Öntözőrendszer cikkek

 A nem mezőgazdasági jellegű öntözés, hanem a díszkertek és parkok automatizált öntözése hazánkban viszonylag új keletű dolog, mindössze három évtizedre tekint vissza. Korábban az automata öntözőrendszerek a luxus szimbólumának számítottak, ma már szinte standard alapjai egy épülő kertnek és sok már évtizedes díszkertbe utólag lett beépítve. Megemlítve azt, hogy már az ókorban igen magas színvonalon volt jelen az öntözési kultúra, mégis jóval később az USA-ban fejlesztették és fejlesztik a mai napig is a legmagasabb színvonalon az öntözéstechnika márkák termékeit.

Öntözőrendszer tervezési irányelvek

Az alábbiakban leírt adatokat azok számára írtam le, akiket műszakilag is érdekel ez a téma. Ha Ön csak egy jól működő automata öntözőrendszert szeretne, akkor kérem, hogy vegye fel velem a kapcsolatot. Örömmel segítek Önnek is!

Ki végzi el a telepítést?

A helyszíni felmérést, a tervezést és a kapcsolattartást mindig én végzem, és én készítem el az árajánlatot. Általában olyan sok munkám van, hogy gyakorlott telepítő csapattal végzem el már évek óta a munkát. Ugyanakkor, ha csak tehetem, részt veszek a kiépítési munkafolyamatokban is.

A locsolórendszer szakszerű megépítése garantálja a jó működést, azonban a hosszú távú hibátlan működéséhez elengedhetetlen, hogy az éves karbantartásai is el legyenek végezve.

Nem garanciális javítás esetén:

+36202626258 vagy +36307435200

Amennyiben az öntözőrendszert nem mi építettük és a meghibásodása miatt javításra lenne szüksége, akkor hívja a kollégát!

A következő szolgáltatásokat is igényelheti:

 • Átalakítás

Ha a valamilyen átépítés történt a kertben (kocsibeálló, sütögető, növényzet, stb.) és hozzá kell igazítani a locsolót!

 • Bővítés

Ha egy új területre is szükséges odavezetni a locsolót, ahol eddig nem kellett öntözni!

 • Karbantartás

Ha el kell indítani a locsolót és ehhez össze kell rakni a szivattyús gépészetet, vagy téliesíteni szükséges és kompresszorral ki kell fújni!

Garanciális javítás esetén: +36305336665

Amennyiben az öntözőrendszert mi építettük és abban hiba keletkezett, vagy bármilyen egyéb szolgáltatást szeretne kapni, akkor kérem, hogy hívjon engem!

Saját építésű öntözőrendszereket én téliesítem!

Öntözőrendszer telepítésben jártas munkatársat, vagy összeszokott öntözőrendszer telepítő csapatot keresek folyamatos munkáim elvégzéséhez! A munkáim az ország minden pontján vállalom, azonban a leggyakoribb helyszínek Budapest és Pest megye, valamint a Balaton környéke.

Tudom, hogy vannak, talán nem is kevesen azok, akik maguk festik ki a házukat, vagy saját maguk végeztek el bizonyos építési feladatokat! De vajon Ön ezek közé tartozik?

 

Ez az oldal az öntözéstechnika, és azon belül az automata öntözőrendszer, valamint a tárgykörhöz szorosan kapcsolódó eszközök és tevékenységek szóhasználatát szeretné bemutatni annak reményében, hogy az olvasó pontosabban megértse a weboldalon szereplő szakmai írásaimat.

*A magyarázó szövegben kékkel jelölt szó megtalálható önállóan meghatározva is.

 

A Á B C CS D E É F G GY H I J K L M N NY O Ö P R S T U Ü V X Y Z ZS

32-es: 1”-os, tehát 32 mm átmérőjű. Lásd, Col.

25-ös: 3”-os, tehát 25 mm átmérőjű. Lásd, Col.

20-as: 1”-os, tehát 20 mm átmérőjű. Lásd, Col.

16-os: 3/8”-os, 16 mm átmérőjű. Lásd, Col.

Automata: Önműködő.

Automata öntözőrendszer: A más néven öntözőberendezésnek vagy locsoló automatának nevezett precíziós műszer egy a kertünkbe szinte láthatatlanul beépített önműködő locsolórendszer, amely emberi felügyelet nélkül, program alapján öntözi meg a kertet.

Automatika: Az automata öntözőrendszer programozható elméje. Általában falra, vagy közvetlenül a vízcsőre szerelhető, elektromosan működő LCD panel. Az öntözőrendszer működésében betöltött szerepe, hogy 24 V-os, vagy 9 V-os jelleadással vezérelje az öntöző zónákat megnyitó mágnes szelepeket a betáplált programja alapján. Az igényeket és az elhelyezés körülményeit figyelembe véve beltéri és kültéri változatban is választhatók. Gyakran vezérlőként is nevezik.

Adatpter: Átalakító készülék, vagy berendezés.

Állítható fúvóka: Olyan fúvóka, amely vízkilépési szöge állítható, azaz nem fix.

Alternatív vízforrás: Bármely vízforrás, ami nem természetes vízforrás, illetve nem hálózati vízből érkezik. Ilyen például a kút, vagy az esővízgyűjtő tartály.

Árok: A talajba ásott 25-30 cm mélységű, ásónyom szélességű bemélyedés, melybe az öntözőrendszer alkatrészeit, pl.: csöveket, kábelt, szórófejeket szerelik bele. Az öntözőrendszert az árokba szerelése után visszatemetik.

Árokásó: Az öntözőrendszerek telepítésénél használatos benzinmotoros gép, amely kiássa a csővezeték lefektetéséhez szükséges árkokat a beállítható mélységben.

Ásott kút: Az ásott kút jellemzője, hogy nagy mennyiségű vizet tárol, ezért gyenge vízadó képességű rétegben is jól használható, továbbá az alsó vastag kavicsoszlop következtében a lökésszerű vízkivétel sem okoz problémát. Kivitelezési technológia szerint az ásott kút két típusa különböztethető meg: a normál kivitelű ásott kút és a süllyesztett kút.

Forrás: http://fenntarthato.hu/epites/leirasok/epulet/vizgazdalkodas/vizellatas/kuttipusok-rajzokkal

Átfolyás kapcsoló: Press control. Szivattyúsgépészeteknél használt elektromos berendezés, amely az átfolyást érzékeli, és ennek függvényében indítja, illetve állítja le a szivattyú működését. A szivattyú vezérlése, ami védelmet nyújt a szárazra futás ellen is.

Átfolyó vízmennyiség: Zárt térben egységnyi idő alatt átfolyó víz mennyisége. Mértékegysége a m3/h. vagy l/min.

Balpontos: Olyan beállítható szórófejeket vagy fúvókákat nevezünk balpontosnak, amelyeket egy bal fixponthoz képest lehet jobbra kinyitni.

Bár: Nyomás.

Behúz: A mágnes szelep szolenoidjában acélmag található, ami az elektromos jel hatására „behúzódik” és ezzel megnyitja a szelepet, szabad utat adva a víz áramlásának.

Beltéri: Csak a környezeti hatásoktól - eső, fagy, szél - mentes, beltérben elhelyezhető. Legtöbbször az öntözőrendszer ilyen kialakítású automatikáját hívjuk így.

Betáp: Szleng szakszó. Főnyomócső, Fővezeték.

Béklyó: Másnevén megfúró bilincs, mivel át fogja a vízcsövet és az át fogott csövet meg tudjuk ez által csapolni. Ennek segítségével a vízcsőről vizet tudunk nyerni a szórófejeknek.

Bilincs: Azokat az alkatrészeket nevezzük így, amelyek segítségével rászoríthatjuk a csövet egy tetszőleges alkatrészre. Például kobra bilincs.

Bm: Belső menet, belső menettel ellátott.

Búvárszivattyú: Jellemzően kutakban használt elektromos merülő szivattyú, amely a meghajtott lapátjai segítségével képes szállítani, illetve felemelni a vizet.

Ciszterna: Esővízgyűjtő tartály.

Col: Mértékegység, belsőátmérőt jelöl angol hüvelykben, 1” (col) az 32mm.

1/8";10mm;6mm;
1/4";13.25mm;8mm;
3/8";16.75mm;10mm;
1/2";21.25mm;15mm;
3/4";26.75mm;20mm;
1";33.3mm;25mm;
1.1/4";42.23mm;32mm;
1.1/2";48.25mm;40mm;
2";60mm;50mm;
2.1/2";75.5mm;65mm;
3";88.25mm;80mm;
4";113.5mm;100mm;
5";139mm;125mm;
6";164.5mm;150mm;

Csap: Nyitó-illetve zárószerkezet, amely egy kar vagy fül mozgatásával nyitható vagy zárható.

Csapadék: Az öntözőrendszer vonatkozásában a kijuttatott vizet hívják csapadéknak. Egyébként a levegő páratartalma, és a nyomáskülönbségek miatt a talajra hulló folyékony (eső), illetve szilárd (hó, jég) halmazállapotú víz.

Csapadékintenzitás: Mesterséges vagy természetes csapadék egységnyi idő alatt a talajra hulló mennyisége. 1 m2 felületre kijuttatott 1 liter víz 1 mm-nyi csapadékot jelent. Mértékegysége mm/h.

Csapszekrény: Fedeles csap.

Csepegtető cső: Olyan csővezeték, amely a nyomás hatására perforációin keresztül engedi ki cseppek formájában a vizet. Létezik olyan (izzadó) típus is, amely anyagában engedi át a vizet.

Csepegtetőtest: Csepegtető csőbe szerelt, cseppek formájában öntöző alkatrész. Vízkibocsátása 2, 4, 8l/h. Hagyományos és nyomáskompenzált fajtái léteznek.

Csepegtető gomba: Közvetlenül vagy közvetett (mikrocsővel bekötött) módon a csőre rögzíthető, és szabályozható vízkibocsátású öntöző elem.

Csőhálózat: Az öntözőrendszer teljes vizet szállító csövei, ami behálózza a kertet.

Csővágó: A kpe és lpe csövek vágására használt olló.

Dinamikus nyomás: Zárt, nyomás alatt lévő, keringetett közeget tartalmazó rendszerben a nyomás két elemből tevődik össze: statikus és dinamikus nyomásból. A dinamikus nyomás a teljes nyomásnak azt a hányadát jelöli, amely a csőben áramló közeg sebességéből adódik.

Drén: Vízelvezető réteg, gyakran mosott kő.

Drénréteg: Kavicságy

Drénszelep: A víznyomására elzáró, a víznyomás megszűnésére kinyitó automata rugósszelep, amely az adott csőhálózat vizét az öntözés után leengedi a csőből.

Elektromos vezeték: Az öntözéstechnikában jellemzően az automatikát a mágnes szelepekkel összekötő elektromos vezeték, amelyen az automatika azt az elektromos jelet küldi a szelepnek, amely hatására az megnyílik. Az elektromos vezeték keresztmetszetét és az érszámát az automatika és a szelepek közti távolság, illetve a szelepek száma határozza meg.Más nevén kábel.

Esőérzékelő: A túlöntözés elkerülése, és a víztakarékosság érdekében működő szabályozó műszer, ami blokkolja az öntözőrendszert, ha esik az eső. Rádiós és vezetékes (hagyományos) kivitelben is kapható. Állítható érzékenységű 3-30 mm tartományban.

Esővízgyűjtő tartály: Egy (műanyag, vagy beton) tartály, amely arra szolgál, hogy a tetőn összegyűlt nagy mennyiségű esővizet összegyűjtse és tárolja. Süllyesztett, vagy felszín feletti is lehet.

Érzékelő: Esőérzékelő, Fagyérzékelő, Talajnedvességérzékelő.

Fagyérzékelő: Továbbfejlesztett érzékelő, amely az esőérzékelés mellett a fagyot is érzékeli. A fagyhatár közelében (2C) blokkolja az öntözést, így megvédi a berendezést a fagykártól, míg a növényeket is a sokkhatástól! Rádiós és vezetékes (hagyományos) kivitelben is kapható.

Fagyhatár: A talajban lefelé haladva az a pont, ahol nem fagy tovább meg a talaj. 80cm.

Fedeles csap: Földbe süllyesztésre kitalált, fűzöld fedelű csapszekrény. Praktikus megoldása a kerti csap diszkrét elhelyezésnek a fűben, vagy a kertben. Az öntözőrendszer főnyomócsövére, vagy annak leágazására szereljük.

Fejbekötő cső: Flexibilis cső, amely a szórófejek bekötésére szolgál.

Fejkiosztás: A szórófejek elrendezése a kertben. A kert adottságainak, és a szórófejek hatótávolságának megfelelő elrendeződés.

Fejtől-fejig öntözés: Az öntözés egyik legismertebb alapelve és axiómája a szórófejtől – szórófejig terjedő öntözés. Az iskolaöntözés, amikor a szórófejeket egymáshoz képest akkora távolságra telepítjük, hogy azok szórási kapacitása pont a másik szórófejig tartson. Amikor így öntözünk, akkor közelítjük meg leginkább a legegyenletesebb öntözést.

Feles: 20-as. 20 mm átmérőjű, szabvány.

Fix fúvóka: Olyan fúvóka, amely vízkilépési szöge nem állítható, tehát fix.

Flex: Körfűrész, egy elektromos kéziszerszám.

Flexibilis: Rugalmas, hajlékony. A szórófejek felfüggesztésénél, illetve szivattyús gépészeteknél használunk ilyet. Van gumi, illetve fémbevonatos flexibilis cső is.

Forduló: Szleng szakszó. L alakú idom, azaz derékszögű. Az egyik végén a csövet rögzíthetjük hozzá, míg a másik végén egy belső vagy külső menet (Bm, Km) található.

Főnyomócső: Olyan vízcsőszakasz, amely közvetlenül látja el a szelepeket a vízforrásból érkező vízzel. Jellemzően állandó nyomás alatt van, kivéve, ha mesterszelep van a legelején, vagy, ha szivattyú táplálja a vizet, amit egy indító relé működtet.

Fővezeték: Főnyomócső.

Fúrt kút: A kútfúrást általában nagyobb mélységű kutak létesítése esetében alkalmazzák, de nem kizárt kis mélységű kialakítása sem. A fúrt kút csak jó áteresztőképességű vízadó rétegben szolgáltat elegendő vízhozamot. A vízáteresztő-képesség által meghatározottnál nagyobb vízigény esetén, a szűrőzött csőszakasz körül kavicsköpenyt alakítanak ki, amely megnöveli a kút hatékony átmérőjét, és ez által a kitermelhető vízhozamot. A talajvízre telepített fúrt kút általában egyrétegű béléscsővel készül.

Forrás: http://fenntarthato.hu/epites/leirasok/epulet/vizgazdalkodas/vizellatas/kuttipusok-rajzokkal

Fúvóka: A szórófejekbe szerelhető alkatrész, amellyel szabályozhatjuk a kiáramló vízsugár távolságát, szórásképét, kilépési szögét, valamint víz mennyiségét.

Gerincvezeték: Főnyomócső.

Golyóscsap: A víz útjának a tetszőleges elzárására és megnyitására szolgáló szerkezet. Általában egy kar vagy egy fül segítségével lehet nyitni, illetve elzárni. A szerkezet úgy működik, hogy a belsejében van egy átfúrt golyó, amelynek tengelyirányú mozgatásával lehet az átfolyó víz útját leszűkíteni vagy elzárni.

Gumigyűrű: Gumiból készült O gyűrű, ami a két elem megszorításakor elzárja a víz útját, ezzel tömíti a hézagot. Megakadályozza a csepegést.

Gumigyűrűs közcsavar: Gumiból készült O gyűrűvel ellátott közcsavar, amely a betekerését követően a két elem között szigetel, elzárja a víz útját.

Gumikábel: Gumival bevont elektromos kábel, amit leginkább vizes környezetekben történő alkalmazásra javasolt. Használata elterjedt a merülő szivattyúk elektromos megtáplálásánál.

Gyantás zsugorcső: Gyantás belsejű, hő hatására méretre zsugorodó szigetelő anyag, amit elektromos kábelek toldásánál használnak a külső vízmentes szigetelésre.

Hálózati víz: Az a víz, amit a szolgáltatótól a hálózatból veszünk. Vezetékes víz.

Háromnegyedes: 25-ös, 25 mm átmérőjű, szabvány.

Hidrociklon: Homokleválasztó. Mechanikai úton választja le a homokot a kútból szállított vízből úgy, hogy a homok a fajsúlyánál fogva egy centrifugált vízmozgás következtében a falához csapódik, majd alul összegyűlik. A homok mennyiségének függvényében szükséges a tartályát üríteni.

Hidrofor tartály: A szivattyús gépészeteknél sűrűn használatos, a víznyomását szabályozó és kiegyenlítő tartály. Szerepe a kis vízelvétel biztosítása a szivattyú ki-bekapcsolása nélkül. A tartály mérete néhány literestől a több száz literesig is terjedhet. Jellemző kiegészítője a nyomáskapcsoló.

Hobbi öntözőrendszer: Nem professzionális elvárásoknak megfelelő öntözőrendszer.

Hollandi: Rögzítésre szolgáló szerkezet, ami a szerkezeti hossz megváltoztatása nélküli, egyszerű szerelhetőséget és oldhatóságot biztosít. Merev csőhálózatokon célszerű alkalmazni, ahol az alkatrészek cserélése és karbantartása időnként szükségessé válhat.

Homokleválasztó: Hidrociklon.

Horganyzott: Fémes elem (cink), a fémeket vonják be vele a korrózió elkerülése érdekében.

Hunter: Professzionális amerikai öntözőrendszer alkatrészeket gyártó, nagy múltú cég márkaneve.

Idom: A vízcsővezeték rögzítésére, elosztására, átalakítására, megtoldására használatos műanyag vagy réz elemek.

Impulzus: Jel.

Indítási idő: Az időpont, amikor az öntözőrendszer működésbe lép.

Indító relé: Szivattyúindító relé.

Induló: Szakmai szleng szó. A mágnes szelepek és a vízcsővezetékekkel összekötésére alkalmas tokos idom.

Jel: Elektromos impulzus, amit a vezérlő automatika ad le a szelepeknek.

Jelkábel: Elektromos kábel, amivel egy elektromos impulzust (jelet) szállítunk.

Jobbpontos: Olyan beállítható szórófejeket vagy fúvókákat nevezünk balpontosnak, amelyeket egy jobb fixponthoz képest lehet balra kinyitni.

Kábel: Az elektromos impulzus szállítására való vezeték.

Karmantyú: Mindkét oldalán belső menettel ellátott idom.

Kavicságy: Drén. Vízelvezető szerepe van. Az öntözőrendszer zónáit irányító szelepek leggyakrabban süllyesztett módon vannak elhelyezve a földben, egy erre kialakított szelepdobozban, amelynek az alja nyitott. Ide gyakran egy 20-30 cm mélységben kavicsot helyeznek el, ami elvezeti a szelepektől az ott lecsapódott vagy összegyűlt nedvességet.

Kavitáció: „A kavitáció egy fizikai jelenség, mely akkor következik be, ha egy anyag folyadék fázisból hirtelen gáz fázisba megy át a nyomás esése következtében. Ha a folyadék sebessége hirtelen megnő, akkor az energiamegmaradás törvénye értelmében (Bernoulli törvénye) a nyomása leesik. A keletkező gőzbuborék, ha az áramlás mentén olyan helyre ér, ahol a nyomás nagyobb az ottani hőmérséklethez tartozó telítettgőz nyomásnál, a buborék hirtelen összeroskad, az egymásnak csattanó folyadékfelületek erős akusztikus lökéshullámot keltenek, ami egyrészt erős zajjal, rezgéssel, másrészt a környező szilárd testek eróziójával jár. Ilyen eset fordul elő például nem teljesen elzárt vízcsap szűk áramlási keresztmetszetében, szivattyúknál vagy hajócsavaroknál. Szivattyúknál, ha a jelenség kiterjed az egész áramlási keresztmetszetre, a vízoszlop el is szakadhat, és a szivattyú nem képes folyadékot szállítani.”

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kavit%C3%A1ci%C3%B3

Kiegyenlítő tartály: Hidrofor tartály.

Kifúvatás: Az öntözőrendszert téli víztelenítése, amit kompresszoros kifúvatással végzünk el.

Kifújás: Kifúvatás.

Kisfej: Szakmai szleng. A spray típusú szórófejeket hívjuk kisfejnek, mivel kis távolságra vannak kitalálva, illetve a méretik is kisebb a többitől.

Kisvég: Szakmai szleng. 1”-os külső menetben végződő tokos könyökidom, amit a cső végére szerelünk.

Km: Külső menet, külső menettel szerelt.

KPE: Műanyag egy fajtája, amiből az öntözőrendszerek építésekor a vízcsőhálózat készül. Kemény polietilén cső.

KPE olló: Csővágó olló.

Kobra bilincs: A 16-os, illetve 20-as csövet egy idomhoz rögzítő fém bilincs, amely összepattintható.

Kóc: Kenderkóc, a horganyzott vagy réz alkatrészek tömítésére, szivárgásmentesítésére szolgáló anyag. Kenderből készül.

Kompresszor: Elektromos vagy erősebb fajtáinál benzinmotoros készülék, amely sűrített levegőt hoz létre a tartályában. Ezzel a sűrített levegővel végezzük az öntözőrendszerek kifúvatását.

Kompresszoros kifúvatás: Az öntözőrendszerek téli vízeltávolítási eljárását, kompresszorral való kífújását jelenti.

Kör: Szleng szakszó. Az öntözőrendszer egy zónáját hívjuk egy önálló körnek. Például egy olyan zónát, amin csepegtető cső végzi az öntözést csepegtető körnek hívjuk. Továbbá az öntözőrendszer programozható irányítását végző automatikában beprogramozott 1-es zónát, 1-es körnek nevezzük.

Körcikk: A kör középpontjától kifelé haladva egy tetszőleges szögben átfogott terület.

Közcsavar: Mindkét oldalán külső menettel ellátott idom.

Könyökidom: L alakú idom, melynek mind a két végét csatlakoztatni tudjuk a vízcsőhöz, vagy csak az egyik végét, míg a másik végén menettel haladhatunk tovább. Arra szolgál, hogy be-, le-, fel-, fordulni tudjunk a csővel, vagy tudjunk rászerelni.

K-Ran: Professzionális amerikai öntözőrendszer alkatrészeket gyártó, nagy múltú cég márkaneve.

Kültéri: (Outdoor) A környezeti hatásoknak kitett kültéren is elhelyezhető. Legtöbbször az öntözőrendszer ilyen kialakítású automatikáját hívjuk kültéri automatikának.

Kültéri doboz: Általában beltéri vezérlő automatikák kültéri felhasználásához gyártott szerelhető doboz.

Lábszelep: Általában felső szívású szivattyúk szívóágának a végre szerelt réz, vagy műanyag alkatrész (szelep). Ez gátolja meg, hogy nagyobb szennyeződést szívjon fel a szivattyú, valamint üzemen kívüli időszakban a víz a csőből visszafolyjon a kútba, ezáltal a szivattyú rendszeréből is távozva nehezítse vagy megakadályozza annak üzemelését.

LCD panel: Nyomtatott áramkörök által elektromosság hatására működő panel, kristályszerkezetű kijelzővel.

Lebegő szennyeződés: A vízben oldott nagyon finom szennyeződés.

Leszúró tüske: A csepegtető cső, vagy más vékony átmérőjű LPE cső talajhoz rögzítésére szolgáló tüske.

LPE: Műanyag egy fajtája, amiből az öntözőrendszerek építésekor a vízcsőhálózat egyes, kisebb nyomású részei készülnek. Lágy polietilén cső.

Lock tite: Tömítő anyag márkaneve.

Mágnes szelep: Feszültség (230V, 24V, 9V) hatására nyitó elzáró szelep, amivel az öntözőrendszer zónái vezérelhetők. A hagyományos öntözőrendszereknél a 24V-os és a 9V-os szelepeket használjuk, a vezérléshez szükséges jelet (feszültség) az automatikától kapja.

Manométer: Nyomásmérő.

Megfúró bilincs: Béklyó.

Membrán: Az öntözéstechnikában jellemzően a mágnes szelepben lévő tányérszerű gumi alkatrészt jelenti.

Menet: Csigavonalú spirál csavarorsó külső és csavaranya belső felületén; mélyedések sora, amelyek összeillesztve (egymásba csavarva) biztos rögzítést tesznek lehetővé.

Forrás: http://wikiszotar.hu/wiki/magyar_ertelmezo_szotar/Menet

Menetsűrűség: Két csigavonalú spirál közti távolság adja meg a menet sűrűségét.

Merülő szivattyú: Elektromos szivattyú, amelyet vízben helyeznek el, és onnan emeli fel a lapátjai segítségével a vizet.

Mesterszelep: Egy közönséges mágnes szelep, bár mesterszelepnek inkább az erősebb típusokat használjuk. Az öntözőrendszer főnyomócsövének (lehetőleg) az elejére van beépítve azért, hogy a főnyomócső teher mentesüljön az állandó nyomás alól. Ez egy biztonsági megoldás, amivel következménykárok kerülhetők el.

Metrikus: Mértékes, mértékre vett. A szórófejekhez adnak meg a gyártók egy metrikus táblázatot, amely azt mutatja, hogy egy adott nyomás mellett milyen távolságot fog a szórófej elérni, valamint azt is, hogy melyik fúvókánál és mennyi vízfogyasztással.

Metrikus táblázat: Metrikus.

Mikrocső: Másnevén spagetti cső. Mikroszórók, csepegtető gombák bekötésére szolgál.

Mikroszóró: Közvetlenül a csőbe szúrható, vagy fixen pálcára szerelt, kis vízkibocsátású, permetszerűen terítő öntöző elem. Sziklakertek, bokorcsoportok, melegházak öntözésére kiváló.

Mini: Szakmai szleng szó. A Minipro, illetve a mini8-as kisrotoros szórófej neve.

Nagyfej: Szakmai szleng szó. A közép -, illetve a nagy rotoros szórófejeket hívjuk nagyfejeknek, amelyek közép-, illetve nagytávolságok megöntözésére valók.

Nagyvég: Szakmai szleng. 3/4”-os külső menetben végződő tokos könyökidom, amit a cső végére szerelünk.

Normál kivitelű kút: Ásott kút.

Norton kút: A Norton-kút tömör heggyel felszerelt, a vízadó réteg szintjén perforált acélcső, melyet veréssel hajtanak le a vízadó rétegbe. Átmérője 80-100 mm, mélysége 10-15 m. A perforált csőszakaszt szűrőszövet boríthatja. Verés közben a szűrőszövet könnyen megsérülhet és ekkor - homokos vízadó réteg esetén - a kút rövid idő alatt eltömődhet.

Forrás: http://fenntarthato.hu/epites/leirasok/epulet/vizgazdalkodas/vizellatas/kuttipusok-rajzokkal

Nyomás: A nyomás fizikai mennyiség, az anyagok egyik fizikai jellemzője. A nyomás mértékegysége a bar; 1 bar hozzávetőlegesen 10 m vízoszlop súlyával egyenlő. Ezt az energiát használjuk az öntözéstechnikában arra, hogy a vizet eljuttassuk a kívánt helyre az öntözőrendszeren keresztül.

Nyomáskapcsoló: Elektromos alkatrész, amely a szivattyú szabályozását végzi. Ha nyomáscsökkenés keletkezik a rendszerben, akkor elindítja a szivattyút, ha eléri a nyomás felsőhatárát, akkor lekapcsolja a szivattyút. A nyomáskapcsolón az alsó és a felső értékek szabályozhatók. A nyomáskapcsolót jellemzően egy hidrofor tartályra szerelve találjuk.

Nyomásmérő: A víznyomás mérésére alkalmas műszer. Szokásos tartománya: 0-10 bar, de a jobb karakterisztikájú mérők min. 15 - bar nyomásig mérnek.

Nyomásveszteség: Amikor az áramló víz a súrlódás, vagy az emelkedés következtében veszít a nyomásából.

Nyomóág: A szivattyúkon az a csővezeték, amelyen a szivattyú emeli vagy tolja a vizet az öntözőrendszerbe.

Orbit: Professzionális amerikai öntözőrendszer alkatrészeket gyártó, nagy múltú cég márkaneve.

Osztó: Szakmai szleng szó. A mágnes szelepek és a hozzájuk tartozó szerelvények együttese.

Önfelszívó szivattyú: Szárazbeépítésű szivattyú, amely egy szívóágon keresztül szívja fel a vizet és nem vízálló kiképzésű. Ellentétben a merülő szivattyúkkal, amelyek a vízbe helyezve tolják fel a vizet.

Öntözési idő: Az időtartam, ameddig egy zóna öntöz, tehát működésben van.

Öntözési nap: Azok a napok, amikor az öntözőrendszer megöntözi a kertet.

Öntöző elem: Szórófej, mikroszóró, csepegtetőcső, csepegtető gomba, stb…

Perforáció: Átlyukasztás.

Pipa: A szórófejek egyfajta flexibilis bekötésére használható menetes könyökidom.

Press control: Nyomás kapcsoló, de nálunk az átfolyás kapcsolót hívjuk így.

Professzionális: Abban az adott dologban kimagaslóan jó, profi.

Professzionális öntözőrendszer: Speciális a legmagasabb öntözéstechnikai elvárásoknak megfelelő profi öntözőrendszer.

Program: Az automatikába (vezérlő egység) táplált információ együttes, aminek alapján megvalósul a kívánt öntözés.

Puffer tartály: Hidrofor tartály, kiegyenlítő tartály.

Rádiós: Rádió jellel irányított, vezeték nélküli jelátvitel.

Rain-Bird: Professzionális amerikai öntözőrendszer alkatrészeket gyártó, nagy múltú cég márkaneve.

Relé: Lásd, Szivattyúindító relé.

Resetelni: Újraindítani, gombnyomással újra működésbe hozni.

Roppantós: Szakmai szleng szó. A KPE idomokat a vízcsőre úgy lehet felszerelni, hogy a végüknél egy műanyag alkatrészt erősen tekerve kell megszorítani, „rároppantani”. Innen a kifejezés, hogy roppantós idom.

Rotátor: Egy igen széles körben elterjedt fúvóka típust hívunk rotátornak, amelyből a víz, forgó mozgással áramlik ki.

Rotor szerkezet: A rotoros szórófejek forgószerkezete.

Rotoros szórófej: Forgást végző szórófej. Ezek a szórófejek a rotorszerkezetüknek köszönhetően a beállított szög tartományában ide-oda forogva, egy sugárban terítve a vizet működnek. Általában nagyobb, nyitott területeken alkalmazzuk.

Sávszóró: Sávszóró fúvóka, amely képes négyzetes formában öntözni, a körcikk helyett.

Spagetti cső: Mikrocső.

Spray szórófej: Esőztető vagy permetező szórófej. Jellemzően a kis és tagolt területekre alkalmazható, változatos módon felhasználható szórófej, amely a fúvókák széleskörű lehetőségével variálhatók.

Sodrony: Jellemzően fémből készült szálak összesodrásával elért nagyon magas szakítószilárdságú kötél.

Súrlódási veszteség: A súrlódás következtében létrejövő nyomásveszteség, amelyet az áramló víz zárt térben szenved el.

Süllyesztett: Az öntözéstechnikában a föld szintjével párhuzamosan, a földbe elhelyezett alkatrészt jelent.

Süllyesztett kút: A süllyesztett kút meghatározó méretei a belső átmérő és a mélység. Ezek határozzák meg a kút anyagát is. A belső átmérő 0,8 - 3,0 m között változik. A kiesebb átmérőjűek rendszerint kisebb mélységűek és többnyire előre gyártott kútgyűrűből készülnek.

Forrás: http://fenntarthato.hu/epites/leirasok/epulet/vizgazdalkodas/vizellatas/kuttipusok-rajzokkal

Standard: Irányadó, szabvány. Az öntözéstechnikában még egy szelepdoboz méret neve is.

Startidő: Indítási idő. Az időpont, amikor az automatika elindítja az öntözőrendszert.

Statikus nyomás: A zárt térben lévő közeg nyomását jelenti.

Szabvány: A szabvány elismert szervezet által alkotott vagy jóváhagyott, közmegegyezéssel elfogadott olyan műszaki (technikai) dokumentum, amely tevékenységre vagy azok eredményére vonatkozik, és olyan általános és ismételten alkalmazható szabályokat, útmutatókat vagy jellemzőket tartalmaz, amelyek alkalmazásával a rendező hatás az adott feltételek között a legkedvezőbb. A magyar szabványokat az 1995. évi XXVIII. törvény szabályozza.” http://hu.wikipedia.org/wiki/Szabv%C3%A1ny

Szárazbeépítésű szivattyú: Önfelszívó szivattyú.

Szárazra futás: Amikor a szivattyú vízbeáramlási nyílásai, vagy a szívóág környezetéből a víz teljesen vagy részlegesen elfogy.

Szekció: Egy bizonyos terület. Az öntözéstechnikában egy adott zónát jelent.

Szelep: Mágnes szelep.

Szelepdoboz: A szelepek elhelyezésére és védelmére szolgáló, földbe süllyesztett műanyag akna. Mérete az elhelyezett szelepek számától függ. Standard méretekben kapható. A legkisebbtől kezdve mini, junior, standard és a legnagyobb jumbó kivitelben.

Szelepkötő: A szelepek egymáshoz kötésére szolgáló idomok. Leggyakrabban hollenderes idomok.

Szerelvény: Csővezetékek és csővezetéki elemek együttese.

Szivattyú: Az öntözéstechnikában legtöbbször egy elektromos motor, amely képes a vizet nyomással szállítani. Alapvető működését szerint osztályozva kétféle szivattyú típus van, a szárazbeépítésű és a merülő.

Szivattyúindító relé: Váltóáramú kapcsoló, amely az automatika által kiadott 24 V feszültség hatására kapcsolja be a szivattyúba kötött áramot. A szárazra futás elleni védelem ilyenkor mindenképpen szükséges, hiszen ez a rendszer nem érzékeli azt, hogy a kútban található-e víz.

Szivattyús gépészet: A szivattyú, a vezérlése, a puffer tartály, és bármi kiegészítő alkatrész, ami felhasználásra került a gépészet kiépítésénél.

Szívóág: A szárazbeépítésű szivattyúk sajátossága az, hogy egy csövön keresztül szívják ki a vizet a vízforrásból, majd egy nyomóágon keresztül biztosítják az öntözőrendszerbe.

Szoknya: Szleng szakszó. A mélykút szivattyúk elhelyezésénél, ha nincs meg a szivattyú hűtéséhez megfelelő vízáramlás, akkor egy csőbe helyezik el a szivattyút, hogy az áramlás felgyorsuljon. Ezt a csövet hívják szoknyának.

Szórási sugár: A szórófej hatótávolsága. Az a tartomány, ameddig a szórófej elöntöz.

Szóráskép: A vízkép, amit a szórófejből kiáramló permetszerű víz alkot.

Szórófej: Az öntözőrendszer leggyakoribb öntözést végrehajtó eleme. Két alapvető típusát különböztetjük meg: a spray típusú (esőztető) szórófejeket, illetve a rotoros (forgó) szórófejeket.

Szórófejház: A szórófejek külső műanyag burkolata, ami tubusszerű, és a szórófej belső szerkezete körül van.

Szolenoid: A mágnes szelep része. A mágnes szelep nyitását és zárását irányító elektromos alkatrész. Működése nagyon egyszerű, mert amikor a szolenoidot áram éri, akkor az elektromágnesesség a benne lévő vasmagot egy rugó ellenében felhúzza, és a szelep megnyílik.

Szűkített: Egy menetméretről egy másik, kisebb menetméretre szűkülő idom.

Szűrő: Műanyag vagy fémhálós betéttel tisztító szerkezet, amelyen a víz átáramlik és a szennyeződés mechanikai úton fennakad.

Talajnedvesség érzékelő: Olyan - általában bonyolultabb műszer -, amely a talaj nedvességét érzékelve irányítja az öntözést.

Talajvíz: Ha több csapadékvíz szivárog a talajba, mint amennyit elraktározhat, a felesleg a mélybe szivárog, és a felszínhez legközelebb elhelyezkedő vízzáró réteg (pl. agyag) fölött felhalmozódik. A legfelső vízzáró réteg fölött felgyülemlő víz a talajvíz.

Forrás:http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/foldrajz/termeszetfoldrajz/szarazfoldi-vizkeszlet/felszin-alatti-vizek

Teflonszalag: Elsősorban műanyag menetekhez való tömítő anyag, amely megszünteti, illetve megelőzi a víz szivárgását.

Téliesítés: Kifúvatás.

Természetes vízforrás: Olyan vízforrás, ami a természetben előfordul. Ilyen például a tó, vagy a patak.

Trajektória: Kiemelkedési szög. Jellemzően a vízsugár szórófejből történő kilépési szögére értjük.

Tokos: Csövek egymáshoz és más alkatrészekhez való rögzítésére szolgáló technika.

Toldó: A vízcsövek egymáshoz kötésére való egyenes idom, amely mind a két végén alkalmas a cső rögzítésére.

Toro: Professzionális amerikai öntözőrendszer alkatrészeket gyártó, nagy múltú cég márkaneve.

Tömítő anyag: Szivárgásmentesítésére való anyag. Például kóc, vagy teflonszalag.

Tubus: Szórófejház.

Túlöntözés: A talaj és fényviszonyokhoz, valamint a növények vízigényéhez képest több, nagyobb mennyiségű öntözés.

Ürítő csap:

 1. A fagyhatár (80cm) alá szerelt speciális csap, amely megnyitásakor a kerti csap fagyhatár felett lévő részéből elszivárog a víz. Ezzel meggátolva a annak szétfagyását.
 2. Az öntözőrendszer egy pontjára felszerelt golyóscsap, amire csatlakoztatva a kompresszort elvégezhető a kompresszoros kifúvatás.

Ürítő szelep: Drénszelep

Végdugó: Vizet szállító cső végének lezárására szolgáló idom. Lehet tokos, vagy menetes is.

Vert kút (norton kút): A vert kutak többnyire csak kis vízhozamok kielégítésére alkalmasak, jó hatásfokkal csak kavicsos vízadó rétegben alkalmazhatók. Létesítésére elsősorban az ismert mélységű (optimálisan 4-6 m közötti) homokos kavics vagy kavics vízadó réteg alkalmas.

Forrás: http://fenntarthato.hu/epites/leirasok/epulet/vizgazdalkodas/vizellatas/kuttipusok-rajzokkal

Vezérlő: Automatika.

Vezetékes víz: Hálózati víz.

Visszacsapó szelep: Olyan szerkezet, amelyet az áramló víz nyit meg és tart nyitva. Az áramlás megszűnésekor elzárja a víz útját az áramlással ellenkező irányba. Vannak rugós, valamint rugós-membrános visszacsapó szelepek is.

Visszafolyás gátló: Amikor a szórófejeket lejtős területekre telepítjük, akkor a lejtésből fakadóan a víznek nyomása keletkezik a lent elhelyezkedő szórófejeknél, amelyekből ez által szivárogni fog a csőhálózatban megrekedt víz. A visszafolyás gátló a szórófejekből megakadályozza ezt a szivárgást.

Vízcső: Vízszállításra használatos, vagy vizet szállító cső.

Vízforrás: Az öntözőrendszer megtáplálásához használatos vízvételi hely. Leggyakrabban a hálózati víz, azonban ez lehet alternatív vízforrás (kút, esővízgyűjtő), vagy természetes (patak, tó) vízforrás is. Lehet ezek kombinációja is.

Vízhozam: Az egységnyi idő alatt átfolyó víz mennyisége.

Vízkalapács: Ez egy nagyon erőteljes és veszélyessé válható jelensége a csőhálózatokban áramló víznek. Ilyenkor a víz egy pillanatra nagyon nagy erővel megüti a csőhálózat egy vagy több részét, a szokásos nyomás többszörös értékével. Vízelzáró szerkezetek nyitásánál és zárásánál alakulhat ki, amit erős rezgések és hanghatások kísérnek. A budai oldalon gyakrabban figyelhető meg, de bizonyos szivattyús gépészetek sajátossága is.

Vízkilépési szög: Amilyen szögtartományban hagyja el az öntöző elemet a víz.

Vízkonnektor: Vízvételi szerkezet, amelyet folyamatos nyomás alatt álló szakaszokra szerelnek, vagy olyan szakaszokra, ahol a nyomásesés következtében a szivattyús gépészet elindítja a vizet. Zárható fedelű és földbe süllyeszthető szerkezet, amelyből egy idom segítségével nyerjük ki a vizet. Tulajdonképpen egy visszacsapó szelep.

Vízsugár: Az összefüggő vízpermet kiáramlása a szórófejből.

Víztelenítés: Kifúvatás.

Zóna: Az öntözőrendszer szekciókra (zónákra) van felosztva annak érdekében, hogy a legoptimálisabb öntözést produkálják. Az egyszerre működő szórófej csoport, vagy a csepegtetőcsövek mind egy zónához tartoznak.

Zónavezeték: Egy adott zónához tartozó összes csővezeték.

Zsírszigetelésű kábelcsatlakozó: Az elektromos kábelek összekötésére és vízhatlanságára kiképzett hüvely, illetve csatlakozó persely, amelyben a vízmentességet egy zsírszerű szilikonos anyag képezi.

Zsugorcső: Gyantás zsugorcső.

YSLY kábel: Nagyon magas minőségű, hosszú jelvezetési képességű elektromos kábel neve.

Öntözéstechnikai termékek magyar nyelvű leírásai

K-Rain vezérlők

 

K-Rain RPS 46 vezérlőegység

K-Rain-RPS-46

Letöltés

K-Rain RPS 469 vezérlőegység

K-Rain-RPS-469

Letöltés

K-Rain RPS 1224 vezérlőegység

K-Rain-RPS-1224

Letöltés

K-Rain RPS 616 vezérlőegység

K-Rain-RPS-616

Letöltés

 

Orbit vezérlők

 

Orbit pocket star vezérlőegység

Orbit-pocket-star

Letöltés

Orbit pocket star ultima vezérlőegység

Orbit-pocket-star-ultima

Letöltés

Orbit easy set logic vezérlőegység

Orbit-easy-set-logic

Letöltés

Orbit ST 2RF vezérlőegység

Orbit-ST-2RF

Letöltés

Orbit STS vezérlőegység

Orbit-STS

Letöltés

Orbit HT 6-os vezérlőegység

Orbit-HT-6

Letöltés

 

Esőérzékelők

 

Orbit RX 1,5 eső- és fagyérzékelő

Orbit-RX 1

Letöltés

Orbit RX 2 vezetéknélküli eső- és fagyérzékelő

Orbit-RX-2

Letöltés

 

Fúvókák

 

K-Rain Rotary fúvókák

 K-Rain Rotary fúvókák

Letöltés

 

Katalógusok

K-Rain-termekkatalogus

K-Rain Termékkatalógus

Letöltés

A következő kisfilmben egy kész kertben mutatom be a gyeptéglák kivételét, majd az öntözőrendszer árokba helyezését követően, a gyeptéglák visszahelyezését.

Tartalom:
Garancia! De mire?
Teljeskörű garancia
Öntözőrendszer átadás-átvétel
K-Rain és az Orbit

Garancia! De mire?

Mennyi garancia van az öntözőrendszerre?Tapasztalatom szerint ez a téma nagyon sok embert érdekel, és mégis nagyon keveset beszélnek róla.

Javaslom, hogy a kapott árajánlatban ezt jól nézze meg, és a megállapodásban ezt ne felejtse el átbeszélni!

Két év garancia? Ez mit jelent?

Két év garancia az öntözőrendszer telepítésből fakadó hibákra, vagy két év garancia az öntözőrendszer alkatrészeire?

Ez nem mindegy, mivel egy komolyabb öntözőrendszer vezérlő 50-60 ezer forintba is kerülhet. Lecserélni és beprogramozni maximum fél óra.

 

 

Teljeskörű garancia

A teljeskörű garancia azt jelenti, hogy nem csak az öntözőrendszer telepítésre, de a beépített alkatrészekre is egyaránt vonatkozik. Ha nem így van, akkor nem teljeskörű a garanciavállalás.

Vonatkozik továbbá arra, hogy a kertjét olyan állapotban kapja vissza, hogy abban a növények nem pusztultak ki az öntöző telepítése közben, a fű nem lett kitaposva, és burkolatok sem süllyednek meg, ami alatt át kellett vezetni az öntözőcsöveket, kábeleket.

Én két év teljeskörű garanciát vállalok!

Ezért csak azt kérem, hogy az öntöző téliesítését szakszerűen elvégezhessem, ezzel megelőzve a meghibásodások okának minimum 50%-át. Ha ezt nem tehetem, akkor nem tudom teljeskörűen vállalni a garanciát, hiszen egy helytelen téli karbantartásból fagyási károk származhatnak.

Öntözőrendszer átadás-átvétel

Öntözőrendszer átadás és átvétel

E következőkben azokat az adatokat írom le, amelyek segítségével könnyen meggyőződhet arról, hogy a kertjében elkészült öntözőrendszer megfelelően lett-e letelepítve.

Árajánlat alapján van elkészítve?
Amikor az öntözőrendszer telepítése befejeződött, és az átadás megkezdődött, akkor győződjön meg róla, hogy az eredeti árajánlat alapján készült-e el az öntöző. Igen gyakran előfordul, hogy nem látható okoknál fogva, vagy a kivitelezés kezdetére módosult kert miatt az öntözőrendszert másképp kellett megépíteni. Ez leggyakrabban nem számottevő módosítás, de az okára azért érdemes rákérdezni.

Ellenőrző lista
A következő lista alapján egy laikus ember számára is könnyen felismerhető válnak a gyakori telepítési hibák:

 • 1. Ha a talajfelszín síkjából kilógnak a szórófejek.

HELYES: A rejtett szórófejeknek a talajfelszín síkjában, vagy alatta 1-2 cm-rel van szakszerűen a helyük. Ne tévessze meg a nem kiemelkedő szórófejek, vagy a mikroszórók, mivel ezek helye a földfelszín felett van.

 

 • 2. Ha a talajfelszín síkjából kilóg a szelepakna, vagy rejtett vízcsap, vagy a vízkonektor.

HELYES: Ezeknek az elemeknek a talajfelszín síkjában kell helyesen beépítve lenni. Szintén 1 cm eltolódás nem igen számít, de ha jobban kilóg, akkor akadályozhatja a fűnyírásban, vagy akár el is lehet benne botlani.

 

MEGJEGYZÉS: Az 1. és 2. pont esetében is előfordulhatnak olyan esetek, amikor képtelenség lejjebb helyezni az adott elemet, mert akadályoztatva van, mondjuk egy a földben lévő betonelemtől.

Ha a próbaöntözés alatt száraz foltok maradnak, vagy csaknem rögtön felszáradó foltok.

HELYES: Ha a szórófej kiosztás helyesen lett elvégezve, akkor az öntözés egyenletes. Ellenkező esetben maradnak száraz vagy gyéren öntözött területek. További oka lehet még ennek, a helytelen szórófej beállítás, vagy helytelen fúvókamegválasztás.

MEGJEGYZÉS: Elsősorban Budapesten találkoztam olyan helyekkel, ahol hatalmas volt a nyomáskülönbség bizonyos napokon, vagy napszakokban. Ez okozhatja a telepítési hiba látszatát. Mivel ez sosem éjjel volt, ezért az öntözés sikeresen megvalósítható lett éjszaka.

 

 • 3. Ha az esőérzékelő takarásban, vagy részleges takarásban van.

HELYES: Ha az esőérzékelő teljesen takarásmentes helyen van felszerelve, mivel ha nem éri, vagy csak részlegesen éri az eső, akkor nem fog megfelelően működni.

 

 • 4. Ha az esőérzékelőt locsolja valamelyik szórófej.

HELYES: Ha az esőérzékelő úgy van elhelyezve, hogy semelyik öntözőelemből sem kaphat vizet, hiszen akkor már az öntözés közben automatikusan blokkolja az öntözőrendszert.

 

 • 5. Ha a vezérlő automatika nem könnyen elérhető helyen van.

HELYES: Könnyen elérhető helyen van.

MEGJEGYZÉS: Erre nem minden esetben van lehetőség, ezért ez csak abban az esetben hiba, ha lett volna rá jobb hely is, ami tudott volt az öntöző telepítő számára is.

 

 • 6. Ha kültéren, beltéri vezérlő van felszerelve.

HELYES: Ha kültéren kültéri kialakítású vezérlő van felszerelve.

MEGJEGYZÉS: Előfordulnak olyan fedett szaletlik, illetve más helyek a kertben, ahová a beltéri vezérlő elhelyezése is megoldható. A fő szempont ilyenkor az, hogy ne érje semmilyen körülmények között víz. Viszont a tuti, a kültéri.

 

Ne ijedjen meg, ha tapasztal egy hibát!
Nincs oka megijedni, ha tapasztal egy hibát. Nem hiszem, hogy rosszul választott telepítőt, ha az azonnal kijavítja Önnek! Ilyen csak annak „csúszik be”, aki dolgozik.

Az viszont más, ha vonakodva javítja ki, vagy „megmagyarázza”! Sajnos ilyenkor élhet a gyanúval, hogy a földfelszín alatti 95% is hanyagul lett elkészítve.

REMÉLEM ÖN JÓL VÁLASZT!

 

 

A K-Rain és az Orbit

K-Rain - Orbit

A K-rain és az Orbit öntözéstechnikai termékeit a legmagasabb minőségre való törekvés, a megbízhatóság, és a könnyű kezelhetőség jellemzi.

A K-Rain mára már több mint 90 öntözéstechnikai szabadalom tulajdonosa, és a neve fogalom az iparágban. A cég által gyártott öntöző szórófejek minősége eredményeképpen tagja a TOP 3 öntözési világmárkának.

A K-Rain szabadalmai közül használ az ismert Toro és a Hunter cégek is.

Az Orbit cég 40 éves tapasztalati és gyártási háttérrel kínálja a kiemelkedően magas, 2000 terméket számláló palettáját. Így bármilyen körülménynek megfelelő öntözőrendszer készíthető el könnyen és szolid áron.

Kérje árajánlatomat, akár online is!

Öntözőrendszer árajánlat kérés

 Tartalom:


Általában az automata öntözőrendszerről
Tartós az öntözőrendszer?
Javítható az öntözőrendszer?
Alakítható, bővíthető az öntözőrendszer?
Fűnyíróval lehet kárt okozni az öntöző szórófejekben?
Milyen öntöző szórófejek vannak?
Mi az eső és fagyérzékelő szerepe?
Mi a manuális öntözőrendszer?
Mi a hibrid öntözőrendszer?
Az öntözőrendszer egységcsomagok is megfelelnek?
Akkor mihez készült az öntözőrendszer egységcsomag?
Miért a K-Rain vagy az Orbit?

Az öntözőrendszer általános előnyei
Több vizet fogyaszt az öntöző, mint a slagos vagy locsolófejes öntözés?
Mennyi lehet a megtérülési idő?
Mitől víztakarékos az öntözőrendszer?

Az öntözőrendszer karbantartásai
Csak szakember tudja javítani az öntözőrendszert?
Karbantartások szükségesek az öntöző jó állapotban tartásához?
Egyéb karbantartásokat is igényel az öntözőrendszer?
Mi történik, ha hirtelen fagy lett?

Az automata öntözőrendszer kiépítése
Télen is telepíthető az öntözőrendszer?
Kész kertbe is telepíthető öntözőrendszer?
Lehet alternatív vízforrásokról öntözni?
Mekkora bontással jár az öntöző készkertbe telepítése?
Mennyi ideig tart az öntözőrendszer telepítése?
Csak szakember tudja elkészíteni az öntözőrendszert?
Spórolok, ha magam készítem el?

A gyep öntözése
Milyen időnként szükséges a gyepet öntözni?
Mekkora mennyiségben szükséges a gyepet öntözni?
Melyik napszak a legmegfelelőbb a gyep öntözésére?
Mikortól szükséges elkezdeni a gyep öntözését?
Mikor szükséges a befejezni a gyep öntözését?

Általában az automata öntözőrendszerről


Tartós az öntözőrendszer?

Igen, meglehetősen tartós, ha szakszerűen van telepítve és minőségi anyagok felhasználásával készül. Ismerek 20 éve telepített öntözőrendszert is.

Javítható az öntözőrendszer?

Természetesen javítható, alkatrészei cserélhetők.

Alakítható, bővíthető az öntözőrendszer?

Igen, könnyen alakítható és bővíthető a későbbiekben, ha a kert megváltozik.

Milyen öntöző szórófejek vannak?

Általánosságban két fő csoportra oszthatók az öntöző szórófejek. Vannak a spray, azaz a fix szórásképű permetező szórófejek, és a rotoros, azaz forgó szórófejek. Létezik néhány éve egy az előbb felsoroltak ötvözete is, ami a rotary fúvóka.

Mi az eső és fagyérzékelő szerepe?

Az öntözőrendszer működését szabályozó alkatrész, amely az esőben vagy a hajnali fagyban addig blokkolja a működését, míg újra szükségessé válik az öntözés.

Mi a manuális öntözőrendszer?

Kézi vezérlésű, azaz nem automata berendezés. A vezérlő automatika és az elektromos szelepek létrehozta automatikus vezérlés helyett, egyszerűen csapok megnyitásával indítható. Tehát emberi felügyeletet igénylő berendezés. Több infó: Automata öntözőrendszer

Mi a hibrid öntözőrendszer?

A hibrid lehet manuális és automata is. Nem ez határozza meg, hanem az, hogy több öntöző alkatrészeket gyártó cég termékeinek a vegyes felhasználásával készül. Több infó: Automata öntözőrendszer

Fűnyíróval lehet kárt okozni az öntöző szórófejekben?

Csak abban az esetben, ha az öntöző szórófejek elhelyezése szakszerűtlenül történt és nem a földfelszín síkjában van.

Az öntözőrendszer egységcsomagok is megfelelnek?

Nem ajánlom. Egyszerű oka az, hogy minden kert más és más. Ezért kérdem, hogy melyik kerthez egységcsomag?

Akkor mihez készült az egységcsomag?

Jó kérdés!

Miért a K-Rain vagy az Orbit?

A K-Rain fogalom az iparágban, mivel a legtöbb szabadalom tulajdonosa. A leginnovatívabb cégként való fejlesztéseit mindig a felhasználóbarátság, és a magas minőség jellemzi. Az Orbit cég palettája olyan széles, hogy nem létezik olyan speciális helyzet, amire a cég ne fejlesztett volna ki megfelelő megoldást. E két márka ötvözéséből árban, ár-érték arányban verhetetlennek érzem magam.

Az automata öntözőrendszer előnyei

Több vizet fogyaszt az öntöző, mint a slagos vagy locsolófejes öntözés?

Fajlagosan nem, hanem sokkal kevesebbet fogyaszt. Az automata öntözőrendszer speciálisan a leghatékonyabb vízfelhasználásra van kifejlesztve. Természetesen, ha a kert soha, vagy csak ritkán van öntözve, akkor nőni fog a vízfogyasztás. Több infó: Víztakarékos öntözőrendszer

Mennyi lehet a megtérülési idő?

-       Az anyagiak

Ha Ön lelkesen öntözi a kertjét, akkor jelentősen több vizet fogyaszt, mint amennyiből az öntözőrendszer alaposan megöntöz. Amennyiben ez nem így van, akkor a vízfogyasztását meg fogja emelni. Általánosságban véve 3-4 évet mondanak az anyagi megtérülésre.

-       Az idő

Nevéből adódóan teljesen automatán működik. Az öntözési szezon minden reggelén és estéjén megöntözi a kertet. Ezzel akár naponta 2-5 órát (évente 250-600)is megtakaríthat, amit Ön bármi másra fordíthat. Az idő pedig ma igen értékes dolog.

-       Az energia

A locsolás nem nagyon fárasztó dolog, de azért hajnal 3 és 4 óra között – amikor is a legideálisabb az öntözés -, mégsem mindig kellemes. Több infó: Automata öntözőrendszer

Mitől víztakarékos az öntözőrendszer?

Attól, hogy speciálisan az ésszerű vízfelhasználásra fejlesztik már évtizedek óta. Több infó: Víztakarékos öntözőrendszer 

Az automata öntözőrendszer karbantartásai

Csak szakember tudja javítani az öntözőrendszert?

Nem. Egy jó műszaki érzékkel rendelkező ember - véleményem szerint - képes megjavítani egyes hibákat. Én azt javaslom, hogy forduljon szakemberhez, ha meghibásodott.

Karbantartások szükségesek az öntöző jó állapotban tartásához?

Igen! Elengedhetetlen, hogy a téli karbantartásai el legyenek végezve.

Egyéb karbantartásokat is igényel az öntözőrendszer?

Általában nem. De ha például homokoló kútra van csatlakoztatva az öntözőrendszer, akkor olyan heti vagy kétheti karbantartást igényel, amelyet szinte bárki elvégezhet néhány perc alatt. Ilyenkor homokleválasztót, azaz hidrociklont alkalmazok.

Mi történik, ha hirtelen fagy lett?

Ha a fagy csak éjszakai, és nem tartós, akkor nem kell megijedni, mert még kifújható az öntözőrendszerből a víz. Ha tartós, és már több mint két napja van, akkor jelenthet ez problémát.

A korszerű eső és-fagyérzékelő viszont remélhetőleg blokkolta az öntözést, és így legalább a növényei nem kaptak fagysokkot.

Az automata öntözőrendszer kiépítése

Télen is telepíthető az öntözőrendszer?

Igen, télen is folyhat az öntözőrendszer telepítése, de csak abban az esetben, ha a föld nincs megfagyva, vagy nem borítja hó.

Kész kertbe is telepíthető öntözőrendszer?

Igen. Sőt, a munkáink felét már meglévő kertekbe telepített öntözőrendszer teszi ki. Mivel ilyenkor a kert kialakult formájához van igazítva az öntözőrendszer, ezért ez a telepítési forma nagyon pontos. Több infó: Automata öntözőrendszer

Lehet alternatív vízforrásokról öntözni?

Természetesen lehet. Lehet kútról, esővízgyűjtő tartályból, ritkább esetekben előfordul, hogy tóból, vagy patakból is működhet az öntözőrendszer.

Mekkora bontással jár az öntöző készkertbe telepítése?

Látszólag nagy, de valójában nem az. Ez akkor látható igazán, amikor az öntözőrendszer elkészült, és minden visszakerült a helyére. Egyébként csak nagyon ritkán fordul elő az, hogy növényeket, vagy tereptárgyakat kell megmozgatni.

Mennyi ideig tart az öntözőrendszer telepítése?

A kert mérete, tagoltsága és a különböző öntöző megoldások használata határozza meg. Általában egy kisebb kert (100-200 m2)esetében 1-2 nap, míg egy nagyobb, vagy bonyolultabb kert esetében az öntözőrendszer letelepítése 3-5 napot vehet igénybe.

Csak szakember tudja elkészíteni az öntözőrendszert?

Nem. De tizenhat év tapasztalatából nézve csak nagyon kevés öntözőrendszer van ugyanúgy, mint ahogyan azt a nem szakember szerelte össze.

Spórolok, ha magam készítem el?

Ez attól függ, hogy milyen drága az Ön ideje!

Ha ön ezermester típus és jártas a vízszerelés szakmájában is, akkor igen. Bár a szakember által mondott időt szorozza meg kettővel. 

A gyep öntözése

Milyen időnként szükséges a gyepet öntözni?

A legideálisabbnak tartott gyepöntözési elv a ritkábban, de nagyobbat elve. Ami azt jelenti, hogy a tavaszi és az őszi időszakokban 2-3 naponta egyszer elegendő megöntözni, viszont ilyenkor alaposan. A nyári szezon forró időszakában naponta alaposan öntözze meg, és ha még szükséges, akkor többször is egészítse ki kisebb mennyiséggel.

Ez nem vonatkozik a friss füvesítésre!

Mekkora mennyiségben szükséges a gyepet öntözni?

A gyep vízigénye a hőmérséklet függvényében

Napi Celsius (maximum)

Vízigény/ mm/nap

Az öntözés gyakorisága napokban amennyiben a vízkijuttatás kb. 10 mm

35 C felett

8 felett

Naponta, akár többször is!

30 – 35 C

6 - 8

Heti 5-6 alkalom

25 – 30 C

4 - 6

Heti 4 alkalom

20 - 25

3 - 4

Heti 3 alkalom

15 - 20

2 - 3

Heti 2 alkalom

 

Melyik napszak a legmegfelelőbb a gyep öntözésére?

A késő esti és a kora reggeli órák. Vigyázzon azonban a forró nyári időszakok éjszakáira, mert a 20-25C feletti éjszakai öntözés könnyen gombásodáshoz vezethet!

Mikortól szükséges elkezdeni a gyep öntözését?

Teljes mértékben függ az időjárástól. Általában áprilisban már gyakran meleg és száraz az idő. Ilyenkor célszerű bekapcsolni az öntözőrendszert.

Mikor szükséges a befejezni a gyep öntözését?

Teljes mértékben függ az időjárástól. Ezt is az időjárás határozza meg. Az elmúlt években az öntözőrendszereket októberben kapcsoltam ki.

Kérje árajánlatomat, akár online is!

Tévhit, hogy az öntözőrendszer drága! 

Még mindig találkozom olyan érdeklődőkkel, akik meglepődnek, amikor meglátják az öntözőrendszer árajánlatomat. Azt gondolták, hogy az öntöző kétszer vagy háromszor is drágább, mint a tényleges ár. Szerintem ezt annak köszönheti, hogy a hanyagul elkészített öntözőrendszerek rendbehozatala aránytalanul sokba kerül. Egy jól kiválasztott márka és telepítő által készített öntözőrendszer nem drága!

Természetesen vannak szubjektív vélemények.

Tévhit, hogy az öntözőrendszer magas vízfogyasztású!
Az öntözőrendszer több vizet fog fogyasztani akkor, ha a kert alig, vagy egyáltalán nem volt locsolva. Ez egyértelmű. Ha az öntöző jól van megtervezve és telepítve, akkor kevesebbet fogyaszt, mint más öntözési megoldások.

Tévhit, hogy az öntözőrendszer utólag nem telepíthető!
A munkáimnak több mint a felét teszik ki az utólag, azaz már kész kertbe telepített öntözőrendszerek. Az előnye, hogy már a végleges kertre lehet precízen elkészíteni. Hátránya, hogy a legtöbb helyen a gyepet fel kell téglában emelni a nyomsávban. Kicsit tehát több munkával jár az öntözőrendszer telepítése.

Tévhit, hogy télen nem lehet öntözőrendszert telepíteni!
Minden télen telepítek öntözőrendszert, amikor nem fagyos a föld, vagy hó nem borítja a kertet. Természetesen olyankor nem lehet.

Tévhit, hogy könnyen meghibásodik az öntözőrendszer!
Mivel ember szerelte és készítette műszerről van szó, ezért az öntöző meghibásodása ritkán előfordul. A meghibásodások szinte minden alkalommal két dologra vezethetők vissza. A szakértelem hiányára az öntöző telepítésénél, valamint az öntözőrendszer helytelen karbantartására.

Tévhit, hogy a hibrid öntözőrendszer is más!
Valójában kétféle kialakítású öntözőrendszer létezik. A manuális – tehát kézi vezérlést igénylő -, és az automata – ami emberi felügyelet nélkül működő – öntözőrendszer.
A hibrid nem egy harmadik fajta, mivel ez annyit jelent, hogy több öntöző márka egyidejű felhasználásával készült el. Példaként mondjuk a vezérlő K-Rain, míg az Esőérzékelő Orbit márkájú. Ezért hibrid öntözőrendszer lehet a manuális, és az automata is. 

Kérje árajánlatomat, akár online is!

 

Tartalom:
Az öntözés célja
A növények öntözéséről általában
Öntözési tanácsok
Az örökzöld sövénynövények csepegtető öntözése

 

Vannak, akiknek nem reális, hogy a kert is a lakókörnyezetük és annak ápolása és kulturáltan tartása nem kizárólag saját maguk számára fontos vagy érdektelen, hanem a környezetükben élők számára is. Hiszen kinek esik jól nézni egy elhanyagolt kertet, amit felver a gaz, vagy a sár?

Sajnos gyakran látom ezt olyan ház körül, amibe láthatóan rengeteg pénzt fektettek, de a figyelmük kizárólag addig terjedt, amíg fel nem épült a ház. Nem egyszer a házhoz tartozó autó kerekeiből futná egy alapszintű, de rendezett kertre. Azon kívül, hogy ez igen rosszul néz ki, még bizony groteszk is.

Az öntözés célja

Az öntözés célja, hogy pótolja kertünkben azt a vízhiányt, ami a természetes csapadék egyenetlen eloszlása és az optimálishoz képest jelentősen kisebb mennyisége okoz.

Az öntözés célja továbbá, hogy a kertünkben lévő növényzetnek a legoptimálisabb vízellátást biztosítsa, ami alapvető szükséglete minden élő vegetációnak.

Az öntözés célja egy szebb és egészségesebb élő környezet megteremtése, amiben jobban érezheti magát, és amiért felelősséget vállalhat. Több infó: Automata öntözőrendszer

A növények öntözéséről általában

Növények öntözése

A fent leírtakban sikerült meghatározni, hogy mi az öntözés célja. Most nézzünk néhány általánosságban összefoglalható szabályt.

Általános szabály, hogy az öntözéskor a maximális öntözővíz adagot használjuk fel, és ezt követően tartson hosszabb szünetet. Ezzel hagyja, hogy a talaj felmelegedjen, és a felső réteg kiszáradjon. A gyakran ismétlődő öntözés hűtve tartja a talajt, állandó felszíni nedvességet tartva kedvez a gombás fertőzések kialakulásának.

Az öntözés lényege, hogy a gyökérszinten legyen megfelelő mennyiségű nedvesség. Elsősorban talajtakarással, ismétlődő talajlazítással próbálja intenzíven tartani a gyökérszintű nedvességet, és csak a végső esetben további öntözéssel. Ebben az esetben nem csak a pénztárcáját kíméli, de egészségesebben tartja a talajt is.

A gyakori locsolás ront a talaj szerkezetén, és kilúgozza a tápanyagokat a talajból. Gyengíti a levegőző képességét, és a gyökereket nem ösztönzi a lentebbi régiókba. Ha nem automata öntözőrendszerrel végezzük a locsolást, hanem kézzel, akkor ez több feladattal is jár.

Nem mindig a nedvességpótlás a cél!

Elterjedt tévhit, hogy a nyári napsütésben, a forró déli időszakokban nem szabad megöntözni a növényeket és a gyepet, mert leforrázza, illetve perzseli azokat. Az öntözést ugyan a leggyakrabban a nedvességpótlás miatt végezzük, de nem mindig. Így van ez akkor is, amikor a hőség hatására a gyep és a növények élettevékenysége lecsökken, és nem tudják a talajban lévő vizet felszívni. a frissítő öntözés ilyenkor lehűti a növényeket, és beindítja az életfolyamatokat. Több tévhit: Öntözőrendszer tévhitek 

Öntözési tanácsok

 • Az esti öntözés hatékonyabb, mivel az alacsonyabb hőmérsékletnek köszönhetően van ideje leszivárogni a víznek a gyökerekig, alacsony párolgási veszteséggel.
 • A nyári záporok a talaj felső szintjét tudják csak megnedvesíteni – a nagy mennyiségű víz ellenére is -, de helyettesíteni nem tudják a mély öntözést.
 • Az elhervadt levelek jelenségét okozhatja a túl kevés, és a túl sok öntözés is. Egyaránt lehetnek a fokozottan száraz és a fokozottan nedves talaj mutatói is. Ezt a jelenséget – elsősorban automata öntözőrendszer használata mellett – figyelhetjük meg akkor is, ha az erőteljes locsolás hatására a talaj tápanyagtartalma kimerül.
 • A fáknak és sövényeknek alapos öntözésre van szükségük a nyár végétől az ősz beálltáig, azaz szeptember és október hónapokban.
 • A nagyméretű fák legyökeresedése évekig tartó folyamat. Az első években különös figyelmet kell fordítania a nyári hónapokban rájuk. Ilyenkor több öntözést igényelnek, hogy életerejüket megtartsák.
 • A nagy fák alatti, vagy más takarásban növő növényeknek több öntözésre van szükségük a kitakarásból kifolyólag. Ezek a növények a megfelelő öntözés hiányában hamar kiszáradhatnak.
 • A cserépben, kaspóban, kosarakban, balkonládában, dézsában lévő növények mindennapos öntözést igényelnek, és jó vízáteresztő képességű talajt. Használjunk vízmegkötő golyókat (polimerek), amelyek hatására több vizet tud egyszerre felvenni a közeg. 

Az örökzöld sövénynövények csepegtető öntözése

Növények öntözése

Amit a következőkben leírok, az egy időben nagyon gyakori jelenség volt, és az öntözés tudásának a hiányosságából eredt. Továbbá teljes mértékben az automata öntözőrendszer megjelenésével volt összefüggésben.

Amikor a 90-es évek vége felé megjelentek az új tehetősebb emberek házai, és a kertjükbe igény merült fel az – akkor még méregdrága - automata öntözőrendszer kiépítésére, akkor nagyon népszerű volt egy örökzöld növény sövényként való ültetése is, ami a Leylandi ciprus volt.

Természetesen a sövénynövények alá csepegtető öntözőcső került. A hibát ott követték el, hogy mindennapos öntözésre állították be az öntözőrendszer vezérlő egységét. Ezért ezek a hatalmasra növő növények gyökerei nem erősödtek meg. Néhány év múlva – a 2000-es évek elején -, sorba dőltek ki, amikor egy nagyobb szél jött. Egy-egy ilyen kiadós szél után a rózsadombon szabályosan utcákba lehetett rekedni tőlük.

Fogadja meg a tanácsom! Ha sövénynek örökzöld fákat szeretne, ha pedig leylandit, akkor különösen figyeljen arra, hogy az ültetés utáni intenzív öntözésből hamar szoktassa át őket a ritka, de kiadós öntözésre!

Kérje árajánlatomat, akár online is!

 

  Tartalom:
  Hazánk éghajlata és a csapadékmennyiség
  A gyep öntözéséről általában
  A gyep öntözése
  A gyepszőnyeg öntözése
  A friss magvetés öntözése

   

  A következő tanácsaim elsősorban az aszályos időjárási körülményekre adnak gyepöntözési válaszokat annak érdekében, hogy a gyep, amely hazánk kertjeinek 70%-át birtokolják, mindig megfelelően öntözött legyen.

  Hazánk éghajlata és a csapadékmennyiség

  gyep öntözés

  Hazánk éghajlata sok év átlagát tekintve száraz kontinentális. Az átlagos csapadékmennyiség 600-700mm, ami a nyugati országrészekben és a hegyvidékekben 800mm is lehet.

  Sajnos az elmúlt évek nem feleltek meg még ennek a szerény átlagnak sem, mivel a 2011-es és a 2012-es év csapadékmennyisége, valamint a tényleges csapadékmennyiség évközi megoszlása rendhagyó volt. Igen száraz, és többszörös hőmérséklet rekordokat döntögető évek voltak.

  Országunk csapadékmennyisége nem elegendő a pázsitfüvek megfelelő fejlődéséhez, amely helyzetet tovább súlyosbít az egyenetlen eloszlása is. Nagyjából a lehulló csapadék fele a vegetációs időn kívül hullik, azaz télen. Ezen felül a ritka csapadék is hajlamos nagy mennyiségben lehullani egyszerre, ami a gyors elfolyásához vezet, és így nem tudja a gyep talajfelszínhez közeli gyökérzete felszívni. Sajnos a szélsőségesen forró nyári időszakban pedig hamar elpárolgó víz, nem tud a gyökérzetig hathatósan elérni.

  A gyep öntözéséről általában

   

  Gyep öntözése

  A gyep nem szereti a szélsőségeket. Egyaránt rossz hatással van rá a szokásostól eltérően kevés, vagy a szokásostól eltérően sok csapadék is. A fenti leírásomból látható tehát, hogy mostanában ezek valós problémát jelentenek a kertünk ékszerének, a gyepünknek.

  A kiváló minőségű gyep elérésénél a mag játssza a főszerepet, majd a víz, és csak ezt követően a talaj. Nagyon sok helyen a gyep és a talaj már adott, így látható, hogy az öntözés válik a fő tényezővé.

  Általánosságban elmondható, hogy a gyepek nagyon szeretik a vizet, és igénylik a periodikus öntözést. De egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit öntözünk és milyen időközönként!

  A gyep öntözése

  Ha a gyepet gyakrabban öntözzük, de egyszerre kevés vízzel, akkor a gyökérzete a talaj felső régióiban maradva keresi a tápanyag felszívásához nélkülözhetetlen vizet. Így sokkal sekélyebb réteg áll a rendelkezésére mind a talajban lévő tápanyag és mind a víz felszívásához.

  Ha a gyepet ritkábban, de egyszerre nagyobb mennyiségben öntözzük, akkor a gyökérzete a talaj mélyebb rétegeibe is lehúzódik, ami akár 25-30 cm is lehet. Ebből a bőséges rétegből több vizet és több tápanyagot is fel tud szívni a gyep.

  Minél erősebb gyökérzetet tud a gyep növeszteni, annál egészségesebb tud lenni és ez által sokkal szebbé válni. Képesebb a taposást jobban tűrni, és porózusabban tartani a talajközegét is.

  A gyep öntözésének gyakorisága

  Tapasztalatom szerint az automata öntözőrendszerek tavaszi indítását követően a kerttulajdonosok nem változtatnak az öntözési programon, ahogy az öntözési évszakok, vagy az évszakokban adott időjárási viszonyok változnak. Annak ellenére nem teszik ezt, hogy az okos vezérlőegységek legtöbbje már egy úgynevezett százalékoló funkció is van, amivel nincs szükség a teljes program átírására.

  Emiatt könnyen előfordul, hogy a tavaszi és őszi időszakban túlöntözés, míg a nyári időszakban alulöntözés valósul meg. Ez nem csak a gyep számára káros, de meglehetősen vízpazarló megoldás is. Ez már csak azért is így van, mert nem valósul meg az öntözés célja, ami a szép kert, illetve a szép gyep. Több infó: Takarékos öntözőrendszer

  A tavaszi és őszi időszakokban a gyepet elegendő az 2-3 naponta egyszer megöntözni. Természetesen az aktuális hónap hőmérsékleti és csapadékossági sajátosságát megfigyelve.

  A forró nyári időszakokban naponta öntözze. Amikor kánikula van, akkor kiegészítve több kisebb öntözéssel is. A kánikulai stressz elkerüléséhez kiváló gyepgondozási munkálatok vannak, amikkel edzeni lehet a gyepet, illetve ezek elvégzése mellett csökkenteni lehet az öntözési mennyiséget is. Ilyenek a rendszeres levegőztetés, gyeplazítás. Felülvetéskor pedig a helyes fűmagválasztás.

  A gyep vízigénye a hőmérséklet függvényében

  Napi Celsius (maximum)

  Vízigény/ mm/nap

  Az öntözés gyakorisága napokban amennyiben a vízkijuttatás kb. 10 mm

  35 C felett

  8 felett

  Naponta, akár többször is!

  30 – 35 C

  6 - 8

  Heti 5-6 alkalom

  25 – 30 C

  4 - 6

  Heti 4 alkalom

  20 - 25

  3 - 4

  Heti 3 alkalom

  15 - 20

  2 - 3

  Heti 2 alkalom

   

  A legmegfelelőbb időpontok

  A legoptimálisabb időpontoknak a kora reggeli órák, valamint a késő esti órák tekinthetőek. Ez az időszak megegyezik a gyep tápanyagfelszívásának az időszakával és a legkisebb párolgási veszteség időszakával is. Ezért élettanilag is és víztakarékossági szempontokból is ez hatékony.

  Amikor az esti hőmérséklet 20C fölé emelkedik, akkor a késő esti órákban való öntözés erősen hozzájárulhat a fű gombásodásának kialakulásához!

   

  TÉVHIT!
  Tévhit az, hogy a legnagyobb kánikulában nem szabad megöntözni a gyepet vagy a növényeket!

  Elterjedt tévhit, hogy a nyári napsütésben, a forró déli időszakokban nem szabad megöntözni a növényeket és a gyepet, mert leforrázza, illetve perzseli azokat. Az öntözést ugyan a leggyakrabban a nedvességpótlás miatt végezzük, de nem mindig. Így van ez akkor is, amikor a hőség hatására a gyep és a növények élettevékenysége lecsökken, és nem tudják a talajban lévő vizet felszívni. a frissítő öntözés ilyenkor lehűti a növényeket, és beindítja az életfolyamatokat. Több tévhit: Öntözőrendszer tévhitek 

  A gyepszőnyeg öntözése

  Gyepszőnyeg öntözése

  A gyepszőnyeg öntözése közvetlen a telepítéskor

  Amikor a gyepszőnyeget már lehengereztük, akkor nagyon alaposan öntözzük be! A telepítés közben minden 50 m2 lerakott gyepszőnyeg után is öntözzön, de bármekkora is a terület, amit sikerült leraknia, 30 percnél többet a kitekert tekercsek ne legyenek öntözés nélkül!

  A frissen telepített gyepszőnyeg öntözése

  A gyepszőnyeg nagy mennyiségű napi öntözést igényel. A telepítés után 12-15 mm öntözővizet igényel a frissen fektetett gyepszőnyeg. Az öntözési darabszámot 3-4 naponta csökkentse, míg az öntözés időtartamát növelje. Ezzel hozzászoktatva a gyepszőnyeget a mély gyökérzet eresztéséhez.

  A gyepszőnyeg tekercs öntözése

  Semmilyen körülmények között se öntözze meg a gyepszőnyeg tekercset, ha nem sikerült aznap letelepíteni. Ha ezt teszi, akkor a gyepszőnyeg be fog fülledni, és jelentős minőségbeli kárt szenved.

  Ha már így alakult, akkor görgesse ki a gyepszőnyeg tekercset és helyezze árnyékba. Így már megöntözhető, sőt szükséges is!

  A friss magvetés öntözése

  A magvetéssel készült füvesítésnél az öntözés nagyon egyszerű. Semmilyen körülmények között sem szabad hagyni, hogy a felső 2-3 cm-es magágy kiszáradjon. Ezt mindaddig fenn is kell tartani, ameddig a fű be nem sűrűsödik. Amikor ez megtörtént, akkor a gyepfedettség miatt sokkal kevesebb öntözést fog igényelni. 

  Kérje árajánlatomat, akár online is!

   Árak néhány öntözőrendszer esetében

  Öntözőrendszer árak - online árajánlat

  Sajnos általánosítani az automata öntözőrendszer árát nem lehet, mivel számos olyan tényező is erősen befolyásolja, ami az adott kert sajátossága. Ezért a következőkben megadott példák sem feltétlen egyeznének meg egy ugyanolyan méretű más kert esetében. Ezeknek a bemutatása azt szolgálja, hogy Önnek lehessen egy elképzelése arról, hogy az öntözőrendszer árai nagyságrendileg miképp alakulnak. 

  Szlovákia, Ipolybalog (Balog nad Iplom)
  9 zónás automata öntözőrendszer kiépítés, 3500nm2
  Anyagár nettó 20% KEDVEZMÉNNYEL: 460.000.- Ft.
  Munkadíj nettó 20% KEDVEZMÉNNYEL: 276.000.- Ft.

  Nyúl, Győr-Moson-Sopron megye
  6 zónás automata öntözőrendszer letelepítés, 700nm2
  Anyagár nettó 20% KEDVEZMÉNNYEL: 258.000.- Ft.
  Munkadíj nettó 20% KEDVEZMÉNNYEL: 159.000.- Ft.

  Vértesszőlős, Komárom-Esztergom megye
  5 zónás automata öntözőrendszer összeszerelés, 400nm2
  Anyagár nettó 20% KEDVEZMÉNNYEL: 192.000.- Ft.
  Munkadíj nettó 20% KEDVEZMÉNNYEL: 115.000.- Ft.

  Szigetszentmiklós, Pest megye
  8 zónás automata öntözőrendszer szerelés, 500nm2
  Anyagár nettó 20% KEDVEZMÉNNYEL: 273.000.- Ft.
  Munkadíj nettó 20% KEDVEZMÉNNYEL: 164.000.- Ft.

  Hatvan, Heves megye
  3 zónás automata öntözőrendszer kiépítés, 300nm2
  Anyagár nettó 20% KEDVEZMÉNNYEL: 109.000.- Ft.
  Munkadíj nettó 20% KEDVEZMÉNNYEL: 65.000.- Ft.

  Budapest XVII.
  6 zónás automata öntözőrendszer telepítés, 250nm2
  Anyagár nettó 20% KEDVEZMÉNNYEL: 186.000.- Ft.
  Munkadíj nettó 20% KEDVEZMÉNNYEL: 112.000.- Ft.

  Szolnok, Szolnok megye
  5 zónás automata öntözőrendszer telepítés, 400nm2
  Anyagár nettó 20% KEDVEZMÉNNYEL: 204.000.- Ft.
  Munkadíj nettó 20% KEDVEZMÉNNYEL:122.000.- Ft.

  A fenti árak csak a tájékoztatásra szolgálnak, és nem minősülnek közvetlen árajánlatnak! 

  Amit tartalmaz egy korrekt öntözőrendszer árajánlat

  Öntözőrendszer akciók és árak

  Véleményem szerint a korrekt öntözőrendszer árajánlatok ingyenesek, valamint kötelezettségmentesek!

  Felmérés és árajánlat!
  Amikor ezért pénzt kérnek, én nem tartom korrektnek, mivel Ön csak akkor kerül döntési helyzetbe, amikor már tudja az árat. Ezt pedig csak a felméréssel, vagy az online adatok feldolgozásával tudom megmondani Önnek.

  Tételes árajánlat!

  Óvakodjon azoktól az árajánlatoktól, amelyikekben nincsenek tételesen feltüntetve az öntöző alkatrészei, és nincs külön feltüntetve az öntöző telepítési munkadíja! Átláthatóvá akkor válik egy árajánlat, ha az alkatrészek egységárát, valamint a szükséges darabszámát is láthatja. Ilyenkor nincs takargatni való! 

  Korrekt tartalom!
  -    Az alkatrészek tételes listáját egységárakkal és darabszámokkal.
  -    A munkadíjat, vagy a munkák díját tételesen.
  -    A telepítés várható időtartalmát.
  -    Az öntözőrendszer garanciális feltételeket.
  -    Pontos elérhetőségeket.                                                                                                                              

  A kiértékelés

  A várható automata öntözőrendszerünkről és a kivitelezésben versenyző telepítő szakmai színvonaláról az árajánlatok összehasonlításával szerezhet információkat. Természetesen ezekkel az adatokkal már addig is gazdagodott, amíg az öntözőrendszer kivitelező eljutott az ajánlata leadásáig.
  Mennyire volt pontos?
  Milyen volt a megjelenése?
  Milyen gyors volt az árajánlata?
  Kérdéseinkre mennyire tudott szakmailag válaszolni?
  Egyszóval a megfigyelése alapján bizalomgerjesztő volt?
  Amikor az árajánlatban megtalálja a fentebb leírt adatokat, akkor szinte biztos, hogy egy korrekt kivitelezővel van dolga. Ha jól megnézzük, akkor azt tapasztaljuk, hogy lesz weboldala, prospektusai, munkaruhája, és ami a legfontosabb, referenciái!
  Nézzük meg az öntözőrendszer árajánlatokat, és hasonlítsuk össze őket. Ha nagyjából találkoznak az árak, akkor rendben lehet mindegyik ajánlat. Ha kirívó eltérések vannak, akkor éljen a gyanúval! Meglátásaim szerint ilyenkor „lóg ki” a magas listaár, vagy az alacsony műszaki tartalom. Ne kövesse el azt a hibát, hogy csak az árat nézi! Figyelje meg az összképet, és próbáljon a szerint dönteni. Egyébként a magas műszaki tartalom és az alacsony ár ritkán járnak együtt.
  Hosszútávon az ár-érték arány számít! 

  Kérje árajánlatomat, akár online is!

  Tartalom:
  Hogyan ne válasszon öntözőrendszert!
  Hogyan válasszon öntözőrendszert?
  Olcsó és jó öntözőrendszer

   

  Tizenkét éves szakmai tapasztalat alapján jutottam ezekre a következtetésekre. Ezek jobbára az ésszerűséget tükrözik, és valójában bármely más szolgáltatásra is részben, vagy teljes egészében igazak lehetnek.

  Nem szeretnék pesszimista embernek tűnni - mert nem is vagyok az -, de ennek ellenére inkább itt azzal kezdeném, ahogyan ne válasszon!

  Hogyan ne válasszon öntözőrendszert!

  Nem javaslom, hogy kizárólag az ár alapján válasszon.

  Elképedek néha, hogy milyen alacsony minőségű és szakszerűtlenül telepített öntözőrendszerekkel találkozom! Ezek gyakorta egy-két éven belül használhatatlanná válnak, vagy a főbb alkatrészeik kicserélésre szorulnak. Bár nem jelenti azt, hogy a legolcsóbb ajánlat a legrosszabb is egyben, de a kirívóan alacsonynál éljen a gyanú lehetőségével. Több infó: Öntözőrendszer ÁRAK
  A kétszer telepített, vagy átalakításra szoruló öntözőrendszer biztos, hogy a legdrágább lesz!

  Nem javaslom, hogy kizárólag a legnagyobb kedvezmény alapján döntsön.
  Az a tévhit, hogy az öntözőrendszer nagyon drága azért terjedt el, mert a különböző, de hasonló minőségű márkák között többnek is magas a listaára. Ezért a magas árból adott nagy kedvezmény is borsos árat jelent a végén.
  A professzionális öntözőrendszerek amerikai gyártású berendezések. Kijelenthető, hogy egymás liszenszei alapján végzik a gyártásaikat. Bizonyos termékeknél lehetnek minőségi eltérések, de összességében véve mind jó minőségű. Ezért egy magas listaárból kínált nagy kedvezményű ajánlat nem biztos, hogy magasabb minőséget is takar. Mint említettem az árkülönbség elsősorban a pozicionálásból ered. Több infó: Öntözőrendszer ÁRAK

  Nem javaslom, hogy a barkács áruházakban kapható hobby öntözőrendszert telepítsen.
  Már több kerttulajdonossal is találkoztam, aki az „olcsó” egységcsomagok megvásárlásával mire az öntözőrendszer telepítésének a végére ért, addigra többet fizetett ki, mint amennyit én kértem.
  Ezen kívül csatatérré változtatta a szép kertjét, és ijedten vagy apatikusan, de végül engem hívott a befejezésre.
  Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy mivel nincsenek egyforma kertek, ezért értelmetlen az „egységcsomag” elnevezés is! Mihez „egységcsomag”, ha nincsenek „egységkertek”?

  Legyen körültekintő, ha az öntöző anyagárában kínálják ingyenesen a telepítését.
  Egy öntözőrendszer kereskedő kollégám mesélte el nekem, hogy egy ügyfele hogyan járt. Ingyenesen kínálták neki a telepítést, ha az öntöző anyagot megvásárolja. Ezeket az alkatrészeket listaáron, tehát kedvezmény nélkül kínálták. Arra hivatkozva, hogy a jövő héten kezdik a telepítést, az ügyfél megvásárolta teliáron. SIM kártya a kukába, az öntöző alkatrészek pedig a garázsba.
  Nem állítom, hogy ezt az értékesítési formát csak etikátlanok csinálják! Annyit mondok csak Önnek, hogy legyen körültekintő!


  Hogyan válasszon öntözőrendszert?

  Válasszon az ár-érték alapján!

  Ma már olyan kiváló minőségű öntözőrendszer is elérhető a kínálatból, ami megfelel a legmagasabb követelményeknek, és a listaára sem magas. Nagyon jó szűrőeszköz lehet a műszaki tartalom megvizsgálása. Az alacsony minőség sohasem párosul magas műszaki tartalommal, hiszen ezek elmés fejlesztések és gyakran nem olcsó anyagminőségek jellemzik.
  Ez igaz az automata öntözőrendszer iparágában is!

  Válasszon ajánlás vagy referenciák alapján!
  Ha a szomszédnak, rokonnak vagy barátnak bevált és jól működik, akkor az jó. Ha korrekt referenciák állnak rendelkezésre, akkor is valószínűleg jó.
  Amikor egy öntözőrendszer telepítőnek minőségi szórólapja, weboldala, munkaruhája, prospektusai, és különböző pénzbe kerülő kiadványai vannak, akkor annak a telepítőnek befektetései vannak a jó PR érdekében, amit nyílván a kiváló munka elvégzéséből képes finanszírozni.  
  Ez is egy megnyilvánulás, ami elősegítheti a helyes választást!

  Árajánlat és garanciavállalás!
  Csak tételes árajánlatot fogadjon el!
  A tételes árajánlat átlátható, és biztosítja Önt is arról, hogy az öntözőrendszer kivitelező korrekt, és nem akarja megvezetni. Mivel a tételes árajánlat alapján elszámoltatható az öntözőrendszer átadásakor a ténylegesen bekerült alkatrészekkel. Azoknak a kivitelezőknek nincsenek titkaik, akik pontos, és tételes ajánlatot adnak le.
  Az öntözős szakmában elfogadott teljeskörű garanciavállalási idő a 2 év, vagy e fölött. Ez az időtartam az, ami korrektnek mondható. Több infó: Öntöző GARANCIA

  Válasszon úgy, hogy ne fizessen rá!
  Egy gyenge minőségű cső, ami nyomás alatt van, vagy egy gyenge minőségű alkatrész hibája Ön szerint mekkora károkat okozhat éjjel, vagy a nyaralás alatt? Az elfolyt víz köbméterei nem csak rettenetesen drága, de komoly károkat is okozhat más értéktárgyainkban, vagy ami még rosszabb! Mások értékeiben.
  Nem szeretném riogatni. Ilyen szélsőséges dolgok csak nagyon ritkán fordulnak elő. Ne ÖN legyen az, akivel ez megtörténik.
  Természetesen vannak, akiknek csak az ár számít! Ezek az emberek fognak szembesülni ezekkel a gondokkal, vagy a gondok mindegyikével.
  Akik pedig körültekintően választottak, azoknak nyugodt éjszakájuk és nyugodt nyaralásuk lesz.

  Olcsó és jó öntözőrendszer

  Olcsó és jó öntözőrendszer

  Igen, ez is létezik.

  Mindösszesen az alábbiakban leírtakat tanácsolom, hogy fogadja meg és biztosan olcsóbb és jobb lesz a végeredmény, mintha rosszul választ.

  Díjmentes felmérés és árajánlat!
  Általánosságban elmondható, hogy az öntözőrendszer helyszíni felmérését és az árajánlat elkészítését az öntözéssel foglalkozó cégek díjmentesen végzik. Ennek oka az, hogy csak az öntöző felmérését követően lehet pontos árat mondani, így a kerttulajdonos sem tudja eldönteni, hogy kéri-e ezt a szolgáltatást, vagy sem.

  Ne fogadja el, ha pénzt kérnek a felmérésért Öntől!

  Bízza a telepítést szakemberre!

  Amikor egy szakembert bízunk meg az öntözőrendszer kiépítésével, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ismeri a jó minőségű alkatrészeket és a beszerzési forrásukat. Amikor az öntöző telepítési munkáit végzi, nem végez felesleges munkát, és nem okoz a gyakorlat hiányában károkat. A szakértelem és tapasztalat hiányában elhúzódó, minőségi szempontból kifogásolható alkatrészekből készült öntözőrendszer költségtöbblete, felülmúlhatja azt a költséget, amit a szakember profitként fog realizálni.

  Nincs drágább öntözőrendszer, mint a rosszul elkészített öntözőrendszer!

  Egyszerű öntöző tervezés!

  Lehet tervrajzot készíteni, ha Ön egy jó tervrajzot, és nem egy jó öntözőt szeretne.A tervrajztól az öntözőrendszer nem lesz jobb, se másabb, mint tervrajz nélkül, csak drágább. A jó öntözőrendszer elkészítéséhez telepítési gyakorlatra van szükség, és nem tervrajzkészítési gyakorlatra. Amikor a szakember felmérte a kertjét, akkor utána megtervezi hozzá az öntözőrendszert.

  A tervezés és a tervrajzkészítés különböző dolgok!

  Egyszeri öntöző kivitelezés!
  Előfordul, - többnyire anyagi okoknál fogva - hogy az öntözőrendszer telepítést manuális irányítással kérik, későbbi automatizálással.
  Mivel olyan alkatrészek kellenek hozzá, amelyek az automata öntözőrendszerhez nem, ezért ez az egyik legdrágább megoldás. Több infó: Automata öntözőrendszer

  Ehhez jön még hozzá a kétszeri munkadíj!

  Kérje árajánlatomat, akár online is!

  Tartalom:
  Fontos figyelmeztetés
  Mitől takarékos az öntözőrendszer?
  Miért fontos hogy az öntözőrendszer víztakarékos legyen?
  Csapadékpótlási táblázat
  Az öntözési mennyiség
  Mitől víztakarékos az öntözőrendszer?
  Tapasztalatok és tippek
  Környzetvédelem és víztakarékosság

  Fontos figyelmeztetés

  Amennyiben Ön nem öntözi a kertjét, vagy nem alaposan öntözi, akkor az automata öntözőrendszer nem fog kevesebb vizet fogyasztani! A más öntöző módszerekhez - slag, bólogató öntöző, stb.- képest tudja a kertet hatékonyan, azaz a felsorolt módszerek vízfelhasználásának töredékéből megöntözni.

  Mitől takarékos az öntözőrendszer?

  Víztakarékos öntözőrendszer

  Az automata öntözőrendszer legtöbb előnye a hatékonyságában és a takarékosságában rejlik. Ugyan azok az előnyök, amik néhány éve még a kényelmet jelentették, mára már a takarékosságot jelentik. Hiszen korábban az a gondolat, hogy az öntözőrendszer megszabadít az öntözés kényelmetlenségétől átfordult abba, hogy az öntözőrendszer időt takarít meg nekem, amit nem az öntözéssel kell eltöltsek. Tehát az idővel, a szabadidővel takarékos!

  Az ismert öntöző megoldások közül összességébe véve nem csak a leghatékonyabb, de a leginkább víztakarékos is. Mérnökök évtizedes fejlesztési munkája révén tudja a leggazdaságosabban felhasználni a vizet, amit tovább fokoz az, hogy a legoptimálisabb időben képes öntözni, amikor mi jobbára alszunk. A párolgási veszteség ugyanis hajnalban a legkisebb. Egy laikusnak ez lehet, hogy csak „dumának” tűnik, de az igazság az, hogy ez napközben akár 50% is lehet. Tehát a vízzel is nagyon takarékos!

  Bár nem a legmegterhelőbb feladat az öntözés - és jól tudom, hogy vannak, akiknek ez relaxáló - mégis energiát igényel, tehát fárasztó tevékenység. Legfőképpen késő este, vagy kora hajnalban, amik a legoptimálisabb időpontjai. Az automata öntözőrendszer semennyire sem igényli a jelenlétét, mivel a programja szerint öntöz Ön helyett. Tehát az Ön energiájával is takarékos!

  Nem rabolja az Ön drága idejét, a pénzét, és az energiáját!

  Miért fontos hogy az öntözőrendszer víztakarékos legyen?

  Takarékos öntözőrendszer

  Országunk időjárása egyre szélsőségesebbé vált, ami ráadásul az uralkodó szárazság irányába halad, és jól érzékelhető aszállyal jár. Az évi átlag csapadék (500 - 600 mm) egyre kevesebbé válik, míg napsütötte órák száma növekszik.

  Sajnos a jó talajvízadottságok ellenére is a kutakban és vízgyűjtőkben is egyaránt jelentős apadás, és néhol kiszáradás is tapasztalható.

  Mindezek mellett a legsúlyosabb érv arra, hogy víztakarékos öntözőrendszer működésével történjen a kert öntözése az, hogy a víz, mint energiaforrás nem csak egyre szűkösebbé válik, hanem egyre többet is kell fizetnünk érte közvetlen, vagy közvetve.

  Hiszen amikor beruházunk egy öntözőkútba, vagy egy esővízgyűjtőbe, öntözővíz tárolóba, akkor közvetve van kiadásunk annak érdekébe, hogy minimalizáljuk a közvetlen kiadásunkat, ami a vezetékes vízre költött pénz.

  Az automata öntözőrendszer beszerelése és üzembe helyezése ilyen körülmények között jó döntés, de számos előnye ellenére is ma már nem elegendő, hogy jól működjön.

  Az automata öntözőrendszer víztakarékossága is szükségessé vált!

  Csapadékpótlási táblázat

  Csapadékpótlási táblázat

  Az öntözési mennyiség

  Víztakarékos öntözőrendszerek tervezése

  A kert öntözővíz szükségességét, és a víztakarékos öntözőrendszer kialakítását a következők fogják meghatározni:

  Talajszerkezet
  Az öntözővíz szükségességének mennyiségét - így az öntözőrendszer kialakítását - a talajszerkezet fajtája is meghatározza. Öt alapvető talajtípus létezik: homok-, agyag-, mész-, vályog-, és tőzegtalaj. Ezek különböző vízmegtartó képessége határozza meg a kert öntözővíz szükségességét.

  Növényzet
  A különböző növényeknek különböző a vízigényük. A kert növényzetének összetétele ez által meghatározza az öntözővíz szükséges mennyiségét, valamint az automata öntözőrendszer kialakítását is. Mennyiségét tekintve a gyep, illetve a gyepfelület a legnagyobb vízigényű növényzet.

  Évszakok
  Az öntözés szempontjából fontos hónapok csapadékmennyisége és hőmérséklete különböző, ezért különböző mennyiségű öntözővíz pótlást is igényel a kert.
  Amikor semmilyen vízpótlásra sincs szükség, akkor az öntözőrendszer nem öntöz.

  Árnyékos és napos kertfelületek
  A kert napos felületei több vizet igényelnek, mint az árnyékos felületek. Az öntözőrendszer kialakításából, valamint a vízmegtakarítás szempontjából is ez meghatározó tényező.

  Szeles területek
  A szeles területekre telepített öntözőrendszernek igen speciális kialakítása van. A kijuttatott vízmennyiségét ebben az esetben növelni kell, mivel a szél intenzívebben szárít, és csökkenti az öntözés pontosságát.

  Rézsűk és sík terepek
  A sík területek az öntözőrendszer kialakítását tekintve elég egyszerűek. A kert rézsűit kevesebb ideig, de többször kell öntözni ahhoz, hogy a víz ne folyjon le, hanem ideje legyen beszívódni. 

  Mitől víztakarékos az öntözőrendszer?

  Pontosan annyit öntöz, pont oda és pont akkor, ahova, és amikor kell.

  Az automata öntözőrendszer ezért, az ismert leggazdaságosabb öntözési módszer.

  Töredékét fogyasztja, mint bármely locsolótömlős megoldás.

  A víztakarékos öntözőrendszer használatával a kerttulajdonosok sok pénzt, időt és energiát spórolhatnak, míg kertjük szebb lesz, mint valaha!

  Kertre szabott kialakítás
  Aligha van két egyforma kert.
  Az öntözőrendszer a kert adottságaira van szabva, ezáltal igazodik a kert növényzetéhez, talajszerkezetéhez, sík és rézsűs kialakításához. Hiszen más és más vízmennyiség szükséges az árnyékos területek vagy a napos gyepfelületek öntözéséhez.

  Automatizált öntözés
  Éjszaka is öntözhet az automata öntözőrendszer, amikor a párolgási veszteség a legkisebb. Ez napközben akár 50% veszteséget is jelenthet. A manuális berendezések ezt nem tudják.

  Programozott öntözés Kertre szabott kialakítás
  Az öntözés szükséges mennyisége változó, hiszen az öntözést igénylő évszakok csapadékmennyisége és a napsütötte órák száma is változik. Az automata öntözőrendszer programozhatóságával egyszerűen tudjuk kezelni ezt a helyzetet.

  Esőérzékelés
  Csapadékos időszakokban az automata öntözőrendszert blokkolja az esőérzékelő.

  Alternatív vízforrásról is
  Az öntözőrendszer köthető kútra és ciszternára is, de lehet automatikusan váltó is. Ha lefogyott a kútból a víz, automatikusan vált vezetékes vízre. 

  Tapasztalatok és tippek

  Öntözőrendszer tippek

  A vízfelhasználás minimalizálása a jó hatékonyság megtartása mellett az, amit optimálisnak nevezhetünk, és ez által tud az öntözőrendszerünk víztakarékossá válni.

  Néhány tanács az optimum eléréséhez:

  Amik gazdaságosabbá és hatékonyabbá teszik az öntözőrendszer működését:
  - Ciszterna, esővízgyűjtés kiépítése
  - A szükségtelen medencevíz ciszternába való átemelése, kezelése.
  - Kút esetében a kevés vízhozam esetén ciszternába átemeléssel.
  - Az öntözési forma helyes megválasztása.
  - Jól beállított öntözőrendszer.
  - Jól beállított öntözőrendszer vezérlőegység.
  - Jó minőségű, egyenletes szórásképet biztosító öntöző szórófejek, helyesen megválasztott fúvókákkal.

  Amik pazarlóvá vagy felületessé teszik az öntözőrendszer működését:
  - Spórolás a szükséges öntöző zónák kialakításával.
  - Az öntözési forma helytelen megválasztása.
  - Rosszul beállított öntözőrendszer.
  - Rosszul programozott vezérlő automatika vezérlőegység.
  - Rossz minőségű, vagy egyenetlen szórásképet biztosító öntöző szórófejek

  Környezetvédelem és víztakarékosság

  Manapság egyre nagyobb hangsúly kerül a környezetvédelemre az élet minden területén, joggal, hiszen ahogy a mondás tartja a föld nem a mienk, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön és kötelességünk vigyázni rá. A vízgazdálkodás, vízfelhasználás terén is konganak a vészharangok, fogy a föld édesvíz készlete, ezért a tudósok folyamatosan kutatják a probléma megoldását. Mindemellett természetes igényünk, hogy szeretnénk a szép házunk dúsan zöldellő kertjét is élvezni, amellett, hogy a nem tékozoljuk a drága öntözővizet.

  A jó hírünk az, hogy ez ma már könnyűszerrel megvalósítható a segítségünkkel. A mai modern öntözőrendszerek, berendezések gyártása során is minden környeztvédelmi szempontok figyelembevételével történik és a telepítésnél is a főbb szempontok egyike a takarékosság és környezetvédelem. Az egyik igen fontos tényező a felhasznált szórófejek minősége. Ma már nem használnak a működésükhöz kenőanyagot, ezzel is csökkentve a kert vegyszerterhelését valamint az öntözőrendszer tervezése során olyan típusú és hatékonyságú öntözőfejet javasolunk, amely a lehető leggazdaságosabban biztosítja az ön növényeinek megfelelő és elégséges vízmennyiséget. Tehát az általunk tervezett és kivitelezett öntözőrendszerek esetében mindkét alapvető környezetvédelmi szempont érvényesül. Az öntözőrendszereink teljes automatizálása biztosítja azt is, hogy az ön növényei a legkisebb öntözési veszteséggel kapják meg a számukra ideális mennyiségű öntözővizet, a hajnali órákban, hiszen ekkor a legkisebb a párolgási veszteség.

  Kényelmes és takarékos

  Ön nyilván nem szívesen kelne fel hajnali háromkor, hogy három-négy órán át öntözze a kertjét, de ezt a tökéletesen működő automata öntözőrendszere elvégzi ön helyett. Szakembereink pontos tervezéssel garantálják, hogy a kertjében ültetett növények és pázsit a szükséges és elégséges mennyiségű vizet kapják. A kerttervezés, kertépítés során pedig ügyelünk arra, hogy a talaj típusának a kert elhelyezkedésének és környezetbe esztétikai szempontok szerint is maximálisan harmonikusan illő, alacsony vízigényű dísznövények kerüljenek ültetésre. Az öntözéssel a növények számára azzal teremtünk ideális körülményeket, hogy nem kell energiát fordítaniuk a vízháztartásuk állandó felügyeletére, hiszen rendszeres megkapják a megfelelő, számukra ideális vízmennyiséget, így harsogóan zölden pompázhatnak.

  Kérje árajánlatomat, akár online is!

  Az automata öntözőrendszer telepítésére 20% kedvezményt adok. Ez érvényes az öntözőrendszer anyagszükségletére és a telepítés munkadíjára is!

  A megépítéséhez felhasznált alkatrészek kivétel nélkül magas minőségű, professzionális öntözéstechnikai termékek, amelyekről minőségi bizonylattal rendelkezem!

  Munkáimra 2 év garanciát vállalok! Az akcióm 2022. szeptember 30.-án lejár!

  Kérje árajánlatomat, akár online is!

  "Nagyon fontos számunkra, hogy csak kiváló minőségű termékeket forgalmazzunk.

  A K-Rain fogalom az öntözési iparágban, és az öntözőrendszerek hazájában, az USA-ban.

  Ajánlásunkkal csak azok az öntözőrendszer telepítő szakemberek élhetnek, akik megfelelő gyakorlattal, műszaki tudással, és a termékeink maximális ismeretével rendelkeznek.

  Szili Krisztián öntözőrendszer telepítő kollégánkat bátran ajánljuk!"

  Mineralholding

   

       Baksa Zoltán

  Kérje árajánlatomat, akár online is!

  Öntözőrendszer árajánlat kérés

  Az automata öntözőrendszer

  Automata öntözőrendszer árak

  Mi az automata öntözőrendszer?

  A más néven öntözőberendezésnek vagy locsolóautomatának nevezett precíziós műszer egy a kertünkbe szinte láthatatlanul beépített önműködő rendszer, amely emberi felügyelet nélkül öntözi meg a kertet a legoptimálisabb időpontokban.

  Pontosan a kert adottságaihoz van tervezve, ezáltal a legnagyobb hatékonysággal tud működni.

  Hogyan működik az automata öntözőrendszer?

  Az automata öntözőrendszer egy vízcsőrendszer, amely a kert talajába van 20-30 cm mélyen leásva és a kert adottságainak, valamint a rendelkezésre álló vízforrás hozamának megfelelően van felosztva öntöző zónákra.

  A vízforrás lehet vezetékes víz, kút, esővíztartály, ritkábban lehet tó, vagy patak vize is.

  Az öntözést végző szórófejek, csepegtetőcső, mikroszórók, valamint egyéb alkatrészek vannak felszerelve a vízcsőrendszerre, amelyek a talajfelszín alatt, vagy felette helyezkednek el.

  Az automata öntözőrendszer egyik legfőbb eleme az úgynevezett mágnesszelep. Tulajdonképpen a mechanikai vezérlést végzi el. A víz a szelepek megnyitásával jut el az öntöző zónákba, és az adott zóna vízcsőszakaszából pedig az öntözendő területre. Ezek törpefeszültségű elektromos szelepek, és egy vezérlő automatika irányítása alatt állnak.

  Amikor az adott öntöző zóna mágnesszelepe megnyit, akkor a szakaszon lévő szórófejek a víznyomás hatására kiemelkednek és locsolni kezdenek. Ugyanezen az elv alapján kezd működésbe lépni a csepegtető cső, illetve a mikroszóró is. Amikor ennek az irányítását egy vezérlő automatika végzi, akkor hívjuk a rendszert automata öntözőrendszernek.

  Ha eső, vagy fagy jelentkezik, akkor az érzékelő blokkolja a vezérlő automatika jeladását, így nem kapcsol be az automata öntözőrendszer.

  Az ábrán egy 4 zónás automata öntözőrendszer látható, amely egy vízgyűjtő tartályból van megtáplálva egy merülő szivattyú segítségével.

  4 zónás öntözőrendszer

  • 1, A ciszterna, vagy más néven víz- vagy esővízgyűjtő tartály.
  • 2, Esőérzékelő.
  • 3, Vezérlőautomatika.
  • 4, Mágnesszelepek, amelyek az öntöző zónákat nyitják és zárják el. Jobbra a csővezetékre szerelt szórófejeket láthatjuk.
  • 5, A vízgyűjtő tartályt megtápláló csővezeték. 

  Az automata öntözőrendszer célja

  • Az öntöző célja, hogy pótolja kertünkben azt a vízhiányt, ami a természetes csapadék egyenetlen eloszlása és az optimálishoz képest jelentősen kisebb mennyisége okoz.
  • Az öntöző célja továbbá, hogy a kertünkben lévő növényzetnek a legoptimálisabb vízellátást biztosítsa, ami alapvető szükséglete minden élő vegetációnak.
  • Az öntöző célja továbbá, hogy ezeket a feladatokat automatán, azaz felügyelet nélkül végezze el. Így a kertünk állandó fenntartási munkái közül a leginkább időt igénylő feladatot lássa el.
  • Az öntöző célja még, hogy az időmegtakarítás mellett, emberi energiát, és vizet is megspóroljon.

  Jól látható, hogy az automata öntözőrendszer célja összefoglalható abban, ami valójában a hatékonysága is!

  Az ember mai világában a szabadidő, az energia, a fenntarthatóság, és a pénz ésszerű felhasználása igazi értékké nőtte ki magát. Az öntöző célja tehát, az életminőségünk emeléséhez való hozzájárulás.

  Az automata öntözőrendszer előnye

  Számos előnye közül néhányat már megemlítettem feljebb, de koránt sem mindet. A szubjektív megítélés miatt talán össze se foglalható minden előnye, viszont a legfontosabbakat felsorolom:

  - Megtakarítás

  Használatával a mai kor egyik legértékesebb dolgát, az idejét spórolhatja meg. Felszabadult időt, illetve szabadidőt teremthet magának. 

  Energiát is megspórolhat, hiszen a napi több órás öntözés fizikai energiát igényel a végzőjétől, nembeszélve akkor, ha ezt a legoptimálisabbnak tekinthető hajnali órákban szeretné elvégezni. 

  A gyakorlatban elterjedt, használatos öntöző módszerek töredékét fogyasztja, így a vízkiadásának csökkenésével pénzt is megspórolhat. 

  Röviden tehát az automata öntözőrendszer időt, energiát, és pénzt spórolhat meg ÖNNEK! 

  - Alternatív megtáplálás

  Az öntöző kútról, ciszternából, akár tóból, vagy patakból is üzemeltethető. Ha nem áll rendelkezésére alternatív vízforrás, akkor kérhet almérő felszerelését is. Ezzel a vízszámla legjelentősebb tételét, a csatornadíjat faraghatja le. 

  - Rejtett kialakítás

  Kis túlzással persze, de egy jól elkészített öntözőrendszer szinte láthatatlan a kertben. Alkatrészeinek 95%-a a földben található, és semmiben sem korlátozza a kert használatát, amikor nem öntöz. 

  - Szép kert

  Utánozhatatlanul szép kertet lehet elérni az öntöző használatával, mivel a növények életben maradásának legszükségesebb feltétele válik adottá. Tudja miért olyan szép az a néhány kert a környéken? Biztosan állíthatom, hogy üzemel benne automata öntözőrendszer. Távolról megmondom, hogy melyikben van.

  - Környezeti egészség

  A napi öntözés hatására a por, és a pollenkoncentrátum drasztikusan csökkenhet a kertünkben. Ez, és a kellemes párás levegő nem csak Önnek és családjának egészséges, de a növények is ellenállóbbakká válnak.  

  - Fenntarthatóság

  Manapság a víz, mint energiaforrás egyre értékesebb. Ez tovább fokozódik akkor, ha tiszta vízről beszélünk. Ennek ésszerű felhasználásával hozzájárulhat a fenntarthatósághoz is.

  - Nyaralás gondtalanul

  Az öntöző beépítése után megszűnik problémát jelenteni a nyaralás közbeni kertlocsolás. Nincs szükség rá, hogy a szomszédtól kérjünk szívességet ez ügyben, vagy valamely családtagunkkal szemben érezzük folyton lekötelezve magunkat. Magát dicsérve az öntözőrendszer csak egyszerűen végzi a dolgát.

  - Jó befektetés

  A feljebb felsorolt előnyei mind ide is bekerülhetnének, hiszen az egészségébe, környezetébe, kiadásaink csökkentésébe is kiváló befektetés az automata öntözőrendszer.

  Ugyanakkor ingatlana értékét is megnöveli.

  Az automata öntözőrendszer hátránya

  Már felütötte a fejét itt-ott néhány szakértő gondolat azzal kapcsolatban, hogy milyen hátrányi vannak az automata öntözőrendszer beszerelésének. Olvastam olyat is, hogy ha elromlik, akkor ásni kell a kertben, hogy megszerelhessük. Ez igaz! De csak annyira igaz, mint az, ha autót vesz magának, akkor az el is romolhat. szerintem ez nem a hátránya az autóvételnek.

  Ellenben van egy valós hátránya, ami kis odafigyeléssel egyszerűen kezelhető. Az intenzív öntözés hatására a termőréteg, azaz a talaj tápanyagtartalma hamarabb kimerülhet, amit pótlással 100%-ban tudunk kezelni.

  TANÁCS: A tápanyaghiányban szenvedő növények gyakran a kiszáradás jeleit mutatják. Ha ezt tévesen a vízhiánynak diagnosztizálják, és az öntözés mennyiségét növelik, akkor felgyorsítják ezt a negatív folyamatot. Ha ilyen jelekkel találkozik, kérje ki a szakember véleményét, mielőtt helytelenül cselekszik!

  Az öntözőrendszer három fajtája 

  A manuális öntözőrendszer

  Más néven kézi irányítású öntözőrendszer, nevéből adódóan nem automata. Az öntöző zónák mechanikai irányítását végző elektromos szelepek helyén csapokkal van ellátva. Ezeknek a csapoknak a megnyitásával lehet elindítani az adott öntöző zónán lévő szórófejeket, tehát az öntözést.

  Egyetlen előnyét ismerem ennek az öntöző megoldásnak, mégpedig azt, hogy ha jól vannak kiosztva a szórófejek, akkor egyenletesen öntöz. Ugyanakkor mivel az öntözési időtartam emberi irányítás alatt áll – ami igaz akkor is, ha a kedvenc sorozatunk, vagy gyermekünk matekleckéje, esetleg a sült hús a sütőben „éppen” elvonja a figyelmünket – és ha ez tovább tart az optimálisnál, akkor ugye máris nem optimális.

  Minden évben szerelek át manuális öntözőrendszert automatává. Aránytalanul nagy átalakítást igényel és drága alkatrészek (csapok) válnak hasztalanná utána. Jelentősen többet fizet ki az, aki elsőre nem automata öntözőrendszert választ! Tapasztalataim alapján, pedig aki teheti, később átépítteti.

  Ezért őszintén nem ajánlom! 

  A hibrid öntözőrendszer

  Mostanában kezd el ez a kifejezés elterjedni, pedig régóta építenek hibrid öntözőrendszereket. Ez mindösszesen annyit jelent, hogy több öntöző alkatrészeket gyártó cég termékeinek egyidejű felhasználásával készül el az öntözőberendezés. Szerintem számos előnye van, és magam is előszeretettel használok két márkát is, ami a K-Rain és az Orbit. 

  Az automata öntözőrendszer

  A ma ismert leghatékonyabb kerti öntöző megoldás. Még Magyarországon is több tízezret építenek belőle évente. Már régóta nem luxuscikk, hanem az ésszerű ember megoldása a kényelemtől a megtakarításig spektrum teljes terjedelmére. 

  Az automata öntözőrendszer főbb építőelemei

  öntözőrendszerek elemei

  Az lent látható ábrán egy olyan automata öntözőrendszer struktúrája látható, amit általánosnak neveznék. Az ettől való eltérés nem feltétlen jelenti azt, hogy az hiányos vagy rosszul megépített. Inkább valószínű, hogy a kert speciális adottságainak megfelelő módon lett elkészítve.

  Amit kijelenthetek, hogy minden automata öntözőrendszernek van vezérlő automatikája, elektromos szelepei, vízkibocsátó elemei: szórófej, mikroszóró, csepegtetőcső, és csővezeték. Ezen kívül jó, ha van rajta esőérzékelő is, ami tovább fokozza az öntöző hatékonyságát.

  Öntözőrendszer

   

  Az automata öntözőrendszer kiépítésének a lépései

  Az automata öntözőrendszer telepítésében ugyan léteznek különböző "stílusok", amelyek a telepítők saját meggyőződése miatt alakultak ki, de a felépítéséből kifolyólag a szerelésének a menete nagyjából megegyező lesz.

  A kert adottsága fogja meghatározni elsősorban a munkamenetet, amelyek az öntözőrendszer szerelését tekintve a következők lehetnek:

  • Amikor a telepítés éppen készülő kertben történik.
  • Amikor kész kertben történik.

  A helyes munkamenet megválasztását mindig a tökéletes öntözőrendszer kiépítésére való törekvés, és a kertben való legkisebb kártétel határozza meg.

  Egy tipikus automata öntözőrendszer szerelésének a menete

  Ez a munkamenet abban az esetben érvényes, ha egyszerre csak egy fő végzi az öntözőrendszer telepítését. Gyakrabban szokott előfordulni, hogy többen is dolgoznak egyszerre, ilyenkor a szerelési munkák szimultán is végezhetők.

  Megérkezés a kertbe a telepítés eszközeivel és az öntözőrendszer alkatrészeivel. 

  • A főbb telepítési menetrend átbeszélése a munkafázisok kiosztása
  • A csővezeték árkolása, vagy gyeptéglázása
  • A csővezetékek méretre szabása, és az árkokba való elhelyezése
  • Az öntöző szórófejek kiosztása, majd a felszerelése
  • A szelepakna/szelepaknák kiásása, illetve a vízakna kifúrása
  • A szeleposztó összerakása a szelepek összeszerelésével
  • Az öntöző zónák csővezetékeinek bekötése a szelepekbe
  • A kábelek lehúzása, az öntöző automatika felszerelésével, és az esőérzékelő bekötése
  • A vízforrásra történő csatlakoztatás
  • A végleges letemetés előtti nyomáspróbázás
  • Az öntözőrendszer árkainak letemetése
  • Az öntöző szórófejek finombeállításai
  • A vezérlő automatika pontos beprogramozása
  • A helyszín összetakarítása és levonulás
  • Az öntözőrendszer működésének bemutatása betanítással 

  Kész kert esetén én így telepítek:

  Ha az öntözőrendszer szerelését már kialakult, tehát kész kertben végzem, akkor a legfontosabb, hogy a kert eredeti állapotát a leginkább megóvva végezzem a munkát. Így ilyenkor az öntöző zónák nyomvonalait a szelepek helyétől egyesével gyeptéglázom ki, és húzom bele a csövet, amit gyorsan felszerelem a szórófejekkel. Közvetlen ezután visszahelyezem a gyeptéglákat és alaposan beöntözöm. Erre azért van szükség, mert a kiemelés hatására a gyeptégla kiszárad, és veszít a méretéből, valamint az állapota minőségéből.

  Készülő kert esetén én így telepítek:

  Amikor a készülő kertben a termőföld már el van terítve, akkor az öntözőrendszer kiásását egyszerre szoktam elvégezni. Ezt befolyásolhatják olyan tényezők, mint például a kertépítők, vagy burkolók munkáinak haladása. A kiásást követően leszerelem az öntözőt, majd letemetem és beállítom.
  Ha a termőföld még nincs beterítve, akkor "szárazon" rakom, és a szórófejeket a végleges szintre kis földkupacokkal állítom be. Az ilyen telepítések után szinte elkerülhetetlen, hogy a kertépítés után vissza kell menjek a területre, hogy az öntözőrendszer pontos beállítását is elvégezzem.

  Telepítési lehetőségek még:

  Létezik még egy – a leginkább webáruházak által preferált – verzió is, amikor az öntözéstechnikai alkatrészek megvásárlása fejében megtervezik a kerti öntözőrendszereket és arra ösztönöznek, hogy az összeállított szett házilag legyen letelepítve. Az ár ebben az esetben tényleg minimalizálható, hiszen a telepítő szakember munkadíja nem jelenik meg.

  És létezik olyan tervező program is, amivel akár otthonról is meg lehet tervezni. Ki tudja választani a megfelelő szórófejeket, a vezérlők sokaságából a legjobbat, ugyanakkor mégis csak egy szimuláció, ami (úgy vélem) ma még nem közelíti meg egy gyakorlott telepítő helyszíni felméréséből származó kiértékelés helyességét.

  Kérje árajánlatomat, akár online is!

  A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További részletekért kattinton: IDE.

    Kérjük fogadja el a cookie-k használatát!