Kánikulában öntözőrendszer nélkül?

Magyarország időjárásának meleg és forró hónapjai lassan kitolódtak az áprilistól-októberig tartó tartományba, ami hét teljes hónapot jelent. Ezek közül is a kánikulának mondható időszakok három-négy hónapot is kitesznek. Az olyan szélsőséges hőmérsékletek – amelyek ilyenkor tartósan is megjelennek -, elképesztő károkat tudnak okozni a kertben, ha az nincs megfelelően megöntözve.

Különösen nagy veszélynek vannak kitéve és különösen nagy károkat tudnak elszenvedni nagyon rövid idő leforgása alatt azok a kertek, amelyek frissen és öntözőrendszer telepítés nélkül épülnek meg. Amikor azt írom, hogy rövid idő alatt, az akár két-három napot is jelenthet, amikor igazán forró az idő! Két-három nap alatt úgy tönkre tud menni a frissen fektetett gyepszőnyeg vagy a frissen ültetett növények, hogy akár visszafordíthatatlan káruk is keletkezhet. Ebből tanulva én is csatlakozom azokhoz a korrekt kertépítőkhöz, akik gyepszőnyegezést (és még inkább komplett kertépítést) csak öntözőrendszer beszerelésével, vagy meglévő öntözőrendszer mellett vállalnak csak el. Volt már részem olyanban is, hogy könyörögtek a gyepszőnyeg letelepítéséért öntözőrendszer nélkül úgy, hogy közben szerettek volna elutazni egy hétre. Mindezt július végén, rekkenő hőségben! Hogy? Kérdeztem. Az egész két nap múlva oda lesz! Meg sem hallották az észérveket.

Nem szabad ilyet csinálni! Senkinek sem ajánlom. Már két-háromszáz négyzetméter gyepszőnyegezés az előkészítési munkáival, sokkal többe, a többszörösébe kerül, mint egy profi öntözőrendszer! A teljes gyepszőnyeg odavész, ha nem kellő mennyiségű locsolást kap. Volt egy ügyfelem, aki négyszáz négyzetméter gyepszőnyegezést rendelt úgy, hogy ő amúgy is otthon van és locsolja majd a bólogató. Locsolta is napi nyolc órán keresztül, mégis néhány nap után sikítva hívott, hogy sárga a gyepszőnyeg! Nem volt elég a bólogató öntözővel a napi nyolc óra locsolás! Megrendelte azonnal az öntözőrendszert, ami mondanom sem kell, hogy milyen „öröm” és plusz munka árán települt be a gyepszőnyeg és a vakondháló alá!

Szerintem manapság nincs is mit gondolkodni azon, hogy beszereltessük-e az öntözőrendszert vagy sem. Ha Ön már gondolatban eljutott idáig, akkor biztos vagyok benne, hogy mindezt azért tette, mert szeretne szép és kulturált kertet a szép és kulturált háza köré. Ez teljesen érthető! Azonban nagy erőfeszítések, késő esti fekvések és kora reggeli kelések várnak Önre, ha nem építeti be az öntözőrendszert. Jó döntést kívánok!