Kertünk szolgája az öntözőrendszer!

Bár a cikk címe csak töredékét mondja el, hogy az öntözőrendszer még minek a szolgája, én most leírom részletesen.

Kezdjük a címben található kerttel. Mindenki számára tudott dolog, hogy a növények létezéséhez, fejlődéséhez, és egészséges fennmaradásához vízre van szükség. Nem csak egyszerűen vízre, hanem kellő mennyiségű vízre is, ami hazánk szegényes csapadék átlagára nem mondható. Sajnos az egyre szélsőségesebb nyaraknak és a forró kánikulának köszönhetően a csapadék jelentős része elpárolog és az utánpótlás az egyenetlen eloszlás következtében hosszú ideig tud váratni magára. Az öntözőrendszer szerepe tehát a kertünkből hiányzó csapadékmennyiség pótlása, amelyet ráadásul automata módón, tehát minden emberi hozzájárulást vagy részvételt nélkülözve végez el. Érdekességképpen leírom, hogy hazánk csapadékmennyisége 2012-ben annyira kritikus volt, hogy a félsivatagoknak nevezett területek felső értékét sikerült mindösszesen elérni. Ez durva!

Persze a túl sok víz sem jó, ha kitartóan van jelen a kertben. Az öntözőrendszer természetesen ilyen időszakokban nem tetézi a túlcsorduló kertet, hiszen az esőérzékelőjének köszönhetően szintén automata módon lekapcsolja az öntözőrendszer működését. Fontos tudni, hogy ez a berendezés nem csak szimplán megöntözi a kertet, hanem a szórófejeinek köszönhetően teljesen egyenletes öntözésre is képes, ahol arra van szükség, mint például a gyep öntözésénél. Mivel az adott kert paramétereire lehet szabni, ezért relatív elérhető a kert kívánt vízmennyiségének az optimuma is. Ezt az optimumot az öntözőrendszeren kívül más öntözési megoldás aligha képes elérni. Ezért az öntözőrendszer nagyon is víztakarékos, ezért költségkímélő megoldás is. Ez a költséghatékonyság találkozik az öntözési hatékonysággal is akkor, amikor az ideális időpontban való öntözésnél keresztezik az útjaikat. Ez alatt azt értem, hogy az optimális öntözési időpontban (éjjel, hajnalban) a növényeknek is a legjobb az életfunkciójuknál fogva és nekünk is a legjobb a legkisebb párolgás általi vízveszteségnél fogva.

Az már csak hab a tortán, hogy a rengeteg energia és idő, amit az öntözés igényel tőlünk megmarad számunkra, hiszen az öntözőrendszer teljesen tehermentesít bennünket!