arrow
arrow

Blog

Tavasszal beindítom az öntözőrendszert, de nem jól működik!

A tavasz megérkezésével minden kerttulajdonos alig várja - de legalábbis biztosan tudja -, hogy a kerti tevékenységeket elkezdhesse és a kertben azokhoz az alakításokhoz, csinosítgatásokhoz hozzáfoghasson, amiket az évben eltervezett. Az első munkálatok egyike közé tartozik, hogy a gondosan téliesített öntözőrendszert bekapcsolja, hiszen a növényeknek, hacsak tavasszal még kis mértékben is, de szüksége lesz a locsolásra.

 

A tél beállta előtt szükséges, hogy a locsolóberendezés karbantartásokon átesve legyen kikapcsolva, hiszen a kompresszoros kifúvatás nélkül a víz megfagyhat benne, ami komoly károkat is okozhat! Ezt minden kerttulajdonos tudja. Szóval, amikor tavasszal bekapcsolja, valamilyen oknál fogva még sem működik/nem megfelelően működik a locsolórendszer. Miért lehet ez, hiszen a tél folyamán végig nyugalmi állapotba volt a berendezés?

Ez a nyugalmi állapot látszólagos, hiszen akár csak a műanyag elemeknek a hőhatásra történő mozgása is képes apróbb elállítódásokat okozni, de a kis mennyiségű víz is, ami óhatatlanul benne marad a rendszer csőhálózatában vagy egyéb helyeken.

Lássuk, mire kell odafigyelni az öntözőrendszer tavaszi indításakor:

- Szivárgás, vagy feltörő vízsugár van!

Ha ilyet látunk, akkor vegyük le azonnal a berendezésről a víznyomást, azaz zárjuk el a csapot! Mindenképpen hívjon szakembert!

- A szórófejek vízkijuttatása a nem helyes szögben történik!

Bizony, a szórófejek/fúvókák elállíthatódnak és ezeket ilyenkor vissza kell állítani. Ez lehet, hogy nem lehetséges és a következő indításkor újra és újra elállítódik. Nagy valószínűséggel cserére lesz szükség.

- A szórófejek szórási távolsága változik meg, jellemzően csökken a távolság!

A legtöbb esetben valamilyen eltömődésre kell gondolni ilyenkor és akár néhány ki-be kapcsolás kezelheti is a problémát, esetleg a fúvóka alatti szűrő átmosása/cseréje.

- Friss rendszereknél a szórófejek megváltozott magassági szintje a talajhoz képest.

Ez jellemzően akkor következik be, ha nem tömörödött össze a talaj megfelelően. célszerű ilyenkor figyelmesen egy kis ásással a helyére igazítani.

Sok egyéb probléma is felmerülhet, akár elektromosan, vagy a szivattyús gépészet működésénél, de ezekhez célszerű szakembert hívni.

Gyakori kérdések

A márkaképviselet ajánlásával:

K-Rain

Nagyon fontos számunkra, hogy csak kiváló minőségű termékeket forgalmazzunk.
A K-Rain fogalom az öntözési iparágban, és az öntözőrendszerek hazájában az USA-ban.
bővebben

Ügyfeleim írták...

 

Ügyfeleim véleménye az öntözőrendszerről

Tavaly előtt tavasszal telepíttettünk automata öntözőrendszert a kertünkbe. Érdemes volt! A kert egész nyáron úgy volt gyönyörű, hogy nem kellett naponta, vagy kétnaponta esténként másfél órát locsolással töltenünk. Több idő jut így a családra és vendégeket is büszkén hívhattunk.
M. András, Agárd
 
bővebben

Látogatók

Oldalainkat 33 vendég és 0 tag böngészi

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További részletekért kattinton: IDE.

  Kérjük fogadja el a cookie-k használatát!