ÖNTÖZŐRENDSZER TELEPÍTÉS

Ki végzi el a telepítést?

A helyszíni felmérést, a tervezést és a kapcsolattartást mindig én végzem, és én készítem el az árajánlatot. Általában olyan sok munkám van, hogy gyakorlott telepítő csapattal végzem el már évek óta a munkát. Ugyanakkor, ha csak tehetem, részt veszek a kiépítési munkafolyamatokban is.

Mennyi ideig tart a telepítés?

Erre a kérdésre lehetetlen pontos választ adni mindaddig, amíg a helyszíni felmérés meg nem történt az adott területen. Hiszen csak a pontos adatok ismeretében lehet – és még akkor sem tévedhetetlenül – korrekt választ adni. Azonban ha a gyakorlat átlagát tekintjük, akkor egy átlagos kis- vagy közép méretű kert (100-300 m2) öntözőrendszerének a kiépítése 1-2 nap egy összeszokott csapatnak.

Befolyásoló tényezők lehetnek:

 • A kert mérete
 • Az időjárás
 • A kert tagoltsága
 • Bonyolult műszaki megoldások
 • A talajviszonyok
 • A terepadottságok
 • Más kivitelezők munkája

Milyen öntözéstechnikai alkatrészeket használok?

Én az amerikai K-Rain és Orbit márkák termékeit használom. Jó tudni, hogy az öntözőrendszerek építésénél használt vízcsöveket, csepegtető csöveket, különböző idomokat és más alkatrészeket hazánkban gyártják és minden más telepítő is ezek közül választ. Azonban szigorúan véve az öntözéstechnikai alkatrészek tekintetében csak csúcstechnikát használok, mint például a K-rain vagy az Orbit termékeit.

A kiépítésének a körülményei

A helyes munkamenet megválasztását mindig a tökéletességre való törekvés, és a meglévő kertben való legkisebb kártétel határozza meg!

A locsolórendszer kialakításában és a telepítésében ugyan léteznek különböző módszerek, amelyek a telepítők saját meggyőződése miatt alakultak ki, de a berendezés felépítéséből kifolyólag a szerelésének a menete nagyjából megegyező lesz. Bizonyos részfeladatok felcserélődhetnek vagy szimultán is végezhetők. A leggyakoribb esetben a szimultán munkavégzéssel találkozunk, hiszen jellemzően nem egy, hanem több szerelő végzi a munkát.

A kert adottsága mindenképpen befolyásoló tényező, hiszen van úgy, hogy még a föld sincs behordva, de már az öntözőberendezést be kell telepíteni.

Kész kert esetén én így dolgozom:

Ha az öntözőrendszer szerelését már kialakult, tehát kész kertben végzem, akkor a legfontosabb, hogy a kert eredeti állapotát a leginkább megóvva végezzem a munkát. Így ilyenkor az öntöző zónák nyomvonalait a szelepek helyétől egyesével gyeptéglázom ki, és húzom bele a csövet, amit gyorsan felszerelem a szórófejekkel. Közvetlen ezután visszahelyezem a gyeptéglákat és alaposan beöntözöm. Erre azért van szükség, mert a kiemelés hatására a gyeptégla kiszárad, és veszít a méretéből, valamint az állapota minőségéből.

Készülő kert esetén én így dolgozom:

Amikor a készülő kertben a termőföld már el van terítve, akkor az öntözőrendszer kiásását egyszerre szoktam elvégezni. Ezt befolyásolhatják olyan tényezők, mint például a kertépítők, vagy burkolók munkáinak haladása. A kiásást követően leszerelem az öntözőt, majd letemetem és beállítom.
Ha a termőföld még nincs beterítve, akkor „szárazon” rakom, és a szórófejeket a végleges szintre kis földkupacokkal állítom be. Az ilyen telepítések után szinte elkerülhetetlen, hogy a kertépítés után vissza kell menjek a területre, hogy a berendezés pontos beállítását és az indítását is elvégezzem.

Kiépítési lehetőségek még:

Létezik még egy – a leginkább webáruházak által preferált – verzió is, amikor az öntözéstechnikai alkatrészek megvásárlása fejében megtervezik a kerti öntözőrendszereket és arra ösztönöznek, hogy az összeállított szett házilag legyen letelepítve. Az ár ebben az esetben azzal minimalizálható, hogy a telepítő szakember munkadíja nem jelenik meg.

És létezik olyan tervező program is, amivel akár otthonról is meg lehet tervezni. Ki tudja választani a megfelelő szórófejeket, a vezérlők sokaságából a legjobbat, ugyanakkor mégis csak egy szimuláció, ami (úgy vélem) ma még nem közelíti meg egy gyakorlott telepítő helyszíni felméréséből származó kiértékelés helyességét.

Egy tipikus automata öntözőrendszer kiépítésének a menete

Ez a munkamenet abban az esetben érvényes, ha egyszerre csak egy fő végzi az öntözőrendszer kiépítését. Gyakrabban szokott előfordulni, hogy többen is dolgoznak egyszerre, ilyenkor a szerelési munkák szimultán is végezhetők.

 • A kiépítési menetrend átbeszélése a munkafázisok kiosztása (több fő esetén)

Jól megszervezett módon egy kicsi vagy közepes méretű, ám de nem bonyolult kert öntözőberendezésnek a teljes kivitelezése akár egy nap alatt is elvégezhető. Természetesen a fent említett körülmények kedvező állása mellett és gyakorlott telepítők segítségével.

 • A csővezeték árkolása, vagy gyeptéglázása

Ha töltött termőtalajjal vagy a zöldfelületét tekintve elhasználódott talajjal dolgozunk, akkor a vízcsővezetékek nyomvonalait kiássuk úgy, hogy általában egy ásónyomnyi mélységben keletkezzen egy árokrendszer. Amennyiben értékelhető vagy jó állapotú gyepfelület alá kell beépíteni a rendszert, akkor a nyomvonalon felkockázott gyepet az alatta lévő talajjal együtt emeljük az árok szélére úgy, hogy a visszahelyezésénél ugyan oda kerüljön.

 • A csővezetékek méretre szabása, és az árkokba való elhelyezése

A legtöbb esetben egy locsolórendszer több öntözési zónára van elosztva, ezért a csővezetékek az árkokban egy bonyolult rendszert alkotnak akár már 4-6 zóna esetén is. Az is gyakori, hogy látszatra nagyon hasonlóak ezek a vízcsövek, de a falvastagságuk például különböző a terheltségük függvényében. Aki nem gyakorlott, annak mindenképpen javaslom, hogy színes ragasztószalaggal jelölje őket.

 • Az öntöző szórófejek kiosztása, majd a felszerelése

Általában már a csővezetékek árokba való kiépítése alatt az öntöző zónák vízcsöveinek végére felkerülnek a szórófejek, hogy a csövek végei ne legyenek szabadon és az utolsó szórófejek rögzítésével a csövek is stabilabban legyenek az árkokban. Ezek után a köztes szórófejek helyét jelöljük ki és szereljük fel a csövekre.

 • A szelepakna/szelepaknák kiásása, illetve a vízakna kifúrása

Az öntözési zónákat működtető mágnesszelepeket általában egy helyre, vagy néhány darabokként több helyre helyezem el. A leggyakrabban ezeket földbe süllyeszthető szelepaknákba építem bele, aminek a helyét ki kell ásni. Van úgy néhány esetben, hogy vízóraaknába vagy vízgépészeti aknába erősítem fel. Ha így van, akkor furatokat készítünk, ahol a vízcsöveket ki/be vezetjük.

 • A szeleposztó összerakása a szelepek összeszerelésével

Ha elkészült a helye a szelepeknek, akkor különböző menetes és hollanderes idomok segítségével szerelem sorba és a szelepaknába vagy a vízgépészeti aknába rögzítem.

 • Az öntöző zónák csővezetékeinek bekötése a szelepekbe

Miután a szeleposztó elkészült, akkor az öntözési zónák csővezetékeit szabom bele és rögzítem a mágnesszelepekhez, szintén menetes és hollanderes idomok segítségével.

 • A kábelek árokba húzása, az öntöző automatika felszerelésével, és az esőérzékelő bekötése

A szelepek és az öntöző vezérlő automatika közötti szakaszon belehúzom az árokba az elektromos kábelt és bekötöm a megfelelő helyekre. Az adott helyzetnek megfelelően az esőérzékelőt is bekötöm a vezérlésbe.

 • A vízforrásra történő csatlakoztatás

Ez a lépés már lépésekkel előbb is megtörténhetett, de amennyiben még nincs kiépítve, akkor ez a lépés a következő. Vezetékes víz esetében általában egy kerti csap alól vagy a vízóraaknából vezetünk el egy főnyomócsövet a szeleposztóig. Amennyiben valamilyen vízgépészet szolgáltatja a vizet az öntözőrendszerhez, akkor egy kiállás létesítésével vezetjük el a főnyomó ágat a szelepekig.

 • A végleges letemetés előtti nyomáspróbázás

Amikor elérkeztünk idáig, akkor célszerű rányitni a vizet a rendszerre és ellenőrizni, hogy minden kötés szivárgásmentes-e, illetve működik-e minden szelep, stb. Ha erről meggyőződtem, akkor jöhet a következő lépés.

Nyomáspróba után jöhet a teljes letemetés, valamint a szórófejek és egyéb néhány öntözési elem földszintbe helyezése.

 • Az öntöző szórófejek finombeállításai

Ha a szórófejek is megfelelő szintbe kerültek, akkor a befúvókázásukat követően a rendszer működésbe hozásával beállíthatjuk a megfelelő szórási szögbe és távolságba. Ha van egyéb öntöző elem, mint például a csepegtető cső, akkor annak kiépítése és lepróbálása is lehet ennek a lépésnek a része.

 • A vezérlő automatika pontos beprogramozása

A felszerelt és feszültség alá helyezett vezérlő automatika programozása, a szelepek próbaindítása, az esőérzékelő lepróbálását követően a kerti öntözőberendezés elkészült.

 • A helyszín összetakarítása és levonulás

Természetesen ez idáig kosz nélkül eljutni lehetetlen! Ezért mindig minden körülmények között a legnagyobb tisztaságot hagyom magam után, mivel én tényleg összetakarítok.

 • Az öntözőrendszer működésének bemutatása használati betanítással

A mai korban egy okostelefon működtetése is összetettebb felhasználói ismeretet igényel, mint a vezérlő automatika (kivéve az okos vezérlőket), ezért nem nehéz elsajátítani a beállításokat. Magyar nyelvű használati utasítást is adok mellé, amivel könnyen kitisztázható az esetleges probléma.

Kérje árajánlatomat, akár online is!