Szeretnék egy öntözőrendszert, de….

Mennyi idővel gondolkodjak előre? Ha lehet, minél előbb, mivel ha magamból indulok ki, akkor általában két hónapnyi munkát görgetek magam előtt, amik között jónéhány nagyobb munka is van. Ezeket leginkább nyárra szoktam igazítani, míg a családi házak kertjeinek a locsolóberendezéseit általában tavaszra és őszre ütemezem. Ismerek több korrekt telepítőt is, akiknél a helyzet csaknem ugyanilyen, tehát ha biztosra akar menni, akkor ne tavasszal keressen meg, ha tavasszal szeretné a telepítést, hanem már télen vagy még ősszel is akár.

Nem tudom, hogy mennyibe kerül? Az öntözőrendszer régóta nem luxuscikk már, hanem egy igazán sokoldalú háztartási berendezés! Ma már egy közepesen komoly TV többe kerül, mint egy 2-300 m2-es automata locsolórendszer, de pontos árat csak a pontos helyszíni felmérést követően lehet megállapítani, illetve ezen adatok alapján egy korrekt ajánlattá formálni. Nálam a felmérés és a tételes árajánlat készítése ingyenes.

Mekkora felfordulást okoz a kertembe telepítése? Az utólagos telepítése valóban kissé körülményesebb és valamivel nagyobb felfordulást is okoz a kertbe, azonban semmi olyat, amit ne lehetne visszaállítani, és ami ne jönne helyre néhány hét alatt. A kertépítés megfelelő fázisában való telepítés pedig minden más felszíni munkát megelőz, ezért maradandó kárt nem okoz a kertbe.

Nem tudom, hogy milyen vízforrásról üzemeljen? Ha áll rendelkezésre kút, vagy nagyobb esővízgyűjtő, akkor érdemes kihasználni, mivel nem csak a víz árát lehet vele megspórolni, de a lágy esővíz, valamint a tiszta kútvíz jobb a növények számára, mint a hálózati víz. Ugyanakkor az is elmondható, hogy a legnépszerűbb üzemeltetési forma még mindig a hálózati víz, ami almérővel szerelten sokkal gazdaságosabb díjazásban részesül.