AUTOMATA ÖNTÖZŐRENDSZER

Az automata öntözőrendszer

Automata öntözőrendszer árak

Mi az automata öntözőrendszer?

A más néven öntözőberendezésnek vagy locsolóautomatának nevezett precíziós műszer egy a kertünkbe szinte láthatatlanul beépített önműködő rendszer, amely emberi felügyelet nélkül öntözi meg a kertet a legoptimálisabb időpontokban.

Pontosan a kert adottságaihoz van tervezve, ezáltal a legnagyobb hatékonysággal tud működni.

Hogyan működik az automata öntözőrendszer?

Az automata öntözőrendszer egy vízcsőrendszer, amely a kert talajába van 20-30 cm mélyen leásva és a kert adottságainak, valamint a rendelkezésre álló vízforrás hozamának megfelelően van felosztva öntöző zónákra.

A vízforrás lehet vezetékes víz, kút, esővíztartály, ritkábban lehet tó, vagy patak vize is.

Az öntözést végző szórófejek, csepegtetőcső, mikroszórók, valamint egyéb alkatrészek vannak felszerelve a vízcsőrendszerre, amelyek a talajfelszín alatt, vagy felette helyezkednek el.

Az automata öntözőrendszer egyik legfőbb eleme az úgynevezett mágnesszelep. Tulajdonképpen a mechanikai vezérlést végzi el. A víz a szelepek megnyitásával jut el az öntöző zónákba, és az adott zóna vízcsőszakaszából pedig az öntözendő területre. Ezek törpefeszültségű elektromos szelepek, és egy vezérlő automatika irányítása alatt állnak.

Amikor az adott öntöző zóna mágnesszelepe megnyit, akkor a szakaszon lévő szórófejek a víznyomás hatására kiemelkednek és locsolni kezdenek. Ugyanezen az elv alapján kezd működésbe lépni a csepegtető cső, illetve a mikroszóró is. Amikor ennek az irányítását egy vezérlő automatika végzi, akkor hívjuk a rendszert automata öntözőrendszernek.

Ha eső, vagy fagy jelentkezik, akkor az érzékelő blokkolja a vezérlő automatika jeladását, így nem kapcsol be az automata öntözőrendszer.

Az ábrán egy 4 zónás automata öntözőrendszer látható, amely egy vízgyűjtő tartályból van megtáplálva egy merülő szivattyú segítségével.

4 zónás öntözőrendszer

 • 1, A ciszterna, vagy más néven víz- vagy esővízgyűjtő tartály.
 • 2, Esőérzékelő.
 • 3, Vezérlőautomatika.
 • 4, Mágnesszelepek, amelyek az öntöző zónákat nyitják és zárják el. Jobbra a csővezetékre szerelt szórófejeket láthatjuk.
 • 5, A vízgyűjtő tartályt megtápláló csővezeték. 

Az automata öntözőrendszer célja

 • Az öntöző célja, hogy pótolja kertünkben azt a vízhiányt, ami a természetes csapadék egyenetlen eloszlása és az optimálishoz képest jelentősen kisebb mennyisége okoz.
 • Az öntöző célja továbbá, hogy a kertünkben lévő növényzetnek a legoptimálisabb vízellátást biztosítsa, ami alapvető szükséglete minden élő vegetációnak.
 • Az öntöző célja továbbá, hogy ezeket a feladatokat automatán, azaz felügyelet nélkül végezze el. Így a kertünk állandó fenntartási munkái közül a leginkább időt igénylő feladatot lássa el.
 • Az öntöző célja még, hogy az időmegtakarítás mellett, emberi energiát, és vizet is megspóroljon.

Jól látható, hogy az automata öntözőrendszer célja összefoglalható abban, ami valójában a hatékonysága is!

Az ember mai világában a szabadidő, az energia, a fenntarthatóság, és a pénz ésszerű felhasználása igazi értékké nőtte ki magát. Az öntöző célja tehát, az életminőségünk emeléséhez való hozzájárulás.

Az automata öntözőrendszer előnye

Számos előnye közül néhányat már megemlítettem feljebb, de koránt sem mindet. A szubjektív megítélés miatt talán össze se foglalható minden előnye, viszont a legfontosabbakat felsorolom:

Megtakarítás

Használatával a mai kor egyik legértékesebb dolgát, az idejét spórolhatja meg. Felszabadult időt, illetve szabadidőt teremthet magának. 

Energiát is megspórolhat, hiszen a napi több órás öntözés fizikai energiát igényel a végzőjétől, nembeszélve akkor, ha ezt a legoptimálisabbnak tekinthető hajnali órákban szeretné elvégezni. 

A gyakorlatban elterjedt, használatos öntöző módszerek töredékét fogyasztja, így a vízkiadásának csökkenésével pénzt is megspórolhat. 

Röviden tehát az automata öntözőrendszer időt, energiát, és pénzt spórolhat meg ÖNNEK! 

Alternatív megtáplálás

Az öntöző kútról, ciszternából, akár tóból, vagy patakból is üzemeltethető. Ha nem áll rendelkezésére alternatív vízforrás, akkor kérhet almérő felszerelését is. Ezzel a vízszámla legjelentősebb tételét, a csatornadíjat faraghatja le. 

Rejtett kialakítás

Kis túlzással persze, de egy jól elkészített öntözőrendszer szinte láthatatlan a kertben. Alkatrészeinek 95%-a a földben található, és semmiben sem korlátozza a kert használatát, amikor nem öntöz. 

Szép kert

Utánozhatatlanul szép kertet lehet elérni az öntöző használatával, mivel a növények életben maradásának legszükségesebb feltétele válik adottá. Tudja miért olyan szép az a néhány kert a környéken? Biztosan állíthatom, hogy üzemel benne automata öntözőrendszer. Távolról megmondom, hogy melyikben van.

Környezeti egészség

A napi öntözés hatására a por, és a pollenkoncentrátum drasztikusan csökkenhet a kertünkben. Ez, és a kellemes párás levegő nem csak Önnek és családjának egészséges, de a növények is ellenállóbbakká válnak.  

Fenntarthatóság

Manapság a víz, mint energiaforrás egyre értékesebb. Ez tovább fokozódik akkor, ha tiszta vízről beszélünk. Ennek ésszerű felhasználásával hozzájárulhat a fenntarthatósághoz is.

Nyaralás gondtalanul

Az öntöző beépítése után megszűnik problémát jelenteni a nyaralás közbeni kertlocsolás. Nincs szükség rá, hogy a szomszédtól kérjünk szívességet ez ügyben, vagy valamely családtagunkkal szemben érezzük folyton lekötelezve magunkat. Magát dicsérve az öntözőrendszer csak egyszerűen végzi a dolgát.

Jó befektetés

A feljebb felsorolt előnyei mind ide is bekerülhetnének, hiszen az egészségébe, környezetébe, kiadásaink csökkentésébe is kiváló befektetés az automata öntözőrendszer.

Ugyanakkor ingatlana értékét is megnöveli.

Az automata öntözőrendszer hátránya

Már felütötte a fejét itt-ott néhány szakértő gondolat azzal kapcsolatban, hogy milyen hátrányi vannak az automata öntözőrendszer beszerelésének. Olvastam olyat is, hogy ha elromlik, akkor ásni kell a kertben, hogy megszerelhessük. Ez igaz! De csak annyira igaz, mint az, ha autót vesz magának, akkor az el is romolhat. szerintem ez nem a hátránya az autóvételnek.

Ellenben van egy valós hátránya, ami kis odafigyeléssel egyszerűen kezelhető. Az intenzív öntözés hatására a termőréteg, azaz a talaj tápanyagtartalma hamarabb kimerülhet, amit pótlással 100%-ban tudunk kezelni.

TANÁCS: A tápanyaghiányban szenvedő növények gyakran a kiszáradás jeleit mutatják. Ha ezt tévesen a vízhiánynak diagnosztizálják, és az öntözés mennyiségét növelik, akkor felgyorsítják ezt a negatív folyamatot. Ha ilyen jelekkel találkozik, kérje ki a szakember véleményét, mielőtt helytelenül cselekszik!

Az öntözőrendszer három fajtája 

A manuális öntözőrendszer

Más néven kézi irányítású öntözőrendszer, nevéből adódóan nem automata. Az öntöző zónák mechanikai irányítását végző elektromos szelepek helyén csapokkal van ellátva. Ezeknek a csapoknak a megnyitásával lehet elindítani az adott öntöző zónán lévő szórófejeket, tehát az öntözést.

Egyetlen előnyét ismerem ennek az öntöző megoldásnak, mégpedig azt, hogy ha jól vannak kiosztva a szórófejek, akkor egyenletesen öntöz. Ugyanakkor mivel az öntözési időtartam emberi irányítás alatt áll – ami igaz akkor is, ha a kedvenc sorozatunk, vagy gyermekünk matekleckéje, esetleg a sült hús a sütőben „éppen” elvonja a figyelmünket – és ha ez tovább tart az optimálisnál, akkor ugye máris nem optimális.

Minden évben szerelek át manuális öntözőrendszert automatává. Aránytalanul nagy átalakítást igényel és drága alkatrészek (csapok) válnak hasztalanná utána. Jelentősen többet fizet ki az, aki elsőre nem automata öntözőrendszert választ! Tapasztalataim alapján, pedig aki teheti, később átépítteti.

Ezért őszintén nem ajánlom! 

A hibrid öntözőrendszer

Mostanában kezd el ez a kifejezés elterjedni, pedig régóta építenek hibrid öntözőrendszereket. Ez mindösszesen annyit jelent, hogy több öntöző alkatrészeket gyártó cég termékeinek egyidejű felhasználásával készül el az öntözőberendezés. Szerintem számos előnye van, és magam is előszeretettel használok két márkát is, ami a K-Rain és az Orbit. 

Az automata öntözőrendszer

A ma ismert leghatékonyabb kerti öntöző megoldás. Még Magyarországon is több tízezret építenek belőle évente. Már régóta nem luxuscikk, hanem az ésszerű ember megoldása a kényelemtől a megtakarításig spektrum teljes terjedelmére. 

Az automata öntözőrendszer főbb építőelemei

öntözőrendszerek elemei

Az lent látható ábrán egy olyan automata öntözőrendszer struktúrája látható, amit általánosnak neveznék. Az ettől való eltérés nem feltétlen jelenti azt, hogy az hiányos vagy rosszul megépített. Inkább valószínű, hogy a kert speciális adottságainak megfelelő módon lett elkészítve.

Amit kijelenthetek, hogy minden automata öntözőrendszernek van vezérlő automatikája, elektromos szelepei, vízkibocsátó elemei: szórófej, mikroszóró, csepegtetőcső, és csővezeték. Ezen kívül jó, ha van rajta esőérzékelő is, ami tovább fokozza az öntöző hatékonyságát.

Öntözőrendszer

 

Az automata öntözőrendszer kiépítésének a lépései

Az automata öntözőrendszer telepítésében ugyan léteznek különböző „stílusok”, amelyek a telepítők saját meggyőződése miatt alakultak ki, de a felépítéséből kifolyólag a szerelésének a menete nagyjából megegyező lesz.

A kert adottsága fogja meghatározni elsősorban a munkamenetet, amelyek az öntözőrendszer szerelését tekintve a következők lehetnek:

 • Amikor a telepítés éppen készülő kertben történik.
 • Amikor kész kertben történik.

A helyes munkamenet megválasztását mindig a tökéletes öntözőrendszer kiépítésére való törekvés, és a kertben való legkisebb kártétel határozza meg.

Egy tipikus automata öntözőrendszer szerelésének a menete

Ez a munkamenet abban az esetben érvényes, ha egyszerre csak egy fő végzi az öntözőrendszer telepítését. Gyakrabban szokott előfordulni, hogy többen is dolgoznak egyszerre, ilyenkor a szerelési munkák szimultán is végezhetők.

Megérkezés a kertbe a telepítés eszközeivel és az öntözőrendszer alkatrészeivel. 

 • A főbb telepítési menetrend átbeszélése a munkafázisok kiosztása
 • A csővezeték árkolása, vagy gyeptéglázása
 • A csővezetékek méretre szabása, és az árkokba való elhelyezése
 • Az öntöző szórófejek kiosztása, majd a felszerelése
 • A szelepakna/szelepaknák kiásása, illetve a vízakna kifúrása
 • A szeleposztó összerakása a szelepek összeszerelésével
 • Az öntöző zónák csővezetékeinek bekötése a szelepekbe
 • A kábelek lehúzása, az öntöző automatika felszerelésével, és az esőérzékelő bekötése
 • A vízforrásra történő csatlakoztatás
 • A végleges letemetés előtti nyomáspróbázás
 • Az öntözőrendszer árkainak letemetése
 • Az öntöző szórófejek finombeállításai
 • A vezérlő automatika pontos beprogramozása
 • A helyszín összetakarítása és levonulás
 • Az öntözőrendszer működésének bemutatása betanítással 

Kész kert esetén én így telepítek:

Ha az öntözőrendszer szerelését már kialakult, tehát kész kertben végzem, akkor a legfontosabb, hogy a kert eredeti állapotát a leginkább megóvva végezzem a munkát. Így ilyenkor az öntöző zónák nyomvonalait a szelepek helyétől egyesével gyeptéglázom ki, és húzom bele a csövet, amit gyorsan felszerelem a szórófejekkel. Közvetlen ezután visszahelyezem a gyeptéglákat és alaposan beöntözöm. Erre azért van szükség, mert a kiemelés hatására a gyeptégla kiszárad, és veszít a méretéből, valamint az állapota minőségéből.

Készülő kert esetén én így telepítek:

Amikor a készülő kertben a termőföld már el van terítve, akkor az öntözőrendszer kiásását egyszerre szoktam elvégezni. Ezt befolyásolhatják olyan tényezők, mint például a kertépítők, vagy burkolók munkáinak haladása. A kiásást követően leszerelem az öntözőt, majd letemetem és beállítom.
Ha a termőföld még nincs beterítve, akkor „szárazon” rakom, és a szórófejeket a végleges szintre kis földkupacokkal állítom be. Az ilyen telepítések után szinte elkerülhetetlen, hogy a kertépítés után vissza kell menjek a területre, hogy az öntözőrendszer pontos beállítását is elvégezzem.

Telepítési lehetőségek még:

Létezik még egy – a leginkább webáruházak által preferált – verzió is, amikor az öntözéstechnikai alkatrészek megvásárlása fejében megtervezik a kerti öntözőrendszereket és arra ösztönöznek, hogy az összeállított szett házilag legyen letelepítve. Az ár ebben az esetben tényleg minimalizálható, hiszen a telepítő szakember munkadíja nem jelenik meg.

És létezik olyan tervező program is, amivel akár otthonról is meg lehet tervezni. Ki tudja választani a megfelelő szórófejeket, a vezérlők sokaságából a legjobbat, ugyanakkor mégis csak egy szimuláció, ami (úgy vélem) ma még nem közelíti meg egy gyakorlott telepítő helyszíni felméréséből származó kiértékelés helyességét.

Kérje árajánlatomat, akár online is!