arrow
arrow

Blog

Hogyan öntözzünk kánikulában öntözőrendszerrel?

Teljesen megértem azoknak a kerttulajdonosoknak a problémáját, akiknek a kertjébe nem üzemel automata öntözőrendszer, hogy már előre tartanak a forró nyár okozta kezelhetetlen problémáktól, és az órákig tartó locsolás ellenére bekövetkezett károktól. Mindehhez hozzájárul az is, hogy a trendeket tekintve egyre aszályosabb hazánk időjárása.

Ezeknek a károknak a legtöbbje nem csak a vízmennyiség kérdése! Természetesen nem a víz minőségére gondolok, hanem egy más minőségre, amit bizony öntözőrendszer nélkül tényleg nehéz lenne utánozni, illetve létrehozni.
Azokban a forró, perzselő nyári napokon, amikor kánikulariadó van, nem csak a víz mennyisége számít. Igen fontos tényező a növények túlélése szempontjából a hősokk elkerülése, azaz a hűtés biztosítása a számukra. Ha egyszer kiadósan locsolunk (rendszerint olyan időszakban, amikor még nincs forróság), akkor nem fogjuk a hűtést biztosítani a növény számára. A rekkenő hőségben a növényeink legtöbbjének külső hűtésre, permetszerű locsolásra van szükség, hogy felfrissüljön! Ilyenkor a föld feletti levegőzóna is lehűl, mivel a gyors párolgás hőelvonással jár.

Tévhit, hogy a gyepet nem szabad napközben, a kánikulában megöntözni! De, nyugodtan öntözze! Viszont ilyenkor nem szükséges sokáig öntözni! Ha mindezt öntözőrendszerre vetítjük le, akkor a rotoros szórófejek esetében négy-öt perc, míg a spray szórófejek tekintetében egy-két perc a megfelelő. Nem szükséges, hogy a talaj átnedvesedjen, a cél az, hogy hűtsünk! Csak próbálja ki néhányszor és meglátja, hogy milyen hamar javulás áll be!
Persze nem véletlen mondom, hogy az öntözőrendszerrel sokkal könnyebb! Ki az, aki szívesen kelne hajnalban, vagy főzné magát a déli napon.
A kora reggeli öntözés legyen nagyon bő, de ha az éjszakai hőmérséklet nem megy 20 Celsius-fok alá, akkor késő este ne kapcsoljuk be az öntözőrendszert, mert fokozott a gombásodás veszélye!

Gyakori kérdések

A márkaképviselet ajánlásával:

K-Rain

Nagyon fontos számunkra, hogy csak kiváló minőségű termékeket forgalmazzunk.
A K-Rain fogalom az öntözési iparágban, és az öntözőrendszerek hazájában az USA-ban.
bővebben

Ügyfeleim írták...

 

Ügyfeleim véleménye az öntözőrendszerről

Tavaly előtt tavasszal telepíttettünk automata öntözőrendszert a kertünkbe. Érdemes volt! A kert egész nyáron úgy volt gyönyörű, hogy nem kellett naponta, vagy kétnaponta esténként másfél órát locsolással töltenünk. Több idő jut így a családra és vendégeket is büszkén hívhattunk.
M. András, Agárd
 
bővebben

Látogatók

Oldalainkat 41 vendég és 0 tag böngészi

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További részletekért kattinton: IDE.

  Kérjük fogadja el a cookie-k használatát!