Az öntözőrendszerek elterjedése

Nem véletlen kapták az öntözőrendszerek korunk háztartási berendezései közül a leghatékonyabb elnevezést! Ugyanis a minőségi öntözőrendszerek teljes mértékben megfelelnek minden olyan követelményeknek, amit a kert olcsó és biztonságos megöntözése, a fenntarthatóság szelleme, illetve a világ gyorsabb élettempót megkövetelő változásai idéznek elő!

Számos olyan szempont van, aminek megfelel ez a berendezés, amiről talán nincs is elég kommunikáció, mivel, ha lenne, akkor annyira elterjedtté válnának az öntözőrendszerek, hogy az lenne a csoda, ha valahol nincs! Miért? És mik ezek a kvalitások, amelyek ennyire meggyőzőek lehetnek?

Nézzük a kezdetektől. Az ember a megfelelő technikai fejlődésének köszönhetően alkalmassá vált, hogy összetett berendezéseket hozzon létre. A világban lezajló – ezzel szoros összefüggésben lévő – dolgok miatt, a kényelme érdekében ki kellett találni egy gépet arra is, ami megöntözi a kertjét, ha ő nem ér rá vagy fáradt. Így megjelentek a legelső öntözőrendszerek. Természetesen az ember abból eredő vágyából, hogy a lakókörnyezetét szépen tarthassa és egészséges, rendezett környezet vegye őt körül. Erről nem akart lemondani az ember – legalábbis azokon az éghajlati öveken, ahol erre szüksége volt -, amikor létrehozta az öntözőrendszereket.

Az öntözőrendszerek mai – koránt sem végső – képe, már egy nagyon fejlett, tökéletesen az ésszerű vízfelhasználásra és könnyű kezelhetőségre termett berendezést mutat, ami felhasználójának rengeteg idejét, energiáját is megtakarítja. Hiszen az optimális öntözési időpontok a késő esti és a kora hajnali órák, amikor jobbára pihenni szeretünk, nem locsolni. Fontos tudni, hogy az öntözőrendszerek csak abban az esetben tudnak jelentős vízfelhasználási megtakarítást biztosítani, ha az adott kertben folyamatosan történt kielégítő mennyiségű öntözés. Csak az ezzel való összehasonlításban nyer értelmet a vízmegtakarítás az öntözőrendszerek javára. Ennek oka az, hogy ez a berendezés pontosan a kert adottságaira van szabva, és a fejlett technológiájának köszönhetően nem csak egyenletesen tudja teríteni az öntözővizet, de pontosan annyit öntöz, mint amennyire szükség van. Mindezt a már említett optimális időpontokban, amikor a párolgási veszteség is alacsony. Tudom, hogy ez néhány embernek mosolyt csal a szájára, azonban amikor elárulom azt is, hogy ez a veszteség akár 50%-a is lehet a kijuttatott víznek, akkor mégis csak elgondolkodtatóvá válik a számukra. Mint, ahogyan egy automata öntözőrendszer beépítése is a kertbe!