Az öntözőrendszer víztakarékossága

Ezt a cikket az öntözőrendszer víztakarékosságáról csak egyetlen cél reményében írom, mégpedig azért, hogy megmagyarázzam azt, hogy az öntözőrendszer bármennyire is víztakarékos nem fog kisebb vízfogyasztást okozni abban az esetben, ha a kert NEM, vagy csak GYÉREN van meglocsolva!

Ezekben az esetekben ennek a berendezésnek a beszerelése a vízfogyasztás megnövekedését fogja okozni, tehát aki nem a kertjében való ésszerű vízfelhasználást kívánja megvalósítani annak reményében, hogy optimalizálja a felhasznált vizet, hanem vízfogyasztás csökkenést szeretne elérni, akkor ez nem fog bejönni! Itt a valóságos cél a kert szépségének a fenntartása kevés idő, pénz és energia felhasználással!

Az öntözőrendszer egy olyan speciális kerti eszköz, amely a kialakításának köszönhetően képes arra, hogy csak annyi vizet biztosítson a kertnek, mint amennyire annak szüksége van ahhoz, hogy a legszebb pompáját hozza ki magából. Amerikában ennek a berendezésnek a fejlesztése és a csúcsra járatása már lassan egy évszázados. Speciális mérnökök munkája nyomán ezért bármilyen sajátosságú kertre alkalmazható megoldások léteznek és érhetők el hazánk piacán is. A tökéletes gyep elérése érdekében olyan szórófejek léteznek, melyek megfelelő elrendezésével elérhető a teljes lefedettség, és ami még ennél is fontosabb, a tökéletesen egyenletes vízterítés. A gyep ettől lesz egyenletesen sűrű és zöld.

Az öntözőrendszer víztakarékossága abban is rejlik, hogy programozható automatikája révén szabályozható az évszaknak, illetve az időjárásnak megfelelő vízkijuttatás. Ebben nagy segítségére van egy műszer, amit esőérzékelőnek nevezünk és felszerelhető az öntözőrendszerre. Ez képes az eső észlelését követően kikapcsolni a rendszert és addig így is tartani, amíg nincs újra szükség a locsolásra. Szintén az automatika programozhatóságának köszönhetően olyan időpontokban is locsolhat a rendszer, amikor a párolgási veszteség igen csekély. Tehát kora reggel, illetve késő este.