Tavasszal beindítom az öntözőrendszert, de nem jól működik!

A tavasz megérkezésével minden kerttulajdonos alig várja – de legalábbis biztosan tudja -, hogy a kerti tevékenységeket elkezdhesse és a kertben azokhoz az alakításokhoz, csinosítgatásokhoz hozzáfoghasson, amiket az évben eltervezett. Az első munkálatok egyike közé tartozik, hogy a gondosan téliesített öntözőrendszert bekapcsolja, hiszen a növényeknek, hacsak tavasszal még kis mértékben is, de szüksége lesz a locsolásra.

A tél beállta előtt szükséges, hogy a locsolóberendezés karbantartásokon átesve legyen kikapcsolva, hiszen a kompresszoros kifúvatás nélkül a víz megfagyhat benne, ami komoly károkat is okozhat! Ezt minden kerttulajdonos tudja. Szóval, amikor tavasszal bekapcsolja, valamilyen oknál fogva még sem működik/nem megfelelően működik a locsolórendszer. Miért lehet ez, hiszen a tél folyamán végig nyugalmi állapotba volt a berendezés?

Ez a nyugalmi állapot látszólagos, hiszen akár csak a műanyag elemeknek a hőhatásra történő mozgása is képes apróbb elállítódásokat okozni, de a kis mennyiségű víz is, ami óhatatlanul benne marad a rendszer csőhálózatában vagy egyéb helyeken.

Lássuk, mire kell odafigyelni az öntözőrendszer tavaszi indításakor:

– Szivárgás, vagy feltörő vízsugár van!

Ha ilyet látunk, akkor vegyük le azonnal a berendezésről a víznyomást, azaz zárjuk el a csapot! Mindenképpen hívjon szakembert!

– A szórófejek vízkijuttatása a nem helyes szögben történik!

Bizony, a szórófejek/fúvókák elállíthatódnak és ezeket ilyenkor vissza kell állítani. Ez lehet, hogy nem lehetséges és a következő indításkor újra és újra elállítódik. Nagy valószínűséggel cserére lesz szükség.

– A szórófejek szórási távolsága változik meg, jellemzően csökken a távolság!

A legtöbb esetben valamilyen eltömődésre kell gondolni ilyenkor és akár néhány ki-be kapcsolás kezelheti is a problémát, esetleg a fúvóka alatti szűrő átmosása/cseréje.

– Friss rendszereknél a szórófejek megváltozott magassági szintje a talajhoz képest.

Ez jellemzően akkor következik be, ha nem tömörödött össze a talaj megfelelően. célszerű ilyenkor figyelmesen egy kis ásással a helyére igazítani.

Sok egyéb probléma is felmerülhet, akár elektromosan, vagy a szivattyús gépészet működésénél, de ezekhez célszerű szakembert hívni.