Az öntözőrendszer vízellátása

Az öntözőrendszer működéséhez alapvető és elengedhetetlen tényező a víz. A vízellátása kulcstényező már az öntözőrendszer megtervezésénél is, valamint az öntöző elemek kiválasztásában és felhasználásában is.

Ezért ez az egyik olyan terület a sikerhez, amivel igencsak körültekintőnek kell lennünk! Alapvetően három különböző vízforrásról tudjuk megoldani a vízellátást, illetve ezek együttesével, ha azt kívánják a feltételek. A legüzembiztosabb módszer azonban mindig az, ha egy vízforrás képes biztosítani a berendezéshez kellő öntözővizet. A három különböző vízforrás a vezetékes (hálózati) víz, az alternatív vízforrások (kút, esővízgyűjtő tartály), valamint a természetes vízforrások (tó, patak) vize. Esetenként jó megoldás az is, ha ezeknek a vegyes üzemeltetése van alkalmazva és kiaknázva az öntözőrendszer megtáplálásánál. A leggyakrabban alkalmazott vízforrás a vezetékes víz, ami minden szempontot megvizsgálva a leginkább üzembiztos megoldás is. Ennek az oka az, hogy a vezetékes víz gravitáció okozta nyomása állandónak tekinthető (kivétel a gyorsan fejlődő területeken, ahol nagyobb sebességgel nő a fogyasztók száma, mint az infrastruktúra), valamint a percenkénti liter szám is.

Továbbá az, hogy csak igen ritkán van szüneteltetés a vízellátásban és az sem tart napokig. Mivel nem hajtja meg ilyenkor az öntözőrendszert semmilyen motor (mint például az egyéb vízforrások esetében), ezért az nem is tud elromolni. A következő gyakori megoldás a kutak használata. Ilyenkor a kútból nyert vízzel van megtáplálva az öntözőberendezés egy szivattyú segítségével és más egyéb kiegészítő alkatrészek felhasználásával. Nagyon jó megoldást jelent ez, ha a kút vize bő és tiszta. Ellenkező esetben sem veszett fejsze nyele az ügy, csak további komplikált megoldásokat kell alkalmazni, melyek ára gyakran felülmúlja az öntözőrendszerét. A gyakoriságában következő megoldás az esővízgyűjtő tartályból történő megtáplálás. Ennél a módszernél szinte minden esetben javasolt a vegyes üzem vagy egy kúttal vagy a vezetékes vízzel, mivel hazánk évi csapadékmennyisége nagyon csekély. Én nem alapoznék rá, de kiegészítésnek megfelel ez a kiváló vizű forrás. A természetes vízforrások alkalmazása csak nagyon elenyésző mértékben van jelen az öntözőrendszerek működtetésénél hazánkban. Előfordul rá az igény, azonban csak ritkán. Jó megoldás lehet, ha jól van kivitelezve!