Hogyan működik az automata öntözőrendszer

Az automata öntözőrendszer egy valóságos csoda a maga nemében, bizonyos szempontból olyan, mint a kerék vagy a tűz feltalálása. Egy saját magától elinduló és leálló önálló rendszer, amelynek csak valamilyen vízforrásra és elektromos áramra van szüksége ehhez az önálló működéshez.

Ha egy automata öntözőrendszert egyszer helyesen beállítunk, akkor csak minimális finomításokra van szükség a hőmérsékletváltozások miatt, hiszen amikor melegebb van, akkor a növények többet párologtatnak, és több vizet kell pótolni, de ez csak százalékosan növekszik, tehát az egész kertet nézve az automata öntözőrendszer mindenhol ugyanannyival többet kell öntözzön. Ha pedig levonul a meleg idő, csak visszább kell állítani a százalékot és ennyi. Az automata öntözőrendszer tervező és gyártó cégek gondoltak erre, a vezérlő automatákon épp ezért százalékosan be lehet állítani a kiöntözendő mennyiségeket, így nem kell az időjárás változásakor átprogramozni az egészet.

Ha adott egy vízforrás – ami alatt azt értjük, hogy egy víznyomással és vízszállítási képességekkel rendelkező csatlakozási pont, tehát egy kút még önmagában nem komplett vízforrás, hanem a vizet, mint áramló energiát kell felhasználnunk – lehet ez hálózati víz vagy kútból, tóból, esővíztározóból szivattyúval való szívás és nyomás, akkor onnan egy megfelelő automata öntözőrendszer már stabilan képes vizet szállítani és azt egyenletesen és arányosan kijuttatni a növényzethez. Egy automata öntözőrendszer azon az alapon működik, hogy a vizet egy csőhálózatban nyomáson tartjuk, egyfajta lappangó erőként, amely feszíti a cső falait és arra vár, hogy kitörhessen. Az automata öntözőrendszer indulásához pedig elektromos jeleket küldve és felhasználva az általunk elhelyezett, a víz útját lezáró mechanikus pontokon egyszerűen feloldjuk ezeken a gátló helyeket, a víz megindulhat a csöveken keresztül, eljuthat a szórófejekig vagy csepegtető csövekig, és azokon át ki a növényekhez. Majd amikor azt szeretnénk, hogy leálljon  az öntözés, csak annyi a teendő, hogy megvonjuk az elektromos áramot az automata öntözőrendszer mechanikus részeitől, és magától leáll. Innentől az automata öntözőrendszer korrekt működése már nem múlik máson, mint az anyagok megfelelő ismeretén és alkalmazásán, hogy az a kellő nyomással és térfogatárammal lépjen ki a szórófejeknél és egyenletes vízborítást adjon a gyepnek. Egy automata öntözőrendszer építésénél a növényágyásokba csepegtetővel kiöntözendő víznek van a lehető legkevesebb műszaki fontossága, az eléggé egyszerű.