A GYEP ÖNTÖZÉSE

Tartalom:
Hazánk éghajlata és a csapadékmennyiség
A gyep öntözéséről általában
A gyep öntözése
A gyepszőnyeg öntözése
A friss magvetés öntözése

 

A következő tanácsaim elsősorban az aszályos időjárási körülményekre adnak gyepöntözési válaszokat annak érdekében, hogy a gyep, amely hazánk kertjeinek 70%-át birtokolják, mindig megfelelően öntözött legyen.

Hazánk éghajlata és a csapadékmennyiség

gyep öntözés

Hazánk éghajlata sok év átlagát tekintve száraz kontinentális. Az átlagos csapadékmennyiség 600-700mm, ami a nyugati országrészekben és a hegyvidékekben 800mm is lehet.

Sajnos az elmúlt évek nem feleltek meg még ennek a szerény átlagnak sem, mivel a 2011-es és a 2012-es év csapadékmennyisége, valamint a tényleges csapadékmennyiség évközi megoszlása rendhagyó volt. Igen száraz, és többszörös hőmérséklet rekordokat döntögető évek voltak.

Országunk csapadékmennyisége nem elegendő a pázsitfüvek megfelelő fejlődéséhez, amely helyzetet tovább súlyosbít az egyenetlen eloszlása is. Nagyjából a lehulló csapadék fele a vegetációs időn kívül hullik, azaz télen. Ezen felül a ritka csapadék is hajlamos nagy mennyiségben lehullani egyszerre, ami a gyors elfolyásához vezet, és így nem tudja a gyep talajfelszínhez közeli gyökérzete felszívni. Sajnos a szélsőségesen forró nyári időszakban pedig hamar elpárolgó víz, nem tud a gyökérzetig hathatósan elérni.

A gyep öntözéséről általában

 

Gyep öntözése

A gyep nem szereti a szélsőségeket. Egyaránt rossz hatással van rá a szokásostól eltérően kevés, vagy a szokásostól eltérően sok csapadék is. A fenti leírásomból látható tehát, hogy mostanában ezek valós problémát jelentenek a kertünk ékszerének, a gyepünknek.

A kiváló minőségű gyep elérésénél a mag játssza a főszerepet, majd a víz, és csak ezt követően a talaj. Nagyon sok helyen a gyep és a talaj már adott, így látható, hogy az öntözés válik a fő tényezővé.

Általánosságban elmondható, hogy a gyepek nagyon szeretik a vizet, és igénylik a periodikus öntözést. De egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit öntözünk és milyen időközönként!

A gyep öntözése

Ha a gyepet gyakrabban öntözzük, de egyszerre kevés vízzel, akkor a gyökérzete a talaj felső régióiban maradva keresi a tápanyag felszívásához nélkülözhetetlen vizet. Így sokkal sekélyebb réteg áll a rendelkezésére mind a talajban lévő tápanyag és mind a víz felszívásához.

Ha a gyepet ritkábban, de egyszerre nagyobb mennyiségben öntözzük, akkor a gyökérzete a talaj mélyebb rétegeibe is lehúzódik, ami akár 25-30 cm is lehet. Ebből a bőséges rétegből több vizet és több tápanyagot is fel tud szívni a gyep.

Minél erősebb gyökérzetet tud a gyep növeszteni, annál egészségesebb tud lenni és ez által sokkal szebbé válni. Képesebb a taposást jobban tűrni, és porózusabban tartani a talajközegét is.

A gyep öntözésének gyakorisága

Tapasztalatom szerint az automata öntözőrendszerek tavaszi indítását követően a kerttulajdonosok nem változtatnak az öntözési programon, ahogy az öntözési évszakok, vagy az évszakokban adott időjárási viszonyok változnak. Annak ellenére nem teszik ezt, hogy az okos vezérlőegységek legtöbbje már egy úgynevezett százalékoló funkció is van, amivel nincs szükség a teljes program átírására.

Emiatt könnyen előfordul, hogy a tavaszi és őszi időszakban túlöntözés, míg a nyári időszakban alulöntözés valósul meg. Ez nem csak a gyep számára káros, de meglehetősen vízpazarló megoldás is. Ez már csak azért is így van, mert nem valósul meg az öntözés célja, ami a szép kert, illetve a szép gyep. Több infó: Takarékos öntözőrendszer

A tavaszi és őszi időszakokban a gyepet elegendő az 2-3 naponta egyszer megöntözni. Természetesen az aktuális hónap hőmérsékleti és csapadékossági sajátosságát megfigyelve.

A forró nyári időszakokban naponta öntözze. Amikor kánikula van, akkor kiegészítve több kisebb öntözéssel is. A kánikulai stressz elkerüléséhez kiváló gyepgondozási munkálatok vannak, amikkel edzeni lehet a gyepet, illetve ezek elvégzése mellett csökkenteni lehet az öntözési mennyiséget is. Ilyenek a rendszeres levegőztetés, gyeplazítás. Felülvetéskor pedig a helyes fűmagválasztás.

A gyep vízigénye a hőmérséklet függvényében

Napi Celsius (maximum)

Vízigény/ mm/nap

Az öntözés gyakorisága napokban amennyiben a vízkijuttatás kb. 10 mm

35 C felett

8 felett

Naponta, akár többször is!

30 – 35 C

6 – 8

Heti 5-6 alkalom

25 – 30 C

4 – 6

Heti 4 alkalom

20 – 25

3 – 4

Heti 3 alkalom

15 – 20

2 – 3

Heti 2 alkalom

 

A legmegfelelőbb időpontok

A legoptimálisabb időpontoknak a kora reggeli órák, valamint a késő esti órák tekinthetőek. Ez az időszak megegyezik a gyep tápanyagfelszívásának az időszakával és a legkisebb párolgási veszteség időszakával is. Ezért élettanilag is és víztakarékossági szempontokból is ez hatékony.

Amikor az esti hőmérséklet 20C fölé emelkedik, akkor a késő esti órákban való öntözés erősen hozzájárulhat a fű gombásodásának kialakulásához!

 

TÉVHIT!
Tévhit az, hogy a legnagyobb kánikulában nem szabad megöntözni a gyepet vagy a növényeket!

Elterjedt tévhit, hogy a nyári napsütésben, a forró déli időszakokban nem szabad megöntözni a növényeket és a gyepet, mert leforrázza, illetve perzseli azokat. Az öntözést ugyan a leggyakrabban a nedvességpótlás miatt végezzük, de nem mindig. Így van ez akkor is, amikor a hőség hatására a gyep és a növények élettevékenysége lecsökken, és nem tudják a talajban lévő vizet felszívni. a frissítő öntözés ilyenkor lehűti a növényeket, és beindítja az életfolyamatokat. Több tévhit: Öntözőrendszer tévhitek 

A gyepszőnyeg öntözése

Gyepszőnyeg öntözése

A gyepszőnyeg öntözése közvetlen a telepítéskor

Amikor a gyepszőnyeget már lehengereztük, akkor nagyon alaposan öntözzük be! A telepítés közben minden 50 m2 lerakott gyepszőnyeg után is öntözzön, de bármekkora is a terület, amit sikerült leraknia, 30 percnél többet a kitekert tekercsek ne legyenek öntözés nélkül!

A frissen telepített gyepszőnyeg öntözése

A gyepszőnyeg nagy mennyiségű napi öntözést igényel. A telepítés után 12-15 mm öntözővizet igényel a frissen fektetett gyepszőnyeg. Az öntözési darabszámot 3-4 naponta csökkentse, míg az öntözés időtartamát növelje. Ezzel hozzászoktatva a gyepszőnyeget a mély gyökérzet eresztéséhez.

A gyepszőnyeg tekercs öntözése

Semmilyen körülmények között se öntözze meg a gyepszőnyeg tekercset, ha nem sikerült aznap letelepíteni. Ha ezt teszi, akkor a gyepszőnyeg be fog fülledni, és jelentős minőségbeli kárt szenved.

Ha már így alakult, akkor görgesse ki a gyepszőnyeg tekercset és helyezze árnyékba. Így már megöntözhető, sőt szükséges is!

A friss magvetés öntözése

A magvetéssel készült füvesítésnél az öntözés nagyon egyszerű. Semmilyen körülmények között sem szabad hagyni, hogy a felső 2-3 cm-es magágy kiszáradjon. Ezt mindaddig fenn is kell tartani, ameddig a fű be nem sűrűsödik. Amikor ez megtörtént, akkor a gyepfedettség miatt sokkal kevesebb öntözést fog igényelni. 

Kérje árajánlatomat, akár online is!