarítás mennyire értékes az emberek számára. A második legfontosabb szempont az öntözőrendszer beépítésének mérlegelése szempontjából az, hogy a kerttulajdonosok nagy része szeretné, ha a kertje szebb lenne, tehát a lakókörnyezetének a színvonalát kívánja emelni.

Számomra ez egy örvendetes dolog és nagyon örülök, hogy ebben a megszorításokkal teli világban is az átlagemberek áldoznak a környezetük színvonalának az emelésére és a zöldfelületek létrehozására és annak ésszerű fenntartására! Az öntözőrendszer beépítésével tényleg nagyon hamar, két-három hét leforgása alatt a kert sokkal szebb arcát képes mutatni. Ha csak arra gondolunk, hogy a gyep általában a hazai kertek 70%-át teszi ki, és csak önmagában véve ez szebbé válik, akkor is hatalmas változás történik a kert látványában. Azonban nem csak a gyorsan reagáló gyep, hanem az összes többi növény sokkal szebb lesz az ideális körülmények megteremtésének a hatására! A harmadik szempont a vízmegtakarítás, ami szintén kicsit jellemzi a második szempontot is, mivel az emberek törekvései még mindig abba az irányba mutatnak, hogy a kert mindenekelőtt legyen szép, de ha nem muszáj, akkor ne legyen annyira drága!