ÖNTÖZŐRENDSZER TERVEZÉS

Öntözőrendszer tervezési irányelvek

Az alábbiakban leírt adatokat azok számára írtam le, akiket műszakilag is érdekel ez a téma. Ha Ön csak egy jól működő automata öntözőrendszert szeretne, akkor kérem, hogy vegye fel velem a kapcsolatot. Örömmel segítek Önnek is!

Öntözési irányelvek léteznek ugyan, amelyek klinikai és általánosan felvetett körülményekre adnak pontos megoldásokat, mégis a valós helyzetek azok, amik a leginkább befolyásolni képesek a leghatékonyabb és szakmailag is helyes megoldásokat.

Alapszabály, hogy különböző öntözési típusokat nem vegyítünk egyszerre, azaz egy öntözési zónán nem alkalmazunk például szórófejeket és csepegtetést. Továbbá még más működési elvű szórófejeket sem alkalmazunk vegyesen egy öntözési zónán. Hiszen például a spray szórófejek vízleadása és a rotoros szórófejek vízleadása egy időben nézve annyira különböző, hogy míg az egyik terület jól vagy túl lenne öntözve, addig a másik alul lenne öntözve, ha mind ez egy zónán működne. Sajnos ennek ellenére még ma is találkozhatunk ezzel a problémával.

Szintén alapszabály, hogy szórófejtől-szórófejig öntözzünk, hogy a legegyenletesebben tudjuk eloszlatni a vizet a füves területen. A lehető legegyenletesebben akkor öntözünk, ha egymással szembe tudjuk a szórófejeket elrendezni úgy, hogy a lefedettség teljes legyen.

Még egy alapszabály, hogy a beárnyékolt terület lehetőleg ne legyenek egy zónán benapozott területtel.

Felmérés

A felmérés során én a következő tereptárgyakat veszem figyelembe:

 • · a telek határai
 • · főépület és melléképületek
 • · kerti sütő, szaletli, télikert, stb.
 • · támfalak és növényzetük
 • · burkolt felületek
 • · fák és cserjék, határoló sövénynövények
 • · növénycsoportok, cserjés vagy talajtakaró növények
 • · virágágyások, kiemelt ágyások
 • · ha terv készül, akkor északi irány megjelölés

A következő adottságokat veszem figyelembe:

 • · talajviszonyok
 • · terepviszonyok
 • · benapozottság és árnyékoltság

A vízforrás helye és a vízparaméterek:

 • · vezetékes víznél a víznyomás/liter
 • · esővízgyűjtőnél a ciszterna mérete és a meglévő szivattyú típusa vagy adatai
 • · kútról a kút fajtája (fúrt, ásott, norton, stb), átmérője, vízszintje, vízhozama, a meglévő szivattyú típusa vagy adatai

A pontos helyszíni felmérést követő átfogó képet nyújtó területi feltérképezés után célszerű megtervezni a locsolórendszert. Ezzel nem állítom azt, hogy pontos adatokat tartalmazó helyszínrajzra nem lehet jól tervezni, de a szakember szeme általában jól jön a helyszínen és jóval nagyobb megértést szerezhet a rendelkezésre álló helyszínrajról is.

Az öntözőrendszer tervezése pontos lépések sorozatából álló folyamat. Ha ezeket betartjuk, akkor olyan terv lesz a kezünkben, amivel a megépítés során nem fognak bennünket meglepetések érni. A két legfontosabb adathalmaz a terület méreteinek és a rendelkezésre álló vízforrás adatainak a pontos meghatározása.

A tervezés szempontjai

A terület méretei, a növényzete, a talaj- és terepviszonyok, a benapozott és árnyékos felületek megoszlása, esetleg az uralkodó széljárás, valamint a vízforrás pontos ismerete azok a tényezők, amelyek a leginkább befolyásolni fogják a végső kialakítást és meghatározzák azokat az öntöző elemeket, amelyek felhasználásával érhető el a leghatékonyabb öntözés. Természetesen az objektív szempontok mellett a szubjektív igények is változtathatják bizonyos mértékben a végső kialakítást.

A locsolórendszer tervezésének legfontosabb része az, hogy az egy zónán üzemelő szórófejek számát csak addig növelhetjük, amíg nem érjük el az üzemi nyomáson rendelkezésünkre álló vízmennyiség 90%-át! Mindig szükséges ráhagyással dolgoznunk, mivel a vízforrás oldalon a vízhozam a legtöbb esetben kopik (a szivattyú gyengül, a hálózati víznyomás csökken), míg a vízkibocsájtási oldalon pedig nő (a fúvókák kopása miatt, esetleges csepegések és szivárgások miatt nagyobb vízleadás).

Leggyakoribb szórófejek és öntöző elemek

A földbe süllyeszthető szórófejek alapvetően erre a két fajtára oszthatók. Jellemzően a füves területek megöntözésére kialakított szórófejek ezek, amelyek működésüket tekintve nagyban különböznek egymástól. A legfőbb különbség a hatótávolságukban jelentkezik. Míg a spray szórófejek a kis- és tagolt területek tökéletes megöntözésére valók, addig a rotoros szórófejek a közép- és nagy területek megöntözésére adnak ideális megoldást. További különbséget jelent a vízkibocsájtásuk is, mivel a spray fúvókák az adott szögben egyszerre, addig a rotoros szórófejek a két végpont között oda-vissza járva egy sugárban öntöznek.

Spray szórófej

Szórási sugaruk tekintetében a spray szórófejek fúvókái 2-5 m közötti távolságban jelentenek hatékony megoldást. A speciális fúvókák azonban még 60 cm-es távolságot is képesek teríteni, de vannak olyan kiképzésű fúvókák is, amelyek téglalap alakban vékony sávokat képesek megöntözni.

Leggyakrabban a fix szórásképű és az állítható fúvókákat használjuk. A fix szórásképű fúvókák a 90°, 180°, 270°, 360°, valamint a téglalap alakzatokat beszóró sávszórók. Az állítható fúvókák a nem standard körcikkek megöntözésére szolgálnak. Azaz bármekkora körcikkre meg lehet nyitni 1°-360°-ig bezárólag. Ideális nyomástartományuk 1,5-3 bar. Öntözési távolságuk, illetve speciális kiképzésük szerint vannak színkódolva a könnyű beazonosíthatóságuk elősegítése végett. Egyforma méretű fúvóka szériánál és ugyanolyan nyomás mellett egy 180°-os fúvóka fele annyi vizet fog fogyasztani, mint egy 360°-os, hiszen fele akkora területet öntöz meg.

Kiemelkedését tekintve a leggyakrabban alkalmazott méret a 10 cm, de 7,5 cm-es kiemelkedéssel is telepíthető a füves területek megöntözésére. Létezik 5 cm-es kiemelkedésű is, amely leginkább vékony talajrétegnél alkalmazható, mint például a tetőkertek esetében kínál jó megoldást. De létezik 15 cm-es és 30 cm-es kiemelkedésű is, ha tereptárgyakon vagy növénycsoport felett szükséges átlocsolni.

Rotoros szórófej

Az egybefüggő, nagyobb füves területek szórófeje a rotoros szórófej. Ezek a szórófejek léteznek mini, közép, valamint nagy kivitelben. A mini rotoros szórófej 6-10 m között nyújt jó megoldást, míg a közép méretű rotoros szórófej hatótávolsága 8-15 m-ig terjed. Az optimális víznyomás 2-5 bárig terjed ezeknél a fejeknél. Sportpályák, golfpályák, nagyméretű parkok összefüggő füves területeinél akár 30 m-es hatótávolságú szórófejek is léteznek. Alkalmazásuk a spray szórófejekhez képest sokkal gazdaságosabb a nagy és közép területeken a vízleadás/területi nagyság, illetve a rendelkezésre álló vízmennyiséghez képest.

 Alapvető különbség a spray szórófejekhez képest az, hogy a vízkijuttatás az adott szögben nem egyszerre valósul meg, hanem a beállított két végpont között forogva, egy sugárban teríti el a vizet. Klinikai körülmények között ez a permetfüggöny a kiindulóponttól a végpontig teljesen egyenletes vízkibocsájtású. Beállíthatósága 40° és 360° szögtartományban van csaknem minden gyártónál, míg az optimális üzemelési nyomástartomány 2-5 bar. Gyárilag szerelt fúvókával kaphatók, de minden szórófejhez teljes fúvókakészlet áll rendelkezésre. Általában alacsony és magas kilépési szögű fúvókákkal.

Rotátor fúvóka

Ma már nem figyelmen kívül hagyható egy másik kiváló megoldása a füves területeknek, ami a rotátor fúvóka. Ez a fúvóka spray fejekbe tekerhető és egyfajta köztes vízkibocsájtási megoldást nyújt a füves területek egyenletes megöntözéséhez. Működése leginkább a rotátor szórófejekéhez hasonlít, azonban az öntözési sugárból nem egy, hanem egymást követő számos vízsugár követi egymást az adott szögben!

Elterjedését a roppant alacsony fogyasztásának köszönheti, ezért kis mennyiségben rendelkezésre álló víz esetén is jól alkalmazható az öntözési idő megnövelésével. Ennek a tulajdonságának köszönhetően alul méretezett spray szórófejekkel ellátott öntözőrendszerek javításában, bontás nélkül alkalmazható. Más esetekben egyszerű beavatkozásokkal, a szórófejek cseréjével is megoldást kínál.

Ez a fúvókacsalád 1,8 m-től egészen 10,5 m-ig terjedően kínál kiváló öntözési megoldást a füves területek hatékony öntözésére. Átlagosan nézve 1/3-val kevesebbet fogyaszt, mint egy hasonló (paramétereiben megegyező) spray fúvóka.

Mikroszórók

Díszkertekben általában a sziklakertek öntözésére, vagy növényekkel beültetett részük öntözésére szolgáló ködösítő/párásító fix szórásképű, általában pálcára erősített picike öntöző fej. Fóliasátrakba és veteményesekbe is kiválóan alkalmazható pálca nélküli verziója is. A mikroszóró finom permetszerű módon bocsájtja ki a vizet.

Főbb előnye a nagyon csekély csapadékintenzitása, amivel növelhető a vízfelszívódás, csökkenthető a talajkimosódás a gyér termőrétegű vagy lejtős területeken. További előnye, hogy kis nyomás és vízhozam mellett is jól alkalmazható, de amiért a legjobban kedvelik, az a mobilizálhatósága. Kialakításának köszönhetően nagyon könnyen áthelyezhető, hiszen a mikrocsövek áthelyezésével, toldásával, növelésével nagyon rugalmas e tekintetben és bizonyos mértékig még a magasság beállítása is változtatható a pálca leszúrásának mértékével.

Csepegtető cső

A növényágyások és növénycsoportok, cserje- és örökzöldsövények, bizonyos esetekben pedig akár a sziklakertek öntözésére kifejlesztett megoldás a csepegtető öntözés. Ennek leggyakrabban alkalmazott öntöző eleme a csepegtető cső. Nagy előnye, hogy könnyen elrejthető például mulcs takarással és igen hosszú, egy szakaszon akár 150 méter hosszúságban is jól alkalmazható. A vízmegtáplálás bőségétől függően több szakasz csepegtető csövet is elláthat egy zóna is. Általában 33 cm-es közönként van egy csepegtető perforáció, amely a választott vízleadó képessége tükrében 2l/h, illetve 4l/h vizet ad le.

Kérje árajánlatomat, akár online is!