Egy öntözőrendszer ajánlat elfogadása

Alapos elemzést végeztünk annak kapcsán, hogy milyen okok miatt fogadnak el egy öntözőrendszer ajánlatot és mi alapján vetnek el egy másikat. Az emberek és az ügyfelek is azért természetesen valamelyest különbözőek, ezért a következő okfejtés nem állhatja meg minden egyes esetben a helyét, általánosságban azért valósnak mondható, igyekeztünk minden fontos részletre kitérni ebben az ügyben.

Mostanában sokat hallottam azt az álláspontot, hogy a legolcsóbbnak kell lenni, és akkor biztosan elfogadják az öntözőrendszer kivitelező ajánlatunkat. Ennek ellenére nem ez az igazság. Illetve persze van, aki a legolcsóbbat fogadja el, de neki valójában nem szívesen dolgozik egy igényes öntözőrendszer építő szakember, de ha mégis, akkor kétféle dolog szokott történni: ő maga ráfarag, mert a végére megbánja, és úgy érzi ingyen dolgozott és ott szabotálja a saját munkáját ahol tudja, vagy kispórol valamit belőle és ekkor a megrendelő issza meg a levét, ha esetleg nem derül ki időben.

A valóság inkább úgy néz ki, hogy az ügyfél az ár/érték arányt nézi, vagyis megpróbálja a legjobb öntözőrendszer kivitelezőt megtalálni a saját pénzügyi keretein belül. Nos, bármily furcsa is ezt hallani, de ezt csak kisebb részben intellektuális alapon, nagyobb részt érzelmi alapon a következő szempontok alapján ítéli meg:

  • szimpatikus-e neki az öntözőrendszer kivitelező;
  • látja-e az ajánlatból, az írásból magából a korrektséget, vagyis rendben van-e számára maga az ajánlat és nem érzi úgy, hogy át akarják verni;
  • amikor rákérdez a részletekre, akarja érezni, hogy a szakember ért hozzá és megbízható;
  • megbízik-e az öntözőrendszer kivitelezőben, hogy a megadott határidőre meg fogja építeni neki a rendszert és rendben átadja-e;
  • és végül, de egyáltalán nem utolsósorban az öntözőrendszer építő szakember hozzáállásából kiérzi-e, hogy fontos neki, törődik vele, az ő személyes véleményeivel, nézőpontjaival hajlandó lesz-e gondolkodni és az ő igényei szerint végezni el a munkát.

Tízből kilenc esetben már akkor eldől az ügyfél fejében a választás, amikor a szakember a helyszínen jár, és a kerttulajdonos még nem is látja az öntözőrendszer ajánlatokat, vagy legalábbis reméli, hogy az, akit ő szeretne, rendes ajánlatot fog-e adni és nem kell-e túl sokat várni rá. Aztán egész kis dolgokon múlik a döntés. Nyilván van másfajta kerttulajdonos is, olyan, aki hideg fejjel, műszaki paraméterek és ár alapján dönt, de kérdem én, ha egyszer a kedves megrendelő laikus, akkor hogyan is dönthetne szakmai alapon? Sehogy. Érzelmi alapon dönt annak alapján, hogy ki és mi szimpatikus neki, de persze bele kell férnie a költségvetésbe is. Egyébként láttam már sok olyan profi öntözőrendszer telepítőt, aki – lévén, hogy sok munkája volt és nem volt rászorulva arra az egyre – azt ajánlotta az ügyfélnek, hogy mivel nincs még meg a kellő pénzmennyisége, várjon, gyűjtsön még egy kicsit, aztán csináltassa meg azon az áron, amennyiért jól meg lehet csinálni. És vele csináltatta meg. Értem, hogy van, aki azonnal akarja függetlenül attól, hogy megvan-e rá a pénze, de hát erre szoktam mondani, hogy nem mindenki az ügyfele egy jó öntözőrendszer építőnek sem.